Tema en actualització

El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

Diversos brots de coronavirus s’han estès per Catalunya d’ençà de l’inici del mes de juliol, que afecten especialment el Segrià, l’àrea metroplitana de Barcelona, l’Alt Empordà i la Noguera. El risc més gran d’expansió de la covid-19 es concentra sobretot a l’AMB. El risc de rebrot ha baixat 1,5 punts, però es manté a nivells molt alts i la velocitat de propagació continua en 1,03.

Com han de ser les trobades amb familiars o amics? Tretze consells per a fer-ho d’una manera segura 

3 publicacions novesRecarregar
18.13

Un dispositiu conjunt de Mossos d'Esquadra, policia local de Torredembarra i Guàrdia Civil ha aixecat quatre actes per a denunciar el consum de tabac de xixa a quatre locals de Torredembarra. Segons l'ajuntament de la ciutat, l'operatiu ha estat aquesta matinada de diumenge i s'han inspeccionat dos bars i dos restaurants, un d'aquests darrers a la zona d'oci del port esportiu. S'hi ha confiscat més de 3 quilograms de tabac de xixa i s'hi ha denunciat un treballador 'en situació d'il·legalitat'. A més, la Policia Local ha aixecat 13 actes per denunciar administrativament establiments per no tenir llicència o assegurança.

L'actuació conjunta ha acabat cap a les 3 de la matinada. El dissabte, a més, van dissoldre una trobada d'una trentena de persones a la platja del Canyadell. Al dispositiu conjunt hi han participat dues dotacions dels Mossos, dues de la Policia Local i una de la Guàrdia Civil.

17.34

Dues trobades familiars han provocat dos brots de coronavirus a Anglès (la Selva) que afecten un total de 29 persones, segons han informat fonts de Salut a l'ACN. En concret, una de les famílies té 23 infectats mentre que l'altra en té cinc. Els primers positius es van començar a detectar la segona quinzena de juliol. A partir d'aquell moment Salut ha fet proves PCR als contactes més estrets, fins a detectar tots els casos. Cal destacar que la majoria de casos són lleus o asimptomàtics.

Segons que explica Ràdio Girona, l'Ajuntament ja ha pres mesures per evitar riscos i ha tancat el centre de dia. Des del consistori asseguren que l'evolució està sent positiva en el control dels casos i esperen que es puguin controlar els casos actuals.

16.45

L'Ajuntament de Sant Josep i el de Llucmajor han ordenat el tancament de platges per l'aglomeració de banyistes. Sant Josep ha tancat els accessos a Platges de Comte i ha recomanat d'evitar Cala Bassa, sa Caleta i ses Salines, i Llucmajor ha tancat l'accés a la platja de Cala Pi per tercer cap de setmana consecutiu.

Els agents de la Policia Local de Sant Josep i voluntaris de Protecció Civil han habilitat un control en la carretera d'accés a Platges de Comte des del qual es desvia el trànsit. També s'ha informat taxistes i altres serveis de transport de la situació perquè no portin més persones a aquesta platja, excepte als qui tinguin reserves confirmades en els restaurants. El risc de saturació també s'aprecia a Cala Bassa, sa Caleta (És Bol Nou) i ses Salines on, si no canvia la tendència s'haurà d'aplicar la mateixa mesura, ha advertit el consistori.

El regidor de Platges i Litoral, Josep Guasch, ha recordat que Sant Josep té més de 80 quilòmetres de costa i algunes de les 'millors platges de l'illa', per la qual cosa ha convidat a tothom a triar aquelles que puguin sofrir menys pressió de persones.

16.34

Les 108 proves PCR als treballadors d'un hotel de Son Bou (Menorca) que el 17 de juliol va registrar-se un cas positiu per coronavirus han donat negatiu. Dimecres es van fer 82 proves mitjançant extracció de sang, mentre que l'endemà es va testar a la resta del personal fins a arribar als 108 treballadors.

La treballadora que va donar positiu va passar la malaltia aïllada i per precaució es va fer el mateix amb 16 companys en un mòdul annex a les instal·lacions de l'hotel. Les proves a les quals s'ha sotmès a tota la plantilla responen a una acció de prevenció i amb l'objectiu de donar seguretat al personal per a poder continuar amb la temporada turística.

16.28

La policia local d'Alacant ha desallotjat aquesta matinada 66 persones d'una discoteca que tenia habilitada la pista de ball, incomplint les mesures sanitàries i de seguretat decretades per a fer front a la covid-19, i s'enfronta a una sanció molt greu que pot arribar als 60.000 euros.

La policia va fer una inspecció a les 4.15 hores amb tres patrulles i va comprovar que a l'interior del local, situat al carrer d'Arts Gràfiques, hi havia desenes de persones i s'estava incomplint la norma de tenir inhabilitada la pista de ball, per la qual cosa es va ordenar el desallotjament i se li va denunciar per una infracció molt greu que pot comportar multes de 30.001 a 60.000 euros. Segons l'Ajuntament, la policia local ha imposat durant aquest cap de setmana un total de 139 sancions a persones que no portaven màscara, sobretot joves en les zones d'oci, i sancionat a 40 establiments per incompliments.

El regidor de Seguretat, José Ramón González, ha lamentat que la policia local hagi d''estar desallotjant discoteques i locals per incomplir els aforaments i les normes, i imposant centenars de sancions per no portar màscares', ja que 'ens hi juguem molt i és d'obligat compliment responsabilitzar-nos de complir totes les mesures'.

10.46

Catalunya registra 1.042 nous casos de covid-19 confirmats per PCR i el total s'eleva a 86.219, segons l'últim balanç del Departament de Salut. La xifra total és de 106.657 casos (1.091 més) si es tenen en compte totes les proves. 12.822 persones han mort des de l'inici de la pandèmia, després que les funeràries hagin reportat 7 defuncions en les darreres hores.

El risc de rebrot torna a reduir-se uns 4 punts respecte a l'anterior balanç i se situa en 156,18, encara molt per sobre del llindar de risc alt (100), si bé ha baixat 20 punts respecte a la setmana passada (175,43). La velocitat de propagació del virus també es redueix i passa d'1,03 a 1,01. El nombre de pacients ingressats puja a 564 (20 més) i hi ha 110 malalts de coronavirus a l'UCI (+2).

08.08.2020
15.12

El coordinador de la unitat de covid-19 de l'Hospital del Mar de Barcelona, Robert Güerri, ha demanat d’estar preparats per a una tardor en què la situació de la pandèmia 'pot ser greu'. Güerri ha recordat que a la tardor baixarà la temperatura i la gent passarà més temps en espais tancats, factors que facilitaran la transmissió de la malaltia, i amb 'càrregues virals més altes'. L'infectòleg ha defugit alarmismes, però ha demanat més planificació de les administracions per a afrontar-ho, perquè creu que les coses s'han fet 'de manera desordenada'. Güerri ha apel·lat a la consciència individual i ha recordat que 'en el moment que es va aixecar el confinament vam sortir tots en massa'.

El cap de la unitat de covid-19 de l'Hospital del Mar de Barcelona s'ha referit al fet que una vintena de científics han demanat que s'investigui per què la incidència de la covid-19 és tan elevada a l'estat espanyol. En aquest sentit, Güerri ha remarcat la necessitat d'evitar 'grans reunions socials i grups' com a alguns dels factors clau.

Segons el coordinador de la pandèmia a l'Hospital del Mar, ara mateix la situació tendeix a l'estabilització, però no a la reducció. En aquest centre hospitalari, actualment hi ha nou persones amb covid-19 a l'UCI.

15.09

Unes 925 persones es van fer la prova PCR ahir a Terrassa. Així ho ha detallat en declaracions a RAC1 el batlle de la ciutat, Jordi Ballart, que ha destacat que 'hi ha hagut molt bona resposta per part de la ciutadania' i ha explicat que el seu objectiu és arribar a les 4.000 proves. A les xarxes socials, ha demanat al departament de Salut que 'en funció de com vagin els resultats' s'ampliï l'actuació a més barris de la ciutat. Ballart ha tornat a fer una crida perquè la gent 'de 15 a 45 anys' aprofiti l'oportunitat i es vagi a fer les proves que fins dilluns es faran a les places de la Cultura i la Immaculada.

Ballart no creu que els resultats del cribratge massiu de coronavirus que fa la Conselleria de Salut de la Generalitat a la ciutat obliguin a tancar els veïns a casa: 'No tenim un confinament en l'horitzó.'

