La Caixa de Solidaritat recull 300.000 euros en tres dies arran del cas al Tribunal de Comptes

  • "Hi ha gent que fa un esforç molt gran per a fer aportacions. Ja veurem si el ritme es manté els dies vinents", diu el president de la caixa, Pep Cruanyes

VilaWeb
El president d'Òmnium, Marcel Mauri, el president de la Caixa de Solidaritat, Pep Cruanyes, i la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, en la presentació de dimarts passat
Josep Rexach Fumanya
09.07.2021 - 21:50

La Caixa de Solidaritat ha recaptat 100.000 euros diaris d’ençà que dimarts va fer una crida perquè la gent hi fes aportacions. Aquests 300.000 euros, que no tenen en compte la quantitat que es va recaptar ahir, s’afegeixen als 400.000 que ja tenia l’entitat impulsada per l’ANC i Òmnium. D’ençà que es va saber que el Tribunal de Comptes espanyol sol·licitava a trenta-quatre ex-alts càrrecs del govern una fiança de 5,4 milions d’euros, les donacions van començar a créixer més de l’habitual. Però no va ser fins dimarts, en la conferència de premsa de la Caixa de Solidaritat en què es va fer una crida explícita a reactivar les aportacions contra la repressió, que el comptador va fer un espetec.

El president de la Caixa, Pep Cruanyes, diu que no s’esperaven aquesta quantitat de diners diària. “Hi ha gent que està fa esforç molt gran per a fer aportacions. Ja veurem si el ritme es manté els dies vinents”, diu satisfet de comprovar que cada dia es recapta aquesta quantitat milionària.

Aquesta vegada, i a diferència del cas del 9-N, la demanda que s’ha fet és preventiva. Aquests diners es faran servir si l’estat espanyol tomba el Fons Complementari de Riscs, la partida creada pel govern català que ha de servir per a avalar els 5,4 milions d’euros que el Tribunal de Comptes ha imposat a la trentena d’ex-alts càrrecs que considera responsables de l’acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017. Si el tribunal –que encara no s’ha pronunciat– no accepta el mecanisme d’aval impulsat pel Departament d’Economia, la Caixa de Solidaritat haurà d’intervenir.

La data límit per a pagar la fiança és el 21 de juliol. És fàcil de deduir que la caixa no podrà assolir la quantitat milionària sol·licitada, però els diners recaptats es faran servir per pagar-ne una part i la resta es completarà amb l’embargament automàtic dels béns dels acusats. Això ja va passar en la causa del 9-N. La caixa va pagar dos milions d’euros de la fiança imposada a Artur Mas, Francesc Homs, Joana Ortega i Irene Rigau per l’organització de la consulta. La resta es va completar amb l’embargament dels habitatges de tots quatre.

En el cas que el Tribunal de Comptes avali el Fons Complementari de Riscs, els diners de la Caixa de Solidaritat també podrien entrar en joc si finalment el tribunal espanyol acaba condemnant els acusats i la fiança es converteix en multa. Ara per ara, els 700.000 euros recaptats, són lluny de la quantitat fixada. A més, aquest fons no té com a prioritat principal aquesta mena de despeses, sinó la cobertura de les multes i sancions que s’imposen a membres més anònims del moviment independentista. Cruanyes va demanar fa temps que la resposta a la repressió econòmica no fos únicament recaptatòria. Per això el govern va fer un pas endavant i va crear el fons que ha de fer de pont fins que no es resolgui el cas.

Aquesta fiança que ha obligat a mobilitzar agents socials i polítics no és més que una altra pàgina de la repressió econòmica que exerceix l’estat. Fins ara la Caixa de Solidaritat ha pagat 13,4 milions d’euros en fiances i 640.000 en defenses i multes. La Caixa de Solidaritat està a l’espera d’un recurs presentat al jutjat número 13 de Barcelona en què exigeix que li retornin la fiança que va consignar en la causa penal per l’1-O que també afecta desenes d’ex-alts càrrecs. Considera que part d’aquesta quantitat està repetida en la fiança que també es va pagar al Tribunal de Comptes com a possible responsabilitat civil als presos polítics per l’organització del referèndum.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any