Aragonès cerca vies de pressió per a fer moure Sánchez en la taula de diàleg

  • Es reunirà amb els partits i les entitats independentistes i farà una proposta el 14 de febrer

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
26.01.2022 - 12:47
Actualització: 26.01.2022 - 16:30

Pere Aragonès s’ha proposat de “rearmar” l’independentisme i aquests dies es reunirà amb partits i entitats. Vol reforçar la part catalana de la taula de diàleg per mirar que el govern espanyol es mogui, en un moment en què al PSOE no li convé ni tan sols que la taula es reuneixi. Falten pocs dies perquè comenci la campanya electoral de Castella i Lleó i Pedro Sánchez vol centrar-se en la recuperació de la pandèmia, a resoldre les divergències amb Podem per la resposta militar a la crisi entre Rússia i Ucraïna i a encarar el tram final de la negociació per la reforma laboral.

Aragonès vol fer visible l’intent de recosir la majoria independentista, desballestada al parlament després de l’aprovació del pressupost amb els comuns. El desmarcatge de la CUP i el canvi de soci van deixar en l’aire el futur immediat de la legislatura i el compliment dels compromisos tancats amb els anticapitalistes. Un distanciament que com més va més gran es fa, ara per l’opció política del govern en favor dels Jocs Olímpics d’Hivern de 2030, que la CUP qüestiona de dalt a baix. Taula de diàleg i unitat d’acció al parlament: són els dos grans envits pendents d’Aragonès quan s’acosta el primer aniversari del 14-F, en què l’independentisme va superar per primera vegada el 50% dels vots sense que se’n derivessin conseqüències polítiques directes.

El president de la Generalitat sembla que vol aprofitar l’aniversari per marcar el rumb polític del govern d’aquests mesos vinents. El seu gabinet ja va explicar que faria una conferència el 14 de febrer i, segons que ha avançat ell mateix a la cambra, té el propòsit de formular-hi una proposta concreta, després d’haver-se reunit amb els partits i les entitats. Aragonès manté que el 2022 s’ha de “desblocar” la resolució del conflicte. Tanmateix, ni JxCat ni la CUP no creuen en la taula de diàleg, que ha estat motiu reiterat de divergències entre els socis del govern. ERC i JxCat, de fet, encara no han resolt les discrepàncies sobre els membres de la taula, en què Junts no hi és. Però hi ha en joc la resposta al previsible fracàs de l’intent de negociació i la definició d’un nou “embat” amb l’estat.

Aragonès va fer un primer pas en el discurs institucional de Sant Esteve obrint-se a explorar alternatives a la taula i avui ha confirmat el propòsit d’encapçalar institucionalment la recerca d’un consens independentista. Ho ha palesat durant la sessió de control al parlament, i en resposta a una pregunta del president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, amb qui fa setmanes havien topat repetidament a l’hemicicle per l’estratègia a Madrid. Batet ha assenyalat que Sánchez no ha tingut mai una voluntat real de negociar, i ha insistit que la taula només s’ha reunit dues vegades en dos anys i sense resultats.

Aragonès vol comptar amb el potencial mobilitzador de l’independentisme per a reforçar les demandes d’amnistia i d’un referèndum pactat. Intenta que el govern espanyol s’impliqui més activament en la negociació, i les vies de pressió amb què compta a Madrid són limitades, després de l’aprovació del pressupost espanyol amb el suport d’ERC. La transversalitat i la mobilització són dos capitals de l’independentisme a què ara vol recórrer Aragonès per reforçar la reivindicació, en un moment crític per a la sostenibilitat política de la taula.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any