
Per: Vicent Partal


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.

Fes-te subscriptor de VilaWeb
Vaig conèixer l’escriptor angolès José Eduardo Agualusa a mitjan anys noranta a Recife, al Brasil. Ens vàrem caure bé de seguida. Som del mateix any, som tots dos periodistes, vivim àvidament interessats pel que passa al món, pensem d’una manera semblant en moltes coses. Un dia em va dir que deixava el periodisme per dedicar-se només a la literatura, convençut que amb la ficció es pot explicar millor la realitat que no amb un ofici, aquest nostre de periodista, que al final es passa la vida intentant de contrastar dades que tothom vol amagar o intentant d’esquivar les manipulacions que ens tiren als peus per veure si piquem.
El record d’aquella polèmica em va tornar arran d’una escena del film de Martin Scorsese The Irishman. Hi ha un moment que un mafiós, per tal que un altre s’adone del poder sobre el qual parla, xiuxiueja a cau d’orella: ‘Si varen ser capaços de matar el president, com vols que no et maten a tu?’ Pel context, s’entén que la màfia va matar John F. Kennedy.
L’escena em va fer donar la raó a Agualusa. És impossible de fer més esforços per a aclarir els fets que els que el periodisme americà ha esmerçat aquests seixanta anys que han passat des d’aquella vesprada a Dallas. Però no s’ha pogut provar res per la via periodística. En canvi, per la via literària –i que és el cinema sinó literatura?– s’ha assentat la teoria que la raó ens fa pensar que és la més sensata. No sabem qui va matar Kennedy però assumim que la lògica dels fets ens porta finalment allà on Scorsese fa parlar els seus personatges.
Dic tot això per explicar que amb la pandèmia del coronavirus estic segur que hi haurà una part bàsica de la informació que ens quedarà sempre amagada, als periodistes i als historiadors. Una part que potser els Agualusa o Scorsese ens ajudaran a entendre de manera intuïtiva, però que no podrem mai regirar fins al fons per tenir les certeses necessàries. I no em referesc pas a l’origen d’aquesta pandèmia, sinó a la comprensió profunda de la manera com l’evolució del món ens hi ha dut.
Aquest gràfic extraordinari explica la història de les pandèmies des de la pesta antonina, que va matar cinc milions de persones a la Roma clàssica, inclòs el Cèsar. El gràfic impressiona. La pesta negra va matar dos-cents milions de persones. La pandèmia de la verola en va matar cinquanta-sis. La febre espanyola va matar entre quaranta milions i cinquanta milions de persones, ara fa cent anys. La sida n’ha mortes entre vint-i-cinc i trenta-cinc. De moment hi ha quinze pandèmies que han mort molta més gent que la Covid-19. En canvi, i això és el que crec important, cap no ha tingut els efectes d’aquesta que vivim, la paralització global del planeta.
Estic convençut que allò que la fa tan diferent i especial és la capacitat brutal que ha tingut de fer agenollar l’absurditat de món sobre el qual creix i es desenvolupa. I per respondre com és que una pandèmia tan discreta, en termes històrics, causa aquest impacte únic, crec que cal fixar-se més en la societat sobre la qual actua que no pas en el virus que la vehicula. El problema greu, el problema de debò, és el món com a tal, tot això que aquestes darreres dècades hem consentit que es pogués fer. I allò que ens hauria de fer por de debò és entendre la magnitud de la bogeria en què vivim cada dia. En què ja vivíem cada dia abans de la pandèmia.
El coronavirus esborra la innocència de les mirades, esbandeix el pudor amb què anàvem fent el dia a dia. Cada mort té un sentit i la crueltat que s’amaga rere cada esquela ens colpeix amb una duresa que no permet d’aclucar-se d’ulls. Matem generacions senceres de persones que van treballar com gegants per alçar-nos a nosaltres i que ara se’n van amb l’adeu més fred i denigrant que podríem imaginar. No és que no els puguem abraçar el darrer segon. És que ni els podem acompanyar a la tomba.
Aquestes morts em revolten íntimament, em fan sentir molt brut, molt indigne d’ells. Però hi ha un sentiment encara pitjor, que m’ataca quan pense en tot això que vivim, i és la impotència. Impotència com a periodista i com a ciutadà, com a veí i com a familiar, com a company i com a amic.
Navegar en la mar de desinformació que ens inunda cada dia és un exercici d’una dificultat extrema i esgotadora. Aquests dies veiem coses que ens haurien semblat impossibles fa un parell de mesos: posar els interessos, polítics o econòmics, per damunt de la vida de la gent, que és això que passa. Alguns són fàcils de denunciar i a VilaWeb ho fem amb tota la força que tenim. Però no puc evitar que m’angoixe la sensació de pensar que, malgrat tot, només gratem la primera capa de realitat, la més prima.
El periodista Robert Fisk va publicar el 2005 The Great War for Civilisation, un volum de més de cinc mil pàgines pensat per a explicar de manera coherent la guerra del Llevant. El llibre ha estat criticat per alguns errors concrets, però a mi em va colpir perquè em va ajudar molt a entendre que hi ha una màquina, que ningú no sap del cert qui dirigeix ni tan sols si la dirigeix ningú, que fa de la guerra una manera de viure. Penseu quanta corrupció ha creat una coseta com la xarxa de l’AVE i imagineu després quanta se’n pot derivar de la invasió de Kuwait o les guerres de l’Afganistan i l’Irac. Davant el relat de Fisk et sents petit, incapaç de copsar l’abast del món real, incapaç d’explicar de quina manera això, aquesta màquina, passa per sobre teu per més manifestacions per la pau que faces, per més articles que pugues arribar a escriure, per més llibres que poses a les llibreries.
I, francament, avui em fa l’efecte que la Covid-19, al final, és això mateix. Mentre escric aquest article algú es fa infinitament ric amb les màscares o inventant –o paralitzant!– medicaments i cures, només per negoci, fent càlculs sobre el preu de cada pastilla. Com hi ha qui fa càlculs sobre com recuperar el poder mundial per a aquesta economia o aquella. O qui fa servir el BOE per ajudar algú, amic o amo, o totes dues coses alhora. A la Xina assistim a una guerra pel material que converteix la sèrie Narcos en un programa infantil. A Xangai els magatzems de l’aeroport són vigilats per autèntiques guerrilles privades. Hi ha avions que es desvien de la ruta per aterrar en algun remot aeroport afganès o de l’Àsia central on el carregament canvia de mans gràcies a un generós suborn. I tots els aprofitats del món corren a veure què rapinyen, sobre les tombes de la gent. I hi ha governs que roben tests a qui en té i en necessita mentre tenim polítics que pensen que es juguen la poltrona i el sou i en compte de viure només per a salvar vides viuen per a les enquestes electorals. Si avui mateix hi ha qui pensa en eleccions i qui posa més interès en els escons que no pas en els llits d’hospital. I no ho veiem tots, com se’ns ha omplert el dia de fanàtics que menteixen pel partit o pel govern, que no és la mateixa cosa, però al cap i a la fi és igual?
Ho veiem així de clar avui perquè la perversió de la política, quan hi ha casos absolutament extraordinaris, se’ns apareix sempre nítida. Però és així sempre. Leonardo Sciascia va aprofitar un d’aquells moments extraordinaris, en un llibret imprescindible sobre el cas Aldo Moro, per a retratar-ho sense pietat. Hi ha un moment en què explica que els seus companys de partit, demòcrata-cristians, van deixar caure el seu president amb un simple comunicat, quan encara es podia salvar de la mort. Moro implorava que el salvaren, que es fes la negociació política que els seus segrestadors de les Brigades Roges demanaven. Però ni el partit ni l’estat no la volien, convençuts que el seu assassinat era la manera de frenar el pacte amb els comunistes de Berlinguer que Moro, en un gest únic, havia proposat. De manera que vam respondre amb un comunicat monstruós, que havia de condemnar-lo: simplement ‘non è l’uomo che conosciamo…’ No és ell. No és l’home que coneixíem… Amb aquella frase va passar a ser un ‘mort que parla’, segons l’expressió ritual de la màfia siciliana, i la màquina es va imposar sobre l’home que en teoria l’estava dirigint.
Per a tot aquest exèrcit d’immorals, la mort, cada mort que hi ha en cada hospital i en cada residència, en cada casa, en cada soledat, pot arribar fins i tot a ser vista com una oportunitat. Amb una fredor que em fa perdre la fe en la humanitat. Però ho justifiquen, encara, agafant-se a aquell determinisme que Josep Fontana, en el seu extraordinari llibre Capitalisme i democràcia, ens recorda que ha estat fins avui la base de tota una manera d’entendre el món: la idea que tot ha passat de la sola manera com podia passar.
I crec que per això avui és molt important alçar la veu i dir que no és veritat. I dir-ho amb veu clara. No és veritat que inevitablement un virus d’un rat-penat havia d’entrar en un cos humà en un mercat a Wuhan i això havia d’aturar el món. Ni que una senyora amb símptomes se l’havia d’endur en un avió a Singapur, des d’on saltaria a Itàlia i se’ns esmunyiria en cada carrer i en cada plaça i ens obligaria a tancar-nos als nostres pisos, a les nostres cases, a no poder estar junts ni per a protestar. No és veritat que inevitablement els nostres hospitals havien de col·lapsar-se avui ni que els nostres sanitaris es trobarien forçats a treballar vint vegades més d’allò que el seu cos resisteix. No és veritat que era inevitable que les fàbriques del país tancassen fa vint anys i que ara, havent oblidat com es fa, ja no siguem capaços de fer respiradors ni bates i ens toque d’anar-los a cercar a l’orient. No és veritat, de cap manera no ho és, que això siga una guerra ni que siga normal posar generals davant els micròfons. No és veritat que inevitablement aquesta crisi l’haurem de tornar a pagar els de sempre. No és veritat que la policia tinga el dret d’apallissar de manera sàdica qualsevol que trobe pel carrer, perdent la mesura. No és veritat que la crítica siga fake news ni que la censura siga cap solució de res. No és veritat que confondre la gent amb un recompte kafkià que no es pot entendre puga amagar els morts de la visió pública.
Tot això no ha passat de la sola manera que podia passar. Però sí que ha passat de la manera que els nostres actes de les darreres dècades han fet possible que passàs. Nosaltres mateixos hem permès i hem alimentat aquest desficaci monumental on vivim i aquesta és, al cap i a la fi, la lliçó més important que n’hauríem d’aprendre. Perquè la pandèmia passarà, però nosaltres continuarem vivint en un món que gira fora de control impulsat cada vegada a més velocitat i amb menys sentit per unes forces descomunals que ara tots hem vist sense cap ombra de dubte que fins i tot poden assassinar impunement, matar-nos, sense ni tan sols haver-se de tacar les mans.
PS. La paret que tenim al davant aquests dies és immensa i impressiona molt. Fa molta por. Però també fa segles que sabem que cap paret no és prou gran per a ser eterna. De manera que per a superar la impotència que jo mateix he descrit que sent i per a honorar com cal totes i cadascuna de les morts no hi ha cap més eixida, no hi veig cap més eixida, que continuar treballant. Per més cansats que estiguem, que ho estem, i per més dubtes que tinguem, que en tenim molts. Picant i picant honradament cadascú la paret amb tanta força com puga i amb qualsevol eina que tinga a les mans. Jo i els de VilaWeb amb el periodisme, intentant entendre i ajudar a entendre el món. Vós, com el vostre seny, de la millor manera, us faça entendre. Som-hi, doncs.
57 comentaris dels subscriptors

