Viratge ultra del PP al País Basc. Després de fulminar Alfonso Alonso com a candidat a la presidència basca pels seus recels a una coalició amb Ciutadans, Pablo Casado ha decidit de proposar Carlos Iturgaiz com a cap de la llista conjunta de les dues formacions espanyolistes. ‘És un referent moral del constitucionalisme’, ha dit en una conferència de premsa Teodoro García Egea, secretari general del PP.

Iturgaiz no és pas un desconegut de la política basca. Fou diputat al parlament i presidí el PP basc entre el 1996 i el 2004. De totes maneres, bona part de l’activitat recent l’ha desenvolupat al Parlament Europeu, on va tenir un escó durant les dues últimes legislatures.

Tremosa deixa fora de joc Iturgaiz sobre els atacs feixistes 

Tot i passar dècades en política, Iturgaiz és recordat sobretot per les seves sortides de to. El 2017, quan una munió d’afeccionats del Barça van xiular l’himne espanyol durant la final de la Copa del Rei, va escriure a Twitter: ‘Jo també vull exercir la meva llibertat d’expressió per dir a tots els que ha xiulat que són uns fills de puta.’

El 2013 ja va comparar els escarns públics de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) amb les accions violentes de grups independentistes bascs a mitjan anys noranta. Deu anys abans, quan era diputat al parlament basc, va ser sancionat per haver activat el botó presencial de Jaime Mayor Oreja, que no era present al ple.

Crits i insults de diputats del PP al Parlament Europeu per a defensar el discurs de Felipe VI 

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb