Blanca Espinosa es queda a casa, però l’especulació immobiliària la continua amenaçant

  • Crònica sobre l'intent de desnonament d'una veïna del Gòtic de Barcelona de setanta-vuit anys, a qui volien fer fora de casa per haver pagat tard 177 euros

VilaWeb
La Blanca saludant des del balcó de cas (fotografia: ACN / Maria Aladern).
Pol Baraza Curtichs
22.11.2023 - 17:42
Actualització: 22.11.2023 - 19:13

setanta-vuit anys. En fa cinquanta-cinc que viu al Gòtic, en un pis de vuitanta-nou metres quadrats. La propietària actual, una advocada gran tenidora, la vol fer fora de l’habitatge per convertir-lo en un pis turístic. Blanca Espinosa afrontava avui el segon desnonament a porta, però la mobilització dels veïns i dels activistes en favor de l’habitatge han aconseguit d’aturar-lo. Finalment, la propietària ha cedit i les parts han acordat de negociar durant quinze dies un nou lloguer. Una part l’assumirà Espinosa, i la resta, l’administració pública, segons que ha explicat l’entitat Resistim al Gòtic. L’oferta inicial era fixar un lloguer de 850 euros, en què Espinosa pagaria el mateix que ara, i la resta l’assumiria l’administració, però la propietària ho ha refusat perquè vol que el nou contracte rondi els 1.200 euros.

Ha estat un matí i migdia etern. Resistim al Gòtic ha convocat una protesta a les 8.45 davant l’edifici, al carrer dels Boters, 6, a prop de l’avinguda del Portal de l’Àngel. Veïns de la zona, joves, gent gran i polítics, entre els quals, la presidenta dels comuns al parlament, Jéssica Albiach, la regidora Lucía Martín i la diputada al congrés espanyol per Sumar Gala Pin, que porta la seva criatura petita. “Aquest és el teu primer desnonament”, li diu. Els crits de “gent sense casa, i casa sense gent” i “cap veïna fora del barri” i els repics de les olles ressonen pels carrers de Ciutat Vella. Hi ha molta expectació mediàtica i això crida l’atenció dels vianants. “Que espereu algun famós?”, “Què hi fa tanta gent, aquí?”, demanen alguns. Però també hi ha qui opta per sumar-se en la causa: “Un desnonament? Doncs mira, què caram, m’hi quedo”, diu una senyora.

La comitiva judicial arriba pels volts de les 9.45. La negociació està en marxa. Pel carrer dels Boters, un carreró força estret, ja fa estona que hi ha riuades de turistes. Molts pregunten a la premsa què hi passa i treuen els telèfons de la butxaca per enregistrar la cinquantena de persones que són davant l’habitatge de Blanca Espinosa. Cap d’ells no sap que són a punt de desnonar una dona gran.

VilaWeb
VilaWeb
Concentració davant la casa de Blanca Espinosa (fotografia: Pol Baraza).
Concentració davant la casa de Blanca Espinosa (fotografia: Pol Baraza).

 

Blanca Espinosa espera un metge forense perquè faci un informe i determini si està en situació de vulnerabilitat econòmica i social o no, però no arriba mai. L’espera es fa eterna i els activistes denuncien que això és una estratègia per a desgastar el moviment veïnal. Espinosa té pocs mitjans econòmics: cobra prop de 500 euros i més de la meitat els destina al lloguer. “Està al límit. No té a on anar. Esperem que la justícia li doni un temps”, diu en Daniel, membre de Resistim al Gòtic.

El pianista entra en joc

Al capdavall del carrer, continua la negociació. S’ha fet una primera oferta de 850 euros, amb Espinosa pagant el mateix que ara, i la resta assumit per l’administració, però la propietària ho refusa. I en aquest punt, esclata una notícia que deixa tothom ben sorprès: el pianista James Rhodes s’ofereix a avançar dos anys de mensualitats i a preu de mercat —un preu més elevat a l’actual del contracte de renda antiga. En un moment, aquesta és la hipòtesi que guanya pesa, però la propietària també ho refusa, perquè vol fer fora de casa Espinosa costi què costi. Resistim al Gòtic agraeix el gest de Rhodes, però diu: “La solució no és la caritat i almoina dels rics perquè els especuladors continuïn cobrant.”

Al Portal de l’Àngel, els Mossos tenen a punt un ampli dispositiu. Al carrer dels Boters hi ha poca presència policíaca, però els activistes no els treuen els ulls de sobre. El metge forense arriba cap a les 15.00 acompanyat de la comitiva judicial i la policia. I ja entren al pis amb un pacte signat: la suspensió del desnonament. La propietària, després d’haver vist que la gent no es mou i hi ha molts mitjans, finalment, s’ha avingut a negociar un nou contracte, segons que ha explicat Martí Cusó, de Resistim al Gòtic, que fa valdre les més de sis hores de mobilització veïnal: “La propietat ha canviat d’opinió perquè érem aquí. Sense mobilització, el desnonament s’hauria executat a les deu”.

Blanca Espinosa surt al balcó i els aplaudiments són eixordadors. Emocionada, agraeix a la gent que s’hagi mobilitzat per defensar-la. Aquesta vegada es queda a casa, però l’especulació immobiliària que viu Barcelona la continua amenaçant. Cusó, de fet, reconeix que aquest cas no és una victòria perquè la propietària, en certa manera, s’ha sortit amb la seva.

El deute d’unes obres, la raó del desnonament

El cas de Blanca Espinosa es remunta al 2017, quan les parts van acordar unes obres de millora al pis assumides per la propietat amb la contraprestació d’augmentar en 88,8 euros mensuals el lloguer. La dona no va pagar els 88 euros addicionals els primers dos mesos –177,6 euros en total– al·legant que les obres no es corresponien amb allò que havien pactat. Va continuar pagant el mateix lloguer, de 191,8 euros. Tot i aquesta consideració i no estar-hi d’acord, a partir del juny del mateix any ja va pagar els 280 euros mensuals.

En aquest punt, la propietària actual va decidir de començar el procés judicial de desnonament argumentant que s’havia endarrerit el deute. Un jutjat de primera instància de Barcelona va donar la raó a Espinosa l’octubre del 2017. Però la propietat va presentar un recurs a l’Audiència de Barcelona, que va estimar-lo i va revocar la sentència per donar la raó a la propietat. En la sentència, del juliol del 2019, el jutge dicta que es resolgui el contracte d’arrendament i dicta el desallotjament de la Blanca, ja que estima que amb un sol impagament ja se la pot fer fora. “L’objectiu de la propietària era generar una pantalla legal per engegar el desnonament. El jutge li dóna la raó”, recorda en Daniel. En una interlocutòria del 26 de juny, el jutjat de primera instància 32 de Barcelona va declarar que Espinosa no es trobava en situació de vulnerabilitat econòmica i social i que no es podia suspendre el desnonament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any