Josep Usó
20.04.2020 | 22:39
Vivim, i ja fa molts anys, en una societat absurda i estúpida. Com a babaus admirem aquells que més diners guanyem i hem menystingut els qui cerquen el coneixement. Hem arribat a creure que, si exportem la fabricació de productes allà on són més barats, el benefici serà major. També hem cregut que això durarà sempre. I de sobte, el virus ens ha tornat a la realitat. Una societat narcisista i que no produeix res amb trellat, és classe mitjana imperial. Com la dels darrers temps de la Roma imperial. Del tot prescindible. Com a societat de baixa qualitat, tenim els dirigents que tenim. Ni mediocres. Segurament, la major part dels empresaris d’èxit i admirats seran de la mateixa qualitat. Com els endollats de les portes giratòries, per exemple. I els subcontractats seran els nostres successors. Això, sempre i quan no cometen les mateixes estupideses que hem comés nosaltres. Ja cal que en piquem, de pedra, ja. Que n’hi ha molta per a picar.

Ferran Casanova
20.04.2020 | 22:54
Gràcies Vicent per fer-nos pensar i obrir-nos els ulls. Amb la lògica dels pagesos, dels quals en sóc fill, ja fa temps que sé que el món no va bé, que no anem bé, que no hem de callar, que no hem de quedar-nos a casa, confinats.
I, al final, penso que no, que no hem de pica pedra, que potser el que hauríem de fer és picar amb la pedra, sí, però damunt d’alguns caps.
En canvi el que fem és callar i, qui dia passa, any empeny.
Records a la Txell del seu profe al Costa.
Una abraçada i, a picar!

joan rovira
20.04.2020 | 23:36
απó μηχανῆς θεóς» (apó mekhanés theós) “deux ex machina” que acompanya, pels diferents períodes de la història, el relat de la humanitat; que s’enfronta de manera repetida al dilema entre resoldre o confondre individualment i col•lectiva l’adhama original com l’ombra, actualment de manera dramàtica i planetària, que sempre ens acompanya.
(Editorial sobre la tragèdia actual individual i planetària que altres humans han viscut i superat amb l’esperança de saber escollir cadascú i col•lectivament a cada entorn amb consciència d’espècie humana. Gràcies)

Antoni Soy
21.04.2020 | 00:05
Un gran article, Vicent. Poc a afegir: el capitalisme, ara neoliberal i globalitzat, és això, nois i noies!

Soledat Balaguer
21.04.2020 | 00:33
El dia que finalment els que sobrevisquin puguin sortir al carrer, abracem-nos, cantem i ballem.
Però no tornem a casa. Anem directament a fer una gran foguera, cremem tots els bancs, els palaus dels sàtrapes, el BCE, el FMI, anem a buscar, un per un, tots els que han amagat la seva immensa fortuna en paradisos fiscals, una fortuna feta a base de pagar sous de misèria al sud-est asiàtic, en comptes de crear llocs de treball al seu propi país i pagar aquí els seus impostos.
Només el 8% del planeta són terres fèrtils. Només el 8% dels diners corresponen a economía productiva. La resta es només una xifra en un ordinador. I amb això ens fan esclaus.
Convertim les escoles de negocis en facultats de filosofia.
Mirem-nos als ulls i repetim, un a un, el nom dels nostres morts.
I llavors potser aprendrem d’una vegada que un puto virus ha vingut per fer-nos humans.
Sortim al carrer i alcem-nos d’una vegada contra la tirania. Mai no tindrem una oportunitat semblant.
Extinction. Rebellion.