12.21

Santa Coloma de Gramenet i Vilafranca del Penedès també faran cribratges multitudinaris amb PCR per detectar casos de coronavirus, segons que ha informat el Departament de Salut. Les proves es faran a partir del dilluns 10 d'agost i les dues poblacions s'afegeixen a les proves multitudinàries ja en marxa a Sabadell, Ripollet i Terrassa. A Santa Coloma de Gramenet, les proves es faran als residents dels barris de Llatí i Fondo, i van adreçades especialment als qui aquests últims dies hagin tingut contactes socials sense respectar la distància social, sense màscara, en espais tancats durant molta estona i en reunions d'amics i aglomeracions. És previst que els resultats es tinguin en 48 hores.

10.23

Catalunya registra 1.143 nous casos de covid-19 confirmats per PCR i el total s'eleva a 85.177, segons l'últim balanç del Departament de Salut. La xifra total és de 105.566 casos (1.275 més) amb totes les proves. 12.815 persones s’han mort d’ençà de l'inici de la pandèmia, després d’haver-se reportat 3 defuncions en les darreres hores. El risc de rebrot torna a reduir-se uns 1,5 punts respecte a l'anterior balanç i se situa en 160,34, encara molt per sobre del llindar de risc alt (100), si bé ha baixat respecte a la setmana passada (177,19). La velocitat de propagació del virus no varia per segon dia consecutiu i és d'1,03. El nombre de pacients ingressats baixa clarament i són 544 (32 menys) i 108 malalts estan a l'UCI (2 més).

07.08.2020
19.16

La Conselleria de Sanitat del ha notificat 344 casos nous de covid-19 al País Valencià. S'han donat 284 altes mèdiques per la malaltia.

17.17

El govern d'Andorra informa d'onze casos nous de covid-19 i onze altes més.

12.24

La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha presentat un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la resolució que prorroga quinze dies més el tancament de l'oci nocturn a Catalunya. Reclamen 'la suspensió de la resolució' del govern de manera 'cautelaríssima' a causa dels 'gravíssims danys i perjudicis' per les empreses del sector. Argumenten que la resolució no s'ajusta a la Llei de Salut Pública perquè ignora el grau d'afectació per regions sanitàries. Al recurs es demana, amb caràcter subsidiari, que es suspengui el tancament de locals a l'aire lliure ja que 'la pròpia Generalitat avala que son espais amb risc baix de contagi'.

12.14

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat la resolució per prorrogar quinze dies més el tancament dels locals d'oci nocturn. La decisió es pren 'per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de la covid-19 en l'àmbit de les activitats d'oci'. Aquest dissabte vencien els quinze primers dies de la mesura que va entrar en vigor el 25 de juliol. La resolució dicta 'la suspensió de l'obertura al públic dels locals i establiments que disposin de llicència per a les activitats de discoteca, sala de ball i sala de festes amb espectacle', així com 'la suspensió de les activitats musicals amb pistes de ball o espais habilitats fora dels establiments establerts en l'apartat precedent'.

11.13

Catalunya registra 1.057 nous casos de covid-19 confirmats per PCR i el total s'eleva a 84.034, segons l'últim balanç del Departament de Salut. La xifra total és de 104.291 casos (1.181 més) amb totes les proves. 12.812 persones han mort des de l'inici de la pandèmia, després que les funeràries hagin reportat 10 defuncions en les darreres hores. El risc de rebrot ha baixat dos punts respecte a l'anterior balanç i se situa en 161,95; es manté estancat molt per sobre del llindar de risc alt, que se situa en 100, si bé ha baixat respecte a la setmana passada (177,44 del 21 al 27 de juliol). La velocitat de propagació del virus no varia i és d'1,03. El nombre de pacients es manté en 576 i 106 pacients estan a l'UCI (108 en les últimes dades).

06.08.2020
13.10

Els test de Covid-19 seran obligatoris a Alemanya a partir d'aquest dissabte per a tots els viatgers que tornin de zones considerades d'alt risc, entre les quals hi ha Catalunya, Aragó i Navarra, ha informat el ministre de Sanitat, Jens Spahn. El pla d'introduir test obligatoris s'havia aprovat ja fa diversos dies, però encara no s'havia fixat la data. 'És clar que es tracta d'una retallada de les llibertats l'individu però em sembla proporcionat a la situació i assumible', ha dit Spahn davant la premsa.

