Un projecte educatiu de Dipsalut confirma que el mosquit tigre s’ha establert a Ripoll

  • Uns alumnes van agafar larves de l'insecte al maig i els Agents Rurals n'han certificat la presència

VilaWeb
ACN
16.08.2023 - 13:52
Actualització: 16.08.2023 - 17:31

El programa de seguiment i vigilància del mosquit tigre de Dipsalut ha confirmat l’establiment de l’espècie a Ripoll, on encara no hi havia constància que hi fos. L’alarma va saltar a mitjan maig, quan un parell d’alumnes que participaven en el projecte educatiu del programa de Dipsalut van portar larves de mosquit tigre agafades a la capital del Ripollès. La primera setmana de juny el Servei de Control de Mosquits va fer una prospecció a la zona, però no va trobar cap larva més. Però la setmana passada un agent rural va fotografiar un exemplar mascle de mosquit tigre i es va confirmar oficialment que s’havia establert a la zona.

El Dipsalut s’ha posat en contacte amb l’Ajuntament de Ripoll per explicar-los les mesures que poden emprendre a partir d’ara per al tractament de plagues. A més, també poden demanar suport econòmic mitjançant les subvencions de plagues de Dipsalut quan s’obri el termini de sol·licituds. El 2019, Dipsalut ja va fer la cartografia dels embornals de Ripoll per saber en quins s’acumulava aigua i podia viure el mosquit tigre.

Quan en un municipi es confirma l’establiment del mosquit tigre, els tècnics del programa recomanen la redacció del Pla de Prevenció i Control Municipal i ofereixen assessorament tant per a la redacció del pla com per a dur a terme accions de control d’aquesta espècie. També es faciliten recursos per a sensibilitzar la població. La conscienciació a la població és bàsica: “Si cada persona es responsabilitzés d’evitar que el mosquit tigre criés a casa seva, es reduiria d’un 70% la supervivència de l’insecte.”

El projecte educatiu, una eina clau

D’ençà de l’any 2008, el programa de seguiment i vigilància del mosquit tigre impulsat per Dipsalut desenvolupa un projecte educatiu en què participen gran part de les escoles de tota la demarcació de Girona. Cada any hi participen uns 6.000 alumnes, amb un total d’uns 90.000 fins ara.

Aquest projecte té d’objectiu principal conscienciar els alumnes de cinquè de primària sobre les mesures preventives necessàries per evitar l’augment del mosquit tigre. A causa de la bona acollida, enguany s’ha ampliat per primera vegada a casals d’estiu municipals amb l’adaptació de la proposta al context del lleure i aprofitant que l’estiu és el moment de l’any en què més incidència i molèsties causa el mosquit tigre. El balanç de participació és positiu perquè s’ha impartit el taller a 8 casals de lleure de la demarcació amb un total de 190 participants d’entre 8 anys i 14.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any