Gerber van
21.04.2020 | 00:35
Potser és per la meva cultura protestant calvinista, però aquests dies sovint penso el què esta passant és tot culpa nostre. Tota aquesta misèria, massa per descriure i entendre, ho vam guanyar amb pols per les nostres egoismes i manera de viure. A vegades això m’omple amb una tristesa profunda.
Aquests dies de confinament sovint penso d’aquesta noia jove, també confinada en una casa ara fa uns vuitante anys, amb només la vista a un castanyer. Ella no entenia el món que li envoltava. No era periodista ni se’n dedicava a la literatura. Només va descriure en un diari qualsevol com vivia en aquesta casa petita amb la seva familia i altres gent, les coses que hi passaven i les seves pensaments com adolescenta. I així, des d’aquesta achterhuis en Amsteram l’Anne Frank va descriure tota la misèria del món en aquest moment.
Ès clar que la feina del periodisme és descriure en detall el què esta passant al món i explicar les injustícies que n’hi han. Encara els periodistes no poden ser a tot areu i entendre tot el què està passant, la clau és que el periodisme explica les coses per a millorar aquest món. Encara semble una cosa petita i insignificant.
Sisplau Vicent, no paris d’explicar el què està passant en el món perquè ho fas la mare de be.

Anna Linares
21.04.2020 | 00:40
Estic trisa pel que està passant i per les poques prespectives que tenim de que això canviï, tinc 68 anys he viscut el franquisme,l’estafa de la transició, i era de les que estávem il.lusionades amb poder arribar a veure la República catalana. Però tot plegat se n’ha anat en orris, i em sap molt greu deixar un món tant insegur, insolidari, individualista i poc generós als meus nets.

Josep Salart
21.04.2020 | 00:46
Al llegir l’editorial avui, m’ha recordat ( disculpeu el relat personal) una vegada, desprès de dormir practicament al damunt de les tomateres del llac Inle, vaig pujar muntanya amunt per passar el dia en un monestir budista. A l’arribar allà, trobo un ancià fent música i un gos i tots dos, un parlant i l’altre mirant, em diuen: que, has marxat de la teva selva perquè no et matin les bestioles de dues cames que allà mai les veus venir, oi que si?. Si, vaig contestar.. i no sòc l’ afinador de pianos, volia afegir.

Josefina Julià
21.04.2020 | 00:57
Gràcies Vicent Partal per posar amb paraules els dubtes, desconfiança i inquietuds que em provoquen les declaracions del govern d’España sobre tot el que envolta les decisions que prenen i els motius ocults que tenen per prendre-les. Llegir-lo m’ajuda a aclarir les meves idees.

Núria Castells
21.04.2020 | 03:44
Un editorial colpidor i molt necessari, Vicent.
Crec que som molts els que sentim una impotència enorme davant el que està passant i, sobre tot, davant els motius profunds del perquè està passant.
Si t’ho mires serenament, també veus l’enorme solidaritat, el coratge, la creativitat i fins i tot l’heroisme, que també hi són.
Però el que ens preocupa és el mal, la bogeria. I amb raó.
Una cosa que fa verdader pànic és observar els “líders”. Aquests personatges que dirigeixen i governen.
Veure Trump, veure Bolsonaro, Putin, Ji Xinping, Boris Johnson… Gairebé tots VOTATS pels seus conciutadans!
Veure com menteixen, com manipulen, com posen l’economia (dels rics) per davant de la vida.
El mal no es limita a aquestes persones, esclar. Però, ells tenen el poder.
Vicent, a Vilaweb podríeu fer una sèrie d’articles i/o entrevistes amb experts en la psicologia dels “mals líders”
Explicar com funcionen, què els mou i com… la seva psicopatologia.
Molta gent no veu que té davant perversos de manual. Narcisistes perillosos.
Però desemmascarar-los és vital.
Potser difondre aquests coneixements ajudaria, en alguna mesura, a fer veure QUI són, en realitat. Com són de perillosos. I com els hem de marcar, políticament, per no anar de cap al desastre.
I, pel que fa als avis i àvies que hem deixat morir, s’imposen funerals comunitaris i solemnes -quan es pugui-, demanar perdó i replantejar-nos la idoneïtat d’aquests “aparcaments” on els confinem. Començar a cuidar la gent gran amb decència. D’una vegada.

Alberto Fonts
21.04.2020 | 04:10
Quin gran article, Vicent! Aquest editorial captura tan be el moment que vivim! Quin gran ‘insight’: aixo no era inevitable. I tant que no!
Si hi hagues mes mitjans com VilaWeb potser les coses serien menys inevitables del que ens fan creure els aparells mediatico-politics. Anims!
Potser quan veiem la decada que va de 2016 a 2026, una de les coses que s’explicaran es que el mon va deixar de ser inevitable. Per alguna rao que segurament te a veure amb com es socialitza la informacio, les elits han perdut el control. L’ordre vigent d’enca la carta Atlantica es va comencar a esquerdar amb el Brexit i potser d’aqui 10 o 20 anys veiem el Covid-19 com l’esdeveniment que finalment feu de llevadora per a un nou ordre.
A VilaWeb feu la dificilissima tasca de mantenir-nos els ulls oberts a mesura que aquest nou mon apareix, i les teves editorials, Vicent, ens plantegen el repte de fer d’aquest d’aquest nou mon un que siga millor que el que deixem. Moltes gracies per fer aquesta feina.

Francesc Rosés
21.04.2020 | 04:20
Moltes gràcies per l’editorial, Vicent. A mi, després de llegir-te, em ve al cap la pregunta de sempre: què més ens han de fer perquè reaccionem? Tot s’hi val per salvar la poltrona. Ho hem vist a Espanya intentant salvar un anacrònic 78 i una irreal unitat i ho hem vist a casa nostra sotmetent-se voluntàriament (excepte els Jordis) a la justícia espanyola, acceptant un 155 (o dos) sense ni piular, renegant de les seves idees per salvar el cul, atonyinant demòcrates i protegint fascistes, desvirtuant un parlament sotmetent-lo a la voluntat dels jutges i, fins i tot, d’entitats administratives… I si han de jugar amb la vida de la gent per assegurar-se el seu inútil cul, ho faran, com tots estem veient. I sense por ni escrúpol, perquè després de tot el que ens han fet des de l’1 d’octubre no hem sabut reaccionar. I la gairebé certesa que tinc és que ni amb morts es reaccionarà. Què més ens han de fer?

Teresa Pou
21.04.2020 | 07:14
Mil gràcies per aquest article , es un despertar a tots els nostres sentits , per mes que es vulgui aprofitar que siguem individus ignorants , obedients e insensibles al món que ens envolta . Per tant cal llegir mes d’una vegada aquest gran article ple d’humanitats i realisme . Una immensa gratitud Vicent !!!

LLUÍS CASTILLO
21.04.2020 | 07:52
Una excel·lent narració Director, però quan la melangia ens fa cercar el sentit de les coses, correm el risc de descobrir que la vida no té cap sentit o simplement té el sentit que cadascú li volgui donar. Salut.

Joan López
21.04.2020 | 08:12
Jo tinc clar,que entre la gent viuen autentics dimonis,No son molts per tenen molt poder,els veiem cada dia i son aquets monstruos amb disfressa de humà qui esta darrera de tot. Recordo una pelicula “Blade Runer” a on per detectar quins robots hivian desenvolupat sentimens li feian una prova…si ploravan,si estimaban,no servian. Ara tindriam que fer-ho al reves, un humà que es incapaç f?d’estimar,de ploura devant de una tragedia,de pensar en tots i no només en ell,aquet es un demoni d’amagat. Fotem-lo fora. Hi han per tot arreu i sempre borixquejan al poder.
Salut !!!

Carles Serra
21.04.2020 | 08:18
Gràcies Vicent per la teva editorial i valentia.
El lectors pràcticament ja ho han dit tot.
Ja em diràs Vicent només com exemple que una societat digui des presenta dels anys que porta editant que La Vanguardia sigui el segon diari més creïble a Catalunya, segons una enquesta de la Universitat de Barcelona i tot lo que significa ser client de la puta Caixa, Banc Sabadell, BBVA o d’Endesa i així una llarga llista, malgrat tota la campanya de l’ANC i que el franquista de president del Foment i Treball que té la empresa Daniel va portar en el jutjat per para ls companya i evidentment se lo afinaron.
Ja no parlem de les Residències i de deixar abandonats els nostres avis /àvies i per remartar-ho compreno material per protegir-se i aquest criminals govern progresista y de Izquierdas els hi requisa; Si després de tot això no sortim el carrer a dir-li’s assass

Anna Maria Porta
21.04.2020 | 08:21
De tot el que s’ha dit no cal afegir-hi res més , tret de que tot plegat és una apocalipsi i la impotència i el pànic són a flor de pell. ON ETS TSUNAMI ?? DESPERTA JA !!

JOSEP ANTONI HERMOSILLA
21.04.2020 | 08:23
Vicent, com sempre l’has clavat. Però també és veritat que coincideixo totalment amb els comentaris de la senyora Anna Linares (més amunt), edat, vivències i finalment amb la tristor al veure que no hi ha sortida.

Pepita Carlos
21.04.2020 | 08:43
Penso que som nosaltres que em de despertar no el TSUNAMI, deixant de comprar en llocs perquè són més barats com AMAZON, deixar les elèctriques explotadores els bancs usurpadors els supermercats anti-catalans i també explotadors, que fins i tot els fan publicitat per TV3 amb el programa CUINES com el MERCADONA.
I així podríem anar seguin.
Quina vergonya de gent que som tots plegats.

Marcel Barbosa
21.04.2020 | 08:53
Vivim sotmesos al capital i subordinats. Aquell que sembla que mana , només és un titella a sou que li cau la bava per “pujar” i augmentar la butxaca. Tot el virus està provocat intencionadament per enriquir-se ells, i per empobrint-nos a nosaltres(els que quedem d´aquesta guerra desigual). Però…., continuem la partida? Continuem mirant , escoltant i llegint; mitjants sotmesos? Serem capaços de dir prou? Salut i República!

Marià Puig
21.04.2020 | 09:11
La meva ment, que em regula els estats d’ànim. necesita els teus articles . A més, llegint alguns comentaris, sento que no estic sol amb aquest sentiment. Estic molt content de poder llegir-te, de poder sentir-te i d’haver-te conegut. Per a Mi, ets una bona medecina. He tingut sort. Abraçada virtual per a Tu i per a la teva fantàstica familia.

Andreu Sancho
21.04.2020 | 09:13
Crec que aquesta crisi farà que la vida ens canviï una mica. Les relacions socials, el tele treball és consolidarà, …i sobretot, serà un accelerador de canvis de socials, que prioritzin la sanitat i la qualitat de vida per damunt de l´absurda ambició econòmica acumulativa d´objectes.

Albert Miret
21.04.2020 | 09:15
Fa dies que em fixo en l’immens cinisme de les declaracions polítiques en vers al coronavirus, i observo que s’atreveixen a dir coses que és impossible que ignorin que tothom sap que són mentida, i les diuen tan segurs en la seva impunitat, que donat que ja ens han acostumat a menjar-nos-ho tot i callar, no sembla tant que pretenguin fer-nos-ho creure el que vomiten, com que vulguin presumir de delinqüents intocables davant dels seus amics o còmplices de partit. Deixen anar una barbaritat, i mentre es produeix el silenci del poble per incultura o per incredulitat, són rabiosament aclamats pels seus, pels que persegueixen els mateixos obscurs objectius, o pels que viuen de la claca.
Una altra cosa que també m’ha cridat molt l’atenció, és l’abusiva utilització de la frase que introdueixen constantment cada vegada que volen explicar un abús o una maniobra de dubtosa legalitat o credibilitat -sin que se note el cuidado”. El “com no podria ser de cap altra manera” en realitat força al fet que t’empassis la merda que t’estan venent, però ja és el “non plus ultra” de les contínues pixarades dels governs enorgullits pel silenci del poble, al cap dels “governats”. Que vol dir que les burrades que tu penses no podrien ser d’altra manera? Per què? Perquè potser ja us ho heu preparat perquè no ho puguin ser d’una altra manera? No podem continuar en la comoditat del hamster, que es creu feliç sense adonar-se que està pres. Nosaltres no hem de “demanar” res a l’ocupant, ni molt menys hem de fer rodar la roda, sinó que hem d’exigir que es jutgin (amb jutges de debò) els polítics que es burlen del poble i els partits que neixen només per a prendre-li els seus drets.

Francisco Sánchez
21.04.2020 | 09:27
Coincideixo plenament amb el Sr. Gerber van: som tots culpables, individualment i col·lectiva, d’aquesta bogeria de món que hem consentit que ens devori. Tinc setanta-sis anys, i ja fa decennis que en converses amb amics i familiars afirmo que la meva generació és culpable de la m. de societat que entre tots hem anat fent. No només per haver-ho permès, sino també per haver-hi contribuït, per activa i/o per passiva. Tenim el que ens mereixem. No ho dic per cap percepció religiosa (un batxillerat amb capellans als anys cinquanta em va vacunar de manera definitiva), sino de forma estrictament científica, com a relació de causa a efecte. L’economicisme financer que impulsa a créixer més i més ràpid fa com el càncer: acaba matant l’ens (animal o societat) que l’hostatja i l’almenta. Confiem que els qui heretin aquesta m. de món ho facin més bé que nosaltres. Però els ho hem posat molt difícil, els caldrà treballar de valent per revertir les moltes desgràcies que els deixem.

Eduard Samarra
21.04.2020 | 09:27
Un gran article, amb moltes arestes i un pèl críptic. Sobre això de l’organització que no saps del cert qui dirigeix, és tan senzill com que no la dirigeix ningú. És l’organització la que perviu als individus. La màfia aquí ens serveix d’exemple: hi ha els caps i llavors hi ha un cap de caps. Ser cap és il·lusori, perquè sempre et poden matar. Si ets cap i organitzes un complot per matar el cap suprem, un dia t’acabarà passant a tu també. Els individus pensen que ostenten el poder absolut però al cap i a la fi són de pas i l’únic que fan és fer perpetuar el sistema superior al qual serveixen.
Totalment d’acord amb la idea que se’ns fa creure que les coses només poden ser d’una determinada manera. Alguns exemples molt simplistes: la “democràcia” actual com a cúspide d’una societat alliberada, el capitalisme com a sistema econòmic “perfecte” basat en lleis “inapelables” de la natura, la ciència “objectiva” basada en la separació del materialisme, etc.
I parlant de com l’art i la literatura poden explicar el que l’assaig i el periodisme no, aquí deixo una peça sobre Kennedy del gran Bill Hicks que retrata l’absurditat de tot aquell negre episodi.
https://www.youtube.com/watch?v=1LcvNM7oc7k

Blanca Anguera
21.04.2020 | 09:27
Hi ha tanta veracitat en el seu editorial d’avui, que emociona. Gràcies Sr. Partal. Seguim treballant

Pep Agulló
21.04.2020 | 09:29
LA PARET
Aquestes “forces descomunals” creen impotència perquè els seus cicles de vida i mort abasten molt més que la vida de generacions humanes. Repassem la història de les civilitzacions i veurem règims cruels i despòtics que duraven segles i més segles. Però hem configurat la nostra ment, amb la tecnologia, a canvis molt ràpids, massa ràpids per assimilar algunes realitats.
Avui la Paret no la podem esfondrar de cop perquè les eines que ho podrien fer: la redistribució de la riquesa, la col·laboració i la socialització de la tecnologia, que ens deia l’Eudald C. només les trobem a escala reduïda. No tenim un exèrcit amb aquests valors. Som només alguns resistents. Allò de reforçar la consciència crítica de l’espècie és una tasca ingent…
Moltes morts del Covid-19 són ciutadans que han lluitat tota la vida contra un Estat feixista, per la llibertat de la terra, i el seu últim esguard no haurà vist la llibertat. Tot una vida oprimits. El valor de la vida, per aquestes forces descomunals, és el valor malvat del diner que enterrarem en la seva tomba.

Joan Cuscó
21.04.2020 | 09:37
“Divendres Sant no podies despedir-te d’un ésser estimat però l’endemà de dilluns de pasqua havies d’anar a treballar”.
Capitalisme en estat pur.

Erika Casajoana
21.04.2020 | 09:39
Benvolgut Director:
Comparteixo amb vós que aquesta paràlisi ens ha obert els ulls a molts sobre l’absurditat de tants elements de la nostra vida anterior! Estic confinada a Brussel·les, on confesso que m’ha impressionat molt l’aire net i la bellesa dels carrers amb nens jugant-hi. Com abans, com molt abans.
Ara bé, no comparteixo gens el que dieu sobre la tragèdia d’Aldo Moro. Per les vostres paraules, quasi doneu a entendre que l’haguéssin mort els seus col·legues democratacristians. Segur que la classe política italiana cometé errors en aquells terribles dies del segrest de l’ex-Primer Ministre. Però no perdem de vista que el va matar el terrorisme d’extrema esquerra, amb la intenció de fer xantatge a l’Estat italià i aconseguir fites polítiques per mitjans criminals i evidentment antidemocràtics. Si l’Estat hagués cedit, quants polítics més hauria condemnat al segrest, a ser objecte de canvi per a condicionar la política via la violència tot destruint la democràcia italiana?

Jaume Abelló
21.04.2020 | 09:39
Aquest matí escoltant Cat Radio i la seva editorial, m’ha fet pensar en alló de les DICTADURES: T’adones que hi ets quan surten personatges (Chomsky o es) i opinadors d’altres paisos explicant alló que passa a la seva societat, amb dures paraules; mentre aquí donem veu, sense cap pudor, als que formen part dels que ens han dut fins aquí, suavitzant el to de la pregunta i diluint la crítica en alló del ara no toca.

Fàtima Izquierdo
21.04.2020 | 09:41
Gràcies Vicent! és una lliçó de vida.

jordi Rovira
21.04.2020 | 09:43
La reflexió és ben clara, i ens dóna una idea, un supòsit lògic que és difícilment ocultable. La pandèmia és real, però la reacció té una component clarament instrumentada. I com en el joc de l’oca, que de una a l’altre tiro perquè em toca; ens cal una reflexió de quines decisions fetes ens les han determinat des d’una instrumentació que acabem pagant ben cara. El periodisme, la cultura en general, serveix per poder mantenir aquell ressort activat d’independència i llibertat que mena a una vida més centrada. En tot cas, les crisis sempre deixen conèixer molt bé la natura de les societats que les pateixen. I en la nostra societat és molta la feina a fer, i molts els aspectes a millorar; quelcom ben important per centrar el sentit de les lluites personals, que són les que tenen una component inalienable.

Carme Perello
21.04.2020 | 09:45
Primer de tot, donar-te les gràcies; m’has fet pensar i molt.
Tot el que dius es el reflexe de tots nosaltres, perquè, de manera col.lectiva tot ho entenem molt, a distància, ens indignem, exigim respostes i actuacions, i donem a ONG, però….i aquí??? com actuem individualment quan passa qualsevol situació més aprop, al veí.
Doncs, hem après a assumir sense dubtes el que et pugui dir un banquer, un policia, un jutge, una empresa d’ong,….. en tots aquests anys, mai hem posat en dubte el que ens deien entitats, tan públiques com privades, però, perquè mai ells, s’han sentit obligats a donar explicacions, i nosaltres mai els hem demanat?
Hem perdut la llilbertat de poder preguntar….no volem problemes, és el primer que pensem.
quan avegades, he demanat explicacions, al banc per ex., no solament, la gent a qui demano, sinó els que estan fent cua, als clientesdel banc com jo, que no entenen res, callen, callen i callen. Ens hem tornat més que prudents, això és com una bassa d’oli, però pudenta.
Per poder assumir tot això, alguns, se’n van a fer recés ó reflexionarm al Tíbet. de veritat??
Us recordeu després de molts anys de RUMASA, que els ruizmateos van tornar a activar-se, van fer un anunci per televisió (any 2009 nueva rumasa) oferint “emisión pagarés”. quanta gent en va adquirir?
de veritat?? què ens ha passat?

Agnès Buscart
21.04.2020 | 10:05
“Som.hi doncs”
Endavant Vilaweb, endavant Partal, la vostra feina és necessària
davant tant dolor, tanta confusió, tanta ignorància…
I tenim una paret que ens facilita aprendre’ns de nou o morir…
i potser morir en l’intent…que res ens pari.
LLIBERTAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Joan Begue
21.04.2020 | 10:06
La profunditat de l’editorial d’avui és exquisita, els comentaris donen bona raó.
Pel meu caràcter místic i rebel, fa temps que esperava una situació com la que vivim, es clar no havia pensat amb el virus.
Si amb l’apagada de l’interruptor.
I reconec que he pensat i penso que era i és necessaria per fer canvis, aquí cada un de nosaltres porta els seus.
I aquí es on entra la bondat del moment, deixeu-me expresar amb aquestes, segur inacertades paraules, ara es un dels moments on com humanitat tenim l’oportunitat d’encendre i canviar una xic l’escenari on fem la nostra representació.
Com t’ho podria dir Vicenç sempre sempre gratem fins on els nostres dits i la capacitat de suportar la nostra consciència ens permet raonar. Disculpem ja que ets tu qui hem fa reflexionar i no al’enreves.
Gràcies a tots

Anna Muxi
21.04.2020 | 10:10
Magnífic article i com sempre al final les paraules positives per continuar lluitant cadascú des del seu lloc.
Jo que he estat 40 anys de professora d’adolescents sempre els acomiadava dient que no perdessin mai la fe amb ells i continuesssin volguent ser honrats i tenint esperança en el món, que ells podien fer canviar les coses. Ara els meus exalumnes ja tenen més de 50 anys alguns estant treballant per aquest món millor. Aquests dies penso molt amb ells i també amb els meus néts quin món els hi deixarem? Son tant petits encara….

Núria Riba
21.04.2020 | 10:14
Gràcies altre cop, Vicent Partal, per iluminar-nos la realitat! Passo aquí una notícia que és esgarrifosa:
Covid-19 en residencias:”Pedimos retrovirales y nos envían morfina y sedantes”
Ignacio Fernández-Cid, presidente de la Federación Empresarial de la Dependencia (FED), con más de 2.400 residencias de mayores en toda España, da su versión sobre la muerte de más de 11.300 ancianos por Covid-19.

Joan Guasp
21.04.2020 | 10:41
Vicent, ho has explicat molt bé. Voldria que el teu article arribés a tots els racons del món i que la gent prengués consciència. Cal cultura, educació, exercici responsable i humanisme. Es veu, però, que existeix una maquinària universal que és més potent que la nostra humanitat, per bones intencions que tinguem. No podem lluitar col·lectivament contra aquesta màquina de destrucció universal. És el dimoni, segur. D’alguna manera l’hem d’anomenar. Contra el dimoni només s’hi pot lluitar individualment, però és el mateix dimoni el que ens tempta a fer-ho conjuntament, i aquí és on la caguem. Cal que donem la vida per salvar-la, i això ens ho impedeix la mateixa societat humana, més forta que la nostra condició. És personalment que no hauríem de cedir ni un mil·límetre, però som més covards que Ponci Pilat, rentant-nos les mans coma única solució. El món ha de fer un tomb ben gran perquè les coses canviïn. Parles de paret: la paret som nosaltres mateixos, cadascú de nosaltres. Una forta abraçada, estimat!

Carles Farre
21.04.2020 | 10:44
Bon dia Vilawebistes pessimistes ( no es per a menys ), en primer lloc deixo una interessant entrevista al Professor Knut Wittkowski:
https://www.youtube.com/watch?v=Q03754lw3eo
Aquesta també es una interessant entrevista:
https://www.youtube.com/watch?v=Q03754lw3eo,
En l’únic que no hi estic d’acord amb el que diu, es que el covid 19 en realitat no existeix, i que es una excusa per implementar el nou ordre mundial, jo crec que el virus es ben real, i amb moltes evidències, cada cop mes fortes, de que va sortir dels laboratoris de Wuhan, i que el que s’està fen, es accelerar aquest suposat nou ordre mundial, ara be, tota acció, genera una reacció, i això depen de nosaltres, per tant es bàsic i urgent, desglobalitzar-nos, i recuperar la sobirania alimentaria i productiva, i per això no ens serveixen els actuals liders polítics, ni espanyols ni catalans, exceptuan honroses excepcions.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=235&v=1JLBXfKDbbI&feature=emb_title
I en quan al comportament humà, de fet mirant enrere, sembla que la norma es la psicopatia, que ens porta a una desmesurada ambició material, que ens ha allunyat del ordre natural, del que venim i del que en formem part, i aquest materialisme pur i dur, ens a portat al llarg de l’historia a multitud de conflictes i guerres sagnants, i per si no ni hagués prou, les creences religioses i fanatismes varis, encara ho han intensificat mes.
El govern mundial
Davant el poder en declivi dels govern dels estats-nacions s’ha substituït per un nou poder, planetari, global, i escapant a tot control democràtic
Els ciutadans continuen triant formalment i en “aparent” democràcia, la constitució dels poders públics i les institucions nacionals, o sia dels seus respectius paisos, sent però que el poder real ha estat desplaçat cap a nous centres de decisió.
El mon és avui dia dirigit per una constel·lació d’organitzacions amb un paper executiu o polític.
Les organitzacions executives es distribueixen en 3 esferes de poder:
l’esfera de poder econòmic i financer
l’esfera de poder militar i policial
l’esfera de poder científic
El poder polític de el sistema és exercit per una quarta categoria d’organitzacions: els “clubs de reflexió”, xarxes d’influència, o reunions de “global leaders” com el World Economic Forum (Fòrum Econòmic Mundial) de Davos.
Totes aquestes organitzacions no són “competitives” però estan estretament lligades i son complementàries.
Elles forma un conjunt la cohesió de la qual, és assegurada per la pertinença simultània de certes personalitats a diverses d’aquestes mateixes organitzacions.
Aquests personatges-claus poden ser considerats en certa forma, com els Amos del Món. Alguns són o érem líders polítics de primer pla, com George Bush (pare) o Henry Kissinger. Però la majoria d’entre ells són en realitat desconeguts de l’opinió publica.
Observant el diagrama d’aquestes organitzacions, aquells que tenen coneixement en cibernètica poden constatar
fins a quin punt aquest sistema ha estat enginyosament concebut.
Estructurada en xarxa, diverses organitzacions comparteixen la mateixa funció, formen el que en podrien dir «circuits o panells de control», i han estat duplicats o triplicats, amb l’objecte d’assegurar una major seguretat i estabilitat del conjunt. Així, en cas que una organització o un vincle es torni inoperant o ineficaç, el control global no està amenaçat.
Exactament com Internet: un sistema sense centre únic, els fluxos d’informació es poden “desviar” d’un centre local fora de servei.
Les instàncies executives:
L’OCDE, és l’organització iniciadora de l’AMI, concep les regles de el comerç mundial i influeix de molt a prop la política econòmica dels països occidentals. Reagrupa 30 països desenvolupats que «comparteixen els principis de l’economia de mercat” ”
El Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Mundial dissenyen l’economia i el medi ambient del mon per mitjà de préstecs i crèdits atorgats als estats de l’Tercer Món, sota la condició que aquestes apliquin una política econòmica d’inspiració ultraliberal, amb menyspreu de les realitats humanes i ecològiques.
L’Organització Mundial de Comerç (OMC, o WTO en anglès) fixa les regles de el comerç mundial, reduint considerablement el marge de decisió dels estats en l’àrea de l’economia o de l’medi ambient.
La Comissió Europea (o “Comissió de Brussel·les”) és el govern de la Unió Europea. Els seus membres no són elegits directament, i el públic mai està realment informat de les seves decisions. Gran part de el poder dels estats és transferit a aquesta Comissió que no està sotmesa a un control democràtic. (La legislació europea representa ja el 80% de les lleis aplicades pels estats de la Unió.)
Aquestes transferències de sobirania han estat realitzats pels polítics tant de dreta com d’esquerra, amb l’objectiu de fer desaparèixer del debat públic l’essencial de les decisions econòmiques, socials, i mediambientals.
Així mateix, la Comissió Europea està íntegrament sota la influència de lobbies industrials qui són els grans inspiradors de la reglamentació europea. La majoria dels Comissaris europeus estan estretament lligats a les multinacionals o a xarxes d’influència favorables a el liberalisme i la globalització.
Molts membres de la Comissió Europea són pròxims (o membres) del molt poderós “Grup Bilderberg” i són participants assidus de World Economic Forum de Davos: ( molts d’aquests integrants, ja no hi son, però el fons es el mateix )
Sir Leon Brittan
Pascal Lamy
Romano Prodi
Jacques Santer
Edith Cresson
Emma Bonino
Mario Monti …
En el BCE, Banc Central Europeu, trobem novament altres participants de el Grup Bilderberg:
Jean-Claude Trichet (president de BCE)
Wim Duisenberg (expresident)
Ormar Issing
Tommaso Padoa-Schioppa
Els “clubs de reflexió”:
El Word Economic Forum és una organització que reuneix els homes més poderosos i més rics de la planeta. El criteri d’admissió en el si d’aquesta xarxa està en funció a el nivell de poder, riquesa, i d’influència de l’candidat, a l’àrea econòmica, de la política internacional, la tecnologia o els mitjans de comunicació social.
La principal reunió de World Economic Forum té lloc cada any a Davos, a Suïssa, a la fi del mes de gener. Al llarg de l’any, els membres més importants d’aquesta organització estan lligats o relacionades mitjançant una super xarxa de vídeo-Conferència denom “WELLCOM”, el qual els permet concertar-se a tot moment sobre decisions mundials importants.
Exactament com la pel·lícula “Rollerball”, que descriu un món futur on els cartels econòmics han pres el poder i on una elit planetària pren les seves decisions mitjançant vídeo-conferències similars.
La Trilateral Commission és un organisme de reflexió internacional co-fundat el 1973 per David Rockefeller i Zbigniew Brzezinski (ex-conseller d’president Jimmy Carter).
Reuneix dirigents de 3 zones econòmiques principals:
Amèrica de Nord
Europa Occidental
Japó
El CFR (Council on Foreign Relations, Consell de Relacions Exteriors) és una organització nord-americana que reuneix els líders polítics o econòmics de molt alt nivell (com George Bush pare, Henry Kissinger, o David Rockefeller).
L’IFRI (Institut Francès de Relacions Internacionals) és una mena de CFR a la francesa. Trobem polítics de dreta i d’esquerra, caps i empresaris, periodistes, i alguns universitaris (personal d’universitats).
El Club de Roma és un “club de reflexió” de líders polítics i econòmics, principalment europeus.
El Grup Bilderberg, fundat el 1954, és, sens dubte, el més poderós de les xarxes d’influència. Reuneix personalitats de tots els països, líders de la política, de l’economia, de les finances, dels mitjans de comunicació social, així com alguns científics i universitaris. Per a aquells que investiguen sobre les xarxes de poder, el Grup Bilderberg és el veritable govern mundial.
Heus aquí les llistes per països de membres de el Grup Bilderberg:
USA
Canadà
gran Bretanya
França
Bèlgica
Suïssa
Holanda
Alemanya
Àustria
Itàlia
Espanya
Portugal
Noruega
Suècia
Dinamarca
Finlàndia
Luxemburg
Irlanda
altres països …
Els Illuminati són una “elit dins de l’elit” que es reuneix en el si d’una organització secreta fundada al segle 17. Originàriament, el seu projecte era de canviar radicalment el món, destruint el poder dels règims monàrquics, els quals, en l’època, obstaculitzaven el progrés de la societat i de les idees.
La Revolució Francesa i la fundació dels Estats Units han estat resultats de la seva estratègia. Per als Illuminati, la democràcia política era un mitjà i no un fi en si-mateix. Segons ells, el poble és per naturalesa ignorant, estúpid i potencialment violent. El món ha de llavors ser governat per una elit aclarida o il·luminada.
Al llarg de el temps, els membres d’aquest grup han passat d’estatut de conspiradors subversius a el de dominadors implacables i l’objectiu essencial ara, és de conservar el seu poder.
El terme “Illuminati” significa literalment “els Il·luminats” (de el llatí “illuminare”: il·luminar, conèixer, saber).
El seu símbol és present sobre els bitllets d’un dòlar:
una piràmide el cim (l’elit) és aclarida per l’ull de la consciència, que ho veu tot i domina una base cega, feta de maons idèntics (la població).
Les dues mencions en llatí són molt significatives. “NOVUS ORDO seclorum” significa, “nou ordre per als segles dels segles”. En altres termes: nou ordre mundial.
I “Annuit Coeptis” significa:
“El nostre projecte serà coronat d’èxit”.
Un projecte avui en dia molt proper de la seva realització final.
I que són I QUI els Amos de l’Món? …
Aquests són alguns dels participants a les organitzacions dels ” Amos del Món.”
Sobre les seves cares es llegeix característiques comunes:
gran intel·ligència
subtilitat
cinisme
duresa
determinació
absència d’escrúpols ( “la fi justifica els mitjans”),
… sense oblidar aquest inefable plaer de pertànyer a una elit i poder contemplar a el món vist des de dalt …
Font: http://www.syti.net/

Josep Ramon Alonso
21.04.2020 | 10:45
Gràcies Vicent, per la feina ben feta i per la valentia de dir les coses pel seu nom.

Gemma R.
21.04.2020 | 10:55
Una editorial colpidora per certa. Magnific article Vicent. No tenim més remei que seguir picant el mur, però és enorme. Mentrestant els nostres grans marxen sols i sense entendre el perquè. En efecte, cada un d’ ells te un nom, i la vergonya, ràbia i tristesa que ens fa veure’ls marxar així no pot portar a oblidar-los. Gràcies per honorar-los.

Muntsa Navarro
21.04.2020 | 11:13
Esfereïdor. Gràcies per ajudar-nos a obrir els ulls.

Jordi Gras
21.04.2020 | 11:32
Bon dia
En el teu editorial demostres desconcert i això està bé sobre tot en comparació amb els periodistes que sembla que parlin com a transmissors de la paraula divina. Aquest desconcert em sembla que és prova de la teva sinceritat i bonhomia, que almenys per a mi, són les raons que fan que siguis pràcticament l’únic periodista que em crec.
Sobre la valoració de la pandèmia del COVID-19, cal tenir present que només fa pocs mesos que circula, i evidentment no resisteix la comparació en quan a morts, per exemple amb la SIDA, que la mirem amb la perspectiva de 40 anys. Per altra banda, deu ser la pandèmia d’ara la primera quasi transmesa en directe. Aquí tenim el web de la Johns Hopkins.
T’escric des d’un poble on no va arribar la pandèmia de la grip espanyola del 1918, en canvi actualment al poble hi deu haver més d’un 10 % de la població que han donat positiu en el test de la COVID-19. Per altra banda amb les xifres actuals la taxa de mortalitat de la COVID-19 per la població mundial és d’un 7 %.
La utilització política de les pandèmies ha estat una constant en la història. Pel que fa a la grip espanyola del 1918, inclús el nom obeeix a raons polítiques. Per cert, hi ha fonts que donen entre 50 i 100 milions de morts per aquella pandèmia. Quan va aparèixer la SIDA la que ara em sembla que ja és santa de l’Església Catòlica, Teresa de Calcuta, va fer unes declaracions mostrant la seva a alegria perquè déu castigava als homosexuals ja a la terra i no esperava a fer-ho al cel.
No cal recordar èpoques més antigues on després d’una catàstrofe natural o una epidèmia la reacció normal de les institucions era cremar bruixes o perseguir les minories ètniques, per no dir directament els jueus. Avui moltes d’aquelles coses no han passat o no han passat amb la mateixa intensitat.
Que el desconcert no et porti a afluixar la capacitat analítica!!!!
Jordi Gras

Ismael Calvet
21.04.2020 | 11:38
Benvolgut Andreu Sancho, jo la veritat és que crec amb totes les ganes del món de no encertar-la que hi haurà una consolidació dels estrats en què ens fan viure i que la força que tenen i reforcen els que manen i amaguen, els que els sostenen des de les menjadores i els que s’hi confien de quatre grapes fent d’estupidesa religió embolcallaran amb un plàstic asfixiant els que provem de revoltar-nos-hi. Esperem que la dificultat creixent que endevino no ens faci encara més mesells en la reacció comprensible però reprovable de qui sabent el mal no fa per no rebre.