11.41

Aquesta setmana ha començat un estudi pioner de seroprevalença a la població d'Ascó (Ribera d'Ebre). L'estudi permetrà analitzar l'estat immunitari dels habitants enfront de la covid-19. Així mateix, s'adreça als majors de 14 anys i preveu arribar a entre un 70% o un 80% de la població. L'estudi el promou l'Ajuntament d'Ascó i està encapçalat pel doctor Francesc Marimon, coordinador clínic del Servei de Medicina Interna de l'hospital Sant Joan de Reus, i amb la participació del Biobanc de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), coordinat per Lluís Gallart, a fi de millorar i ampliar el coneixement de la malaltia. S'espera obtenir els resultats el febrer de l'any vinent.

10.23

El departament de Salut ha notificat 706 casos nous de la covid-19 detectats amb proves PCR. D'aquesta manera, ja són 82.977 les persones infectades. Si es tenen en compte totes les proves, la xifra augmenta fins als 103.110 contagis. D'altra banda, les funeràries han informat d'11 mort més, de manera que el total de víctimes mortals és de 12.802. Així mateix, Salut ha informat que s'ha reduït la xifra d'hospitalitzats per la covid-19, que actualment és de 576 persones, 31 menys que no pas ahir. Pel que fa a l'UCI, hi ha 108 pacients, 3 menys que no pas ahir. Pel que fa al risc de rebrot, se situa a 163,87, per sobre del risc alt que està establert en 100. De fet, el risc ha augmentat més de tres punts (160,24).

05.08.2020
19.45

El Procicat decideix de mantenir el tancament interior de bars i restaurants a Lleida, Alcarràs, Torres de Segre, Aitona, Seròs, Soses i la Granja d'Escarp. Argumenten que el risc de rebrot segueix encara molt alt amb un índex de 381 mentre que la mitjana catalana és de 160.

19.35

El Departament de Salut ha suspès les visites, els ingressos i les sortides de curta durada i cap de setmana dels centres residencials de gent gran de les comarques del Montsià, el Baix Ebre i la Ribera d'Ebre i dels municipis de Ripollet, Terrassa i Sabadell per l'aparició de diversos brots de coronavirus en punts d'aquest territori. Només es podran fer sortides superiors a les tres setmanes i quedarà a cada centre la consideració de permetre'n de curta durada en casos excepcionals i acompanyats de cuidadors. Per a la gent gran que torni a la residència després d'una sortida superior a les tres setmanes, caldrà que adoptin les mesures de protecció com si es tractes d'un nou ingrés, amb prova PCR i aïllament de 14 dies.

18.29

El País Valencià reporta 288 casos per proves PCR (14.275 en total), 157 altes (18.887) i un mort (1.481).

17.17

Les altes per covid-19 superen les dotze milions de persones arreu del món.

10.55

Avui comença el dispositiu de recollida massiva de mostres per fer PCR al barri del Pont Vell a Ripollet. La directora executiva del Sector Sanitari Vallès Occidental Est del Servei Català de la Salut, Núria Serra, la directora d’Atenció Primària de la Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut, Núria Prat, i la directora de l’EAP La Farigola, Matilde Jiménez, explicaran a les 11.30 l’organització del dispositiu i la tasca assistencial que s’hi durà a terme.

10.30

El departament de Salut ha actualitzat el registre d'incidència de coronavirus amb 758 casos més confirmats per PCR. En total, s'han registrat 82.271 casos confirmats amb PCR, 102.245 si es compten la resta de proves. Les funeràries han reportat 10 morts noves, i en total són 12.791 persones que han mort per la covid-19.

El risc de rebrot a Catalunya creix lleugerament des d'ahir i se situa en 160,24 -ahir era 155,87-, força per sobre del llindar de risc alt (100). Actualment hi ha 607 persones ingressades a l'hospital, 25 menys que no ahir, dels quals 111 són a l'UCI.

04.08.2020
10.47

El departament de Salut i els ajuntaments de Sabadell, Terrassa i Ripollet instal·laran en aquestes ciutats carpes de cribratge per a realitzar proves PCR, davant l'augment de contagis de la covid-19 en aquestes localitats del Vallès.

