L’AVL llança una campanya per a fomentar l’ús del català entre els joves

  • Enguany, el III Premi Carme Miquel tindrà com a novetat principal l'ampliació dels guardons als centres de secundària

VilaWeb
Redacció
22.04.2024 - 15:32

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha presentat dues iniciatives noves per a fomentar l’ús del català, especialment entre els joves. Verònica Cantó, la presidenta de l’entitat, ha expressat que són un segment de la població clau per al futur de la llengua. “La presència del valencià en l’ensenyament ha permés que tinguen un nivell més elevat de coneixement del valencià, però totes les enquestes diuen que fan un ús molt per sota de les seues capacitats”, ha assenyalat Cantó.

“Comença” és la primera de les accions, que s’ha posat en marxa avui. S’ha presentat un vídeo amb un rap interpretat per Aina Nogueroles —coneguda artísticament com a Aina Koda— que convida el jovent a començar les comunicacions en català. Reivindica que dir “bon dia”, “com estàs” o “com va?” és el primer pas per a fomentar la llengua.

L’audiovisual s’ha gravat en uns quants pobles i ciutats de tot el País Valencià, i fa picades d’ullet a la cultura, a la història, als nouvinguts i a l’ensenyament. “Comença” es difondrà principalment a través de les xarxes socials, i també s’emetrà en À Punt ràdio i televisió.

L’altra proposta és “En valencià”, una activitat que pretén donar a conéixer l’existència de les oficines locals pel foment de la llengua i acostar-la al veïnat. “Els ajuntaments són l’administració més acostada a la ciutadania i per a l’Acadèmia són un aliat imprescindible per la difusió de la normativa lingüística, el treball de recuperació de la toponímia genuïna i el foment de l’ús del valencià”, ha dit Immaculada Cerdà, la secretària de l’AVL.

La iniciativa arrancarà el 6 de maig a Dénia (Marina Alta) i Oliva (Safor), i acabarà el 22 de maig a la Pobla de Vallbona (Camp de Túria) i Quart de Poblet (Horta Sud). Es recorreran vint-i-sis poblacions durant tres setmanes (dos municipis cada dia), i es faran tota de mena jocs per a acostar la llengua a la ciutadania.

Novetats sobre el Premi Carme Miquel

D’una altra banda, enguany, el III Premi Carme Miquel tindrà com a novetat principal l’ampliació dels guardons als centres de secundària, davant la demanda. El premi té per objecte guardonar propostes que s’estiguen aplicant en els centres escolars, que es plantegen transversalment en tot el centre, en una etapa, en un nivell o en una aula, i que incidisquen directament en l’ús del català per part de l’alumnat, o bé de tota la comunitat educativa.

“Un dels projectes premiats el 2023 és el d’una escoleta infantil que fa tota la cartellera i les comunicacions en valencià. A més, les activitats que es feien fora de l’aula amb les famílies també es feien en la nostra llengua. Això implicava que les famílies, a l’hora d’anar a jugar amb els xiquets i participar en les activitats extraescolars, també usaven el valencià. Ens hem adonat que, quan els xiquets ixen de l’aula, el valencià no està tan present, i la intenció del premi és promoure’l també en altres espais. Cal potenciar que durant tot el temps que el xiquet i la xiqueta estiguen en escola hi haja una màxima exposició al valencià”, ha dit l’acadèmica Vicenta Tasa.

El termini per a presentar els projectes ja està obert i s’han de tramitar a través del registre d’entrada de l’AVL abans del 30 de setembre. Es donarà a conéixer el veredicte del jurat el 22 de novembre del 2024. El lliurament dels premis serà el dissabte 30 de novembre en el monestir de Sant Miquel dels Reis de València, seu de l’entitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any