Antonio Baños, condemnat a quatre mesos de presó per desobediència

  • És una pena més greu que la imposada a la diputada Eulàlia Reguant, condemnada pel Tribunal Suprem espanyol a pagar una multa de 13.500 euros pels mateixos fets

VilaWeb
Redacció
11.10.2022 - 15:14
Actualització: 12.10.2022 - 11:10

El jutjat penal 30 de Madrid ha condemnat l’ex-diputat de la CUP Antonio Baños a quatre mesos de presó per no haver respost a les preguntes de Vox durant el judici contra el procés.  La magistrada el considera responsable d’un delicte de desobediència comès el 27 de gener de 2019, pel qual Baños també haurà d’assumir el cost del procediment. Tot i això, la sentència no és ferma i encara s’hi pot interposar un recurs en contra a l’Audiència Provincial de Madrid en un termini de deu dies. És una pena més greu que la imposada a la diputada Eulàlia Reguant, que va ser condemnada pel Tribunal Suprem espanyol a pagar una multa de 13.500 euros pels mateixos fets.

La magistrada també ha inhabilitat Baños durant els mateixos quatre mesos. Tot i que al principi s’enfrontava a una pena de sis mesos de presó pel delicte de desobediència greu, el dia del judici la fiscalia va rebaixar la petició a quatre mesos de presó.

La sentència sosté que Baños va comparèixer en qualitat de testimoni a proposta de l’acusació popular i, després d’haver prestat jurament de dir la veritat, “es va negar de manera ferma i persistent” a complir l’ordre del tribunal de contestar a les preguntes, tot i ser advertit que la seva “passivitat” podia comportar una responsabilitat penal. El document diu que Baños semblava que fes “befa” del tribunal en un to “graciós” i amb un comportament que titlla de “xufla”. “L’acusat no tenia cap intenció de respondre a les preguntes de Vox, i es mostrà contumaç i obstinat en la seva negativa i amb una actitud de franca rebel·lia”, diu la sentència, que afegeix que no pertocava a Baños decidir a quines preguntes responia ni a qui perquè era qüestió del tribunal.

La magistrada argumenta que, “entre pena de presó i multa”, opta per la presó per la “gravetat objectiva dels fets” –que “atempta contra el principi d’autoritat i vulnera el dret de defensa”, diu–, per la negativa de l’acusat en el marc de la més alta instància de l’administració de justícia espanyola, i per la desobediència en un judici de “gran repercussió” on la seva conducta tenia una “transcendència elevada” davant de “tota una nació”.

Finalment, recorda que, prèviament, l’acusat va ser sancionat en l’expedient governatiu obert pel Tribunal Suprem amb una multa de 2.500 euros, un fet que “no va tenir cap efecte coercitiu”. Per això la magistrada diu que “no ignora que la sanció administrativa i la penal no tenen la mateixa naturalesa, però sí que resulta manifest que la multa no va tenir cap efecte dissuasiu i que l’acusat no va aprofitar la segona oportunitat” que diu que li van concedir. “En atenció a tot això