10.03

Catalunya suma 510 nous casos de covid-19 confirmats per PCR i en registra un total de 81.513, segons l'últim balanç del Departament de Salut. La xifra total s'eleva a 101.290 amb totes les proves. Les funeràries han reportat 30 noves defuncions –la xifra més alta dels últimes set dies– i en total són 12.781 persones que han mort arran de la pandèmia. El risc de rebrot és de 155,87, lleugerament més baix que en el balanç anterior (159,13), però continua sent molt elevat –el llindar de risc alt se situa en 100–. Pel que fa a la velocitat de propagació ara és d'1 (1,02 en les dades anteriors). Hi ha 632 pacients ingressats, 29 més que no pas ahir. A l'UCI hi ha 108 pacients.

03.08.2020
13.08

L'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida ha demanat al Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) que mantingui dues setmanes més la carpa instal·lada de forma annexa a les urgències del centre. Segons que han confirmat fonts hospitalàries a EFE, el SEM havia comunicat la seva intenció de desmuntar la carpa, instal·lada el passat 3 de juliol pels rebrots a la comarca del Segrià. La carpa serveix de sala d'espera per a totes aquelles persones amb símptomes de la covid-19 o que contactes directes d'un infectat.

10.49

Un grup especialitzat en espectacles de la policia de la Generalitat ha inspeccionat i controlat un total de 190 locals d'oci del País Valencià durant aquest cap de setmana. Així mateix, han fet 9 actes de proposta de sanció per incomplir les mesures sanitàries o per infringir alguns preceptes de la llei 6/2018 de la Generalitat que regula els espectacles públics. D'altra banda, també s'han sancionat a 28 persones per no porta màscares al carrer o en locals.

08.55

El departament de Salut ha notificat 1.230 contagis nous confirmats per proves PCR, de manera que al Principat s'han detectat 81.003 infeccions. La xifra augmenta fins als 100.668 casos si es té en compte casos sospitosos, testos serològics i altres mètodes. La majoria d'infeccions s'han detectat a Barcelona i la seva àrea metropolitana (936) i Lleida (131). Als hospitals del Principat hi ha 603 pacients ingressats, dels quals 105 són a l'UCI. Així mateix, les funeràries han informat de 6 morts més (12.751). Pel que fa al risc de rebrot, continua essent alt, però s'ha reduït lleugerament respecte ahir i ha passat de 161,9 a 159,13 (el llindar de risc és 100). La velocitat de propagació és d'1,02 (1,06 en les dades anteriors).

02.08.2020
21.07

El govern anuncia noves restriccions a Figueres i Vilafant a causa del brot de covid-19. Entraran en vigor a partir de la mitjanit. Consulteu-les ací.

15.07

S'eleven a divuit els positius per coronavirus a l'empresa de neteja i recollida de residus Nora de Blanes.

13.40

Bèlgica inclou les demarcacions de Castelló i València a la llista 'taronja' i recomana als seus ciutadans que facin la quarantena si viatgen al País Valencià. Les demarcacions de Girona i Tarragona són al mateix nivell per al govern belga, que obliga a fer la quarantena en els casos de Lleida, Barcelona i la Franja.

11.26

Catalunya registra 1.303 nous casos confirmats per PCR i en registra un total de 79.773, segons l'últim balanç del Departament de Salut. La xifra total s'eleva a 99.425 (1.444 més) amb totes les proves. Tot i aquests nous casos, tant el risc de rebrot com la velocitat de propagació tendeixen a la baixa.

El risc de rebrot segueix en nivells alts (161,90), però la corba segueix baixant. Pel que fa a la velocitat de propagació, se situa en 1,06, per sota de l'1,10 de les dades de dissabte i de l'1,55 de l'interval de set dies anterior.

Per PCR, Barcelona i l'àrea metropolitana sumen 924 nous positius. A la regió de Lleida en registren 163 de nous, tot i que el risc de rebrot va clarament a la baixa. Les funeràries no han reportat cap nova mort.

Els ingressats actualment als centres sanitaris són 574, 40 més que en l'últim balanç. D'aquests, 100 ho estan a les unitats de cures intensives, dos més.

