“Les conclusions eren pre-fabricades”: indignació per l’informe que diu que el castellà és discriminat a les escoles

  • "Volen guanyar en un comitè el que no guanyen a les urnes", diu l'eurodiputada d'ERC Diana Riba, l'única partidària de la immersió lingüística que acompanyà la missió europea

VilaWeb
Imatge d'arxiu de la reunió de la consellera d'Educació, Anna Simó, amb els eurodiputats.
Redacció
13.02.2024 - 19:35
Actualització: 13.02.2024 - 22:35

L’aFFaC, la federació d’associacions de famílies d’alumnes més gran de Catalunya, ha lamentat la parcialitat de l’esborrany europeu sobre la immersió lingüística, que conclou que el castellà és discriminat a les escoles. La federació reitera que la comissió que va visitar Catalunya per a elaborar-lo –formada per membres de partits de dreta i d’extrema dreta– ja el portava escrit.

Ho ha dit a l’ACN la portaveu de l’entitat, Belén Tascón, que ha recordat que la comissió es va entrevistar amb unes poques famílies molt assenyalades “que només es representaven a elles mateixes”, i que, en canvi, no duien ni a la llista de substituts el nom de l’aFFaC, que representa 700.000 famílies d’alumnes.

La portaveu del sindicat USTEC, Iolanda Segura, no s’ha mostrat gens sorpresa per l’esborrany de l’informe de la missió d’eurodiputats sobre el model d’immersió lingüística a Catalunya. “Les conclusions estaven totalment pre-fabricades”, ha afirmat en declaracions a l’ACN.

Segura ha acusat la missió de tenir com a únic objectiu donar cobertura a l’argumentari d’entitats i grups polítics contraris a la immersió i creu que ha estat una malversació de fons molt flagrant. També ha lamentat “deixadesa política” en matèria lingüística i ha demanat al govern i a Educació contrarestar aquest discurs: “Necessitem les institucions al darrere per defensar el model d’escola catalana”.

La Plataforma per la Llengua ha lamentat que l’esborrany conté arguments enganyosos i mitges veritats. També ha criticat el biaix espanyolista de la missió, que ja va denunciar en una carta a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, en què l’entitat lamentava el malbaratament de fons públics que suposava la iniciativa. L’entitat opina que la missió encapçalada per la popular Dolors Montserrat s’ha fet seves les tesis de l’espanyolisme, amb l’objectiu de legitimar les posicions de les entitats contràries a la normalització del català.

L’eurodiputada Diana Riba (ERC), que l’única partidària de la immersió lingüística que acompanyà la missió del Parlament Europeu que la qüestionava, també s’ha queixat de la resolució. “Estem parlant d’una missió i d’un informe en els quals no hi hem participat els grups progressistes a causa de la instrumentalització que fan PP, Vox i el que queda de Cs del comitè de peticions. Volen guanyar en un comitè el que no guanyen a les urnes”, diu en un piulet.

La CUP diu que els eurodiputats que han format part de la delegació són una peça de la campanya contra la llengua i l’escola catalana. “L’ensenyament és un dret col·lectiu. La intromissió del poder judicial clarament escorada a les tesis de la dreta espanyolista pretén minoritzar la llengua i dividir el nostre poble”, comenta el partit. També diuen que el català ha de ser la llengua vehicular de l’escola a fi de garantir l’accés de tothom al seu aprenentatge.

El govern qualifica de “cúmul de mentides” l’informe de la comissió de peticions. “És un informe de part, cap sorpresa respecte a aquest cúmul de mentides”, ha dit avui en conferència de premsa la portaveu del govern, Patrícia Plaja.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any