Juan Martin ALEGRIA
21.04.2020 | 11:52
Chapeau!

Teresa Puig
21.04.2020 | 12:09
Gràcies!

Francesc Villagrasa
21.04.2020 | 12:32
Aquest editorial es per ser rellegit i motiu de reflexió per entendre en quin món estem vivint. De tot el que s’ha comentat, només hi afegiria una paraula clau, que ja fa mes de 2000 anys ressonava en terres dels jueus, per denunciar aquells que des de una posició de poder imposen la seva conveniència amagant la veritat. Hipòcrites!

Salvador Aregall
21.04.2020 | 13:12
Què ens estàs explicant Vicent? La història de la humanitat és així, en totes les guerres ha passat això que expliques, els voltors surten en aquestes circumstàncies com els ratpenats surten de nit. Hi ha polítics voltors evidentment. També hauríem de posar a l’altre plat de la balança la gent honesta que s’entrega, sense esperar res a canvi, a l’ajuda dels més febles. Això, ho saps molt bé, també ha passat sempre. I si uns s’enriqueixen amb la crisi, els altres s’omplen de raons per continuar la lluita amb l’esperança de canviar aquest món sense escrúpols. Aquesta crisi de la Covid-19 ens ha deixat en molt mala posició als catalans. No m’agrada fer comentaris llargs i reiteratius perquè tots ja sabem molt bé què passa, no cal repetir-ho. Hi ha una cosa que em sembla important, que sembla hem oblidat. No vam quedar que el govern de la Generalitat governaria l’autonomia -en aquestes circumstàncies absolutament buida tot i que el president Torra, malgrat tot, està fent un paper digne- i el Consell per la República, lliure de les cadenes de l’estat espanyol, treballaria per assolir la materialització de la República Catalana? https://consellrepublica.cat/ambits-de-treball/#preview.
No és el CxR una proposta transversal dintre de l’independentisme?. Perquè el CxR no té, com a mínim, un milió d’afiliats?. Perquè aquest diari, si Vilaweb, no promociona de forma reiterada la inscripció al CxR? https://registre.consellrepublica.cat/
No creieu el el CxR, amb el recolzament de moltíssims inscrits, podria fer d’altaveu i podria fer sentir al món, de forma molt efectiva, la manera maldestra, injusta i discriminatòria de gestionar aquesta crisi?. No vam quedar que aprofitaríem qualsevol circumstància per desprestigiar al govern espanyol?. Això és fer política, i tant!, a favor nostra, dels que volem un món millor en forma de república.

Maria Angels Fita
21.04.2020 | 13:25
Deixeu-me considerar que… no és veritat que no podem sortir al carrer a protestar.
Heu vist com han protestat a Israel?. Tots a dos metres de distància els uns dels altres. Ha estat una protesta poderosa. Magnifica!
Una gran idea per l’Assemblea. Es suficient baixar al carrer i posar-s’hi…. el proper 11 de setembre.
No deixem de demostrar al mon, a Espanya, i als botiflers de casa nostra que som i serem un corcó per tots ells fins quan podrem marxar.
In, inde, independencia!!

Francesc Planas
21.04.2020 | 14:54
Benvolgut director,
Gràcies, gràcies per aquest editorial. M’ha posat els pèls de punta. No esteu sol.
Permeteu-me acabar dient que em sento molt feliç de ser subscriptor de Vilaweb.
Ben cordialment,

Rosa Gispert
21.04.2020 | 16:04
Si, Vicent res del que ha passat era inevitable. Serem capaços de fer recompte del que podíem haver evitat nosaltres mateixos i del que hauríem hagut d’exigir que s’evités des dels poders públics?.
Per què el dol i les lamentacions ens podrien fer oblidar i volguer passar pàgina, que és el que molts estan desitjant. Per tornar a fer el mateix.

Enric Mauri
21.04.2020 | 17:32
Amb els matisos o reconsideracions que puguin convenir … El fons de l’article és la TESI que tenim davant i a la que hem donar una resposta.

Teresa Sala
21.04.2020 | 18:16
Gràcies, Vicent Partal, per posar el focus en la no acceptació del relat que se’ns imposa, en la crisi del coronavirus, i fer-nos veure la realitat: “Allò que ens hauria de fer por de debò és entendre la magnitud de la bogeria en que vivim cada dia”.
Una realitat que el capitalisme i el seus altaveus, han aconseguit disfressar en el món occidental, amb l’esperit del temps, que es basa en no qüestionar la llibertat d’extorquir la resta del món. I, ara amb la pretensió que acceptem la crisi del coronavirus com una fatalitat, com si no fos una conseqüència de decisions econòmiques i polítiques, contràries a la justícia i la solidaritat, que ja duren massa temps i que tenen mig món en estat de prostració, misèria i guerra.
També voldria expressar la meva gratitud per saber expressar el sentiment íntim de dolor davant la mort de “generacions senceres de persones que van treballar com gegants per alçar-nos i que ara se’n van amb l’adeu més fred i denigrant que podríem imaginar” que tots podem compartir i que ens recorda la nostra responsabilitat en intentar canviar aquesta terrible realitat.

Griselda Manejas
21.04.2020 | 18:34
Demolidor Sr. Partal.
Jo no deixaria “la manifestació” de protesta pel 11 de setembre! Però no sembla que tinguem el valor que cal, per fer-ho (alguns sì, tots no).
Sempre esperem que algú altre ens faci la feina i a sobre, els hi critiquem. I així ens va.

Núria Nadal
21.04.2020 | 19:31
Gràcies per dir-ho tant clar.
Som els conills d’una grange i que estem agraïts perque ens porten menjar…fins que als amos no els hi interessa.
Ara els amos volen fer un experiment.

Pep Vinyals
21.04.2020 | 19:40
Moltes gràcies, Vicent, per aquest magnífic article d’avui. Ens calen textos com aquest que ens facin pensar i ens empenyin a actuar. A picar pedra, com bé dius. Però sóc més aviat pessimista i em temo molt que tampoc ara n’aprendrem, que seguirem tractant de fer com fins ara, i els que protestem, els que no acceptem que passin moltes de les coses que passen, continuarem sent uns pocs.
Tot i així, repeteixo Vicent, moltes gràcies.

josep pecanins
21.04.2020 | 21:01
Em limito a copiar ,descaradament, el que escriu el senyor Gerber van fa unes quantes hores : Sisplau Vicent, no paris d’explicar el què està passant en el món perquè ho fas la mar de be.
S'ha afegit la noticia a Favorits