01.08.2020
20.51

Un treballador de la policia local de Cocentaina s'ha contagiat de la covid-19, fet que ha obligat a tancar el departament de la policia local, segons que n'ha informat l'ajuntament en un comunicat. En aquests moments, diu el consistori, aproximadament la meitat dels agents locals ja s'ha fet la prova PCR i és a l'espera dels resultats. Fins al 4 d'agost la Guàrdia Civil s'ocuparà de les tasques de seguretat ciutadana.

L'Ajuntament de Cocentaina s'encarregarà de fer el rastreig de contactes del treballador positiu i es posarà en contacte amb les persones que determini per tal que es facin una prova PCR.

19.49

Bèlgica ha prohibit els viatges a l'Aragó, Barcelona, Lleida, Navarra, i diverses zones de Bulgària, França, el Regne Unit, Romania i Suïssa, a causa de l'evolució de la pandèmia de coronavirus en aquestes zones. El servei d'Afers estrangers belga ha actualitzat avui la llista de zones a les quals no s'autoritza de viatjar o s'hi apliquen restriccions. El web estableix una classificació entre zones verdes –a les quals no s'apliquen restriccions de viatge– zones taronges, per a les que recomana extremar la vigilància i fer quarantena o passar una prova de Covid-19, i zones vermelles, a les quals es prohibeix de viatjar. Bèlgica ja va prohibir el passat cap de setmana els viatges no essencials a les províncies de Lleida i Osca, obligant els qui estiguin ja allà i tornin al país a sotmetre's a una quarantena de 14 dies i una prova de coronavirus.

A banda, el govern belga vol fer un aïllament i una prova per a detectar el coronavirus als qui entrin en territori belga després d'haver estat a Castelló, Girona, Tarragona i València. La recomanació també s'aplica a ciutadans que hagin estat a certes zones d'Àustria, Bulgària, Croàcia, Espanya, França, Luxemburg, Malta, Països Baixos, Polònia, Portugal, Romania, Eslovènia, la República Txeca, Suècia i el Regne Unit.

A partir d'avui, cada persona que torni a Bèlgica de l'estranger o que desitgi de passar més de 48 hores al país ha d'omplir un formulari d'identificació amb informació sobre el lloc de procedència, el mitjà de transport utilitzat per entrar a Bèlgica i més detalls.

19.44

El cap del servei de malalties infeccioses de l'Hospital de Perpinyà, Hugues Aumaître, ha informat d'una preocupant tendència a l'alça de casos de coronavirus a Catalunya Nord durant aquestes dues darreres setmanes. S'han detectat una quarantena de casos, mentre que en la setmana anterior només se n'havien comptabilitzat quatre. A més, diu que aquests darrers dies el nombre de casos diaris ronda la dotzena.

19.07

La residència Mare Güell, de Cervera (Segarra), ha registrat un brot de coronavirus que afecta residents i treballadors, segons que han informat a EFE fonts del Departament de Salut. En aquest centre ja es van detectar quatre casos aquesta setmana, en un cribratge que es va fer el passat dimecres dia 29, i ara s'han confirmat nous contagis. Salut estudia aquest brot, que ha obligat a confinar a casa diversos empleats i a aïllar els residents positius.

12.03

El govern ha modificat les resolucions perquè bars i restaurants dels municipis amb restriccions de l'àrea metropolitana de Barcelona i de set municipis del Segrià puguin obrir més enllà de la mitjanit. La modificació s'ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tombat el tancament a mitjanit decretat pel govern. Fonts de Salut ja van dir divendres que farien aquestes modificacions, tot i que recorrerien la decisió judicial. La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha celebrat aquest canvi i considera que és com s'havia de procedir 'jurídicament'.

El DOGC ha publicat una resolució en la qual se’n modifiquen dues d'anteriors i es dóna publicitat a les decisions del TSJC. D'una banda, elimina l'obligació que les activitats d'hoteleria i restauració hagin de tancar a la mitjanit a Barcelona, Viladecans, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Boi de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Badalona, Sant Feliu de Llobregat, Castelldefels i Gavà.

Es continuen mantenint les capacitats a l'interior dels establiments al 50% i el consum s'ha de fer sempre a la taula. Quant a les terrasses, l'aforament ha de ser el resultant d'aplicar una distància de dos metres entre taules o grups de taules, i es manté que, sempre que sigui possible, es faci servei a domicili i comandes per a endur.

