Capgirem Moià canviarà una dona de la llista per arribar al 40% d’homes estipulat per la llei electoral

  • La formació estudia quina modificació fa abans de dissabte per poder participar en les eleccions

VilaWeb
Els candidats de Capgirem Moià a les eleccions del 2019
ACN
27.04.2023 - 17:09
Actualització: 27.04.2023 - 17:47

Capgirem Moià, una formació local amb el suport de la CUP, ha acceptat de canviar una dona per un home a la llista per a les eleccions municipals per arribar al 40% d’homes estipulat legalment, motiu pel qual la Junta Electoral els ha impugnat la llista. “No és el que més ens ve de gust, però si no, el poble es quedaria sense el projecte pel qual hem estat treballant tants mesos”, ha dit a l’ACN la cap de llista, Lakshmi Roset.

L’esmena s’ha de presentar abans de dissabte i encara estan estudien quin serà el millor canvi en una llista on hi ha 8 dones i 5 homes. Finalment, hi haurà 7 dones i 6 homes i la dona que en surti es mantindrà en el projecte i anirà de suplent.

L’article 44 bis de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg) estableix que en municipis de més de 3.000 habitants, com és el cas, hi ha d’haver un mínim del 40% de cada sexe. Més del 60% de la llista de Capgirem Moià són dones, per la qual cosa l’àrbitre electoral entén que no compleix el requisit. Els responsables de la formació subratllen que fent una interpretació històrica de la llei, els percentatges s’estableixen per pal·liar la infrarepresentació de les dones. Per això consideren totalment absurd que se’ls penalitzi per tot el contrari.

En un comunicat, Capgirem Moià diu que la infrarepresentació de les dones s’ha intentat revertir a través de mesures de discriminació positiva com la creació d’aquests percentatges. Però afegeix que els percentatges no són l’objectiu, sinó “un mitjà per fer front tant als motius que porten aparellats aquesta falta de dones en el discurs polític com a les conseqüències que no hi siguin: el masclisme històric i estructural”.

Per això, la formació considera que no té cap mena de conseqüència negativa que un partit superi el 60% de dones, i encara menys un motiu per ser impugnada. A més recorda que, per exemple, diversos grups al Parlament de Catalunya presenten composicions en les quals les dones “representen al voltant del 30%”. Tot plegat, clou el comunicat, “sense tocar el tema de la distribució completament masculinitzada dels centres de direcció dels partits”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any