El CNI va comprar el programari Pegasus per uns sis milions d’euros

  • Font dels serveis secrets espanyols, citades per El País, asseguren que es va adquirir el programari per a fer-lo servir fora de l'estat espanyol

VilaWeb
Redacció
20.04.2022 - 09:49
Actualització: 20.04.2022 - 09:51

El Centre Nacional d’Intel·ligència espanyol (CNI), entre el 2010 i el 2015, va demanar de comprar el programari Pegasus, que ha servit per a espiar una seixantena de líders i activistes de l’independentisme (el cas més important destapat per Citizen Lab). Segons que publica El País, la compra del producte de NSO Group es va tancar per uns sis milions d’euros, tot i que fonts pròximes al CNI, citades pel diari, especifiquen que el cost final acaba depenent de l’ús que se’n faci.

L’origen inquietant dels diners amb què Espanya ha espiat l’independentisme I Anàlisi de Josep Casulleras 

Així mateix, segons la informació, la justificació que el CNI va donar per a comprar Pegasus va ser que es faria servir fora de l’estat espanyol perquè és en aquest context que els espies poden operar completament al marge de la llei “amb l’aprovació o sense dels seus homòlegs en el país amfitrió”, afegeix.

D’altra banda, fonts del CNI citades per El País, no donen detalls concrets sobre si membres dels serveis secrets han espiat el moviment independentista, però detallen que per operar dins de l’estat espanyol no necessiten programaris com Pegasus per intervenir comunicacions.

En aquest sentit, expliquen que amb una autorització d’un magistrat del Tribunal Suprem espanyol poden intervenir el telèfon mòbil dirigint-se directament a l’empresa teleoperadora. Tanmateix, programaris com Pegasus permeten de fer una intervenció molt més profunda com ara accedir als arxius del dispositiu, activar-ne el micròfon i fer un seguiment en temps real de l’afectat.

Cal recordar que la llei que empara el CNI contempla que pugui actuar per a prevenir i evitar qualsevol amenaça a la integritat territorial de l’estat. De fet, d’ençà de 2015, els serveis secrets espanyols compten amb una unitat de protecció de principis constitucionals, que una de les seves funcions és la recopilació d’informació sobre organitzacions independentistes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any