Ahir al vespre el govern va publicar al DOGC una resolució, ara modificada, que mantenia la prohibició de mantenir bars i restaurants oberts a la mitjanit, tot i la decisió del TSJC de permetre-ho. L'executiu ja va informar de la modificació de la resolució i un recurs en contra de la decisió judicial. Aquesta resolució té efectes a partir de diumenge 2 d'agost a les nou del matí.

A més, l'executiu també ha modificat una altra resolució per eliminar també l'obligació de tancar bars i restaurants a partir de la mitjanit als municipis de Lleida, Alcarràs, Aitona, la Granja d'Escarp, Seròs, Soses i Torres de Segre. A diferència de l'àrea metropolitana de Barcelona, en aquest cas es manté que el consum en activitats d'hostaleria i restauració només es podrà fer a les terrasses, no a l'interior, amb una capacitat del 50% a tot estirar i aplicant una distància de 2 metres entre taules o grups de taules. També es mantenen preferentment el servei a domicili i les comandes per emportar.

El DOGC també publica aquest dissabte dues resolucions més per a prorrogar mesures a Figueres i Vilafant, i també a la comarca de la Noguera i a la resta de municipis del Segrià. Les resolucions es publiquen un cop ja hi ha la ratificació judicial. En aquests casos, tampoc no s'hi inclou l'obligació que bars i restaurants hagin de tancar a mitjanit.

10.51

Catalunya suma 1.058 nous casos confirmats per PCR i registra un total de 78.470, segons l'últim balanç del Departament de Salut. La xifra total s'eleva a 97.981 (1.367 més) si es tenen en compte la resta de proves. Per PRC, Barcelona i l'àrea metropolitana sumen 853 nous positius, i la regió sanitària de Lleida 83. S'han sumat dinou morts més respecte a l'últim balanç i la xifra total és de 12.745.

El risc de rebrot és de 162,50 i segueix a la baixa tot i mantenir-se en nivells elevats. La taxa de confirmats per PCR és de 77,44 i la velocitat de propagació (Rho) és d'1,10 i també va baixant. A Catalunya hi ha actualment 534 persones ingressades per coronavirus, 165 menys que en l'últim balanç, dels quals 98 ho estan a l'UCI, cinc menys.

31.07.2020
19.29

La conselleria de Sanitat ha registrat al País Valencià un nou mort per coronavirus, usuari d'una residència, 85 nous positius i 8 brots més amb 40 casos, tres d'ells hospitalitzats. Amb aquesta mort, són 1.479 persones mortes per coronavirus al País Valencià, que acumula 13.329 contagiats i 18.373 curats.

Des d'ahir s'han registrat vuit nous brots de coronavirus: a Elda, amb 10 casos positius, dos d'ells hospitalitzats, amb origen en l'àmbit social; Elx, amb 4 positius en l'àmbit laboral; Altea, amb 3 positius en l'àmbit social; Moncofa, amb 6 casos positius en l'àmbit social; València, amb 4 casos positius d'origen extracomunitari; Vallada, amb 6 positius en l'àmbit social; Benigànim, amb 4 positius (un d'ells hospitalitzat) en l'àmbit social; i Benaguasil, amb 3 positius en l'àmbit laboral.

En el brot de dues discoteques de València han resultat positius 11 persones d'un total de 414 PCR realitzades, per la qual cosa fins al moment hi ha 38 casos positius.

16.18

La conselleria de Salut ha notificat 81 casos més de la covid-19, de manera que ara hi ha 279 casos actius de la malaltia. En total, 2.546 persones s'han infectat des de l'inici de la pandèmia.

12.56

L'aeroport del Prat registra una activitat sota mínims en el primer dia de vacances. L'activitat a la T1 i la T2 es manté com als darrers dies, i segons fonts d'Aena, l'operativa és d'un terç de l'habitual. Hi ha previstos 360 moviments per aquest divendres, 414 per dissabte i 468 per diumenge.

12.12

El turoperador TUI ha anunciat que amplia la suspensió dels paquets de viatges a les Illes Balears fins al 10 d'agost. Així mateix, a la resta del país la suspensió es prorroga fins al 17 d'agost.

11.53

Es mantenen els hospitalitzats per la covid-19 a Lleida, on hi ha 185 persones ingressades. Actualment hi ha 22 pacients a l'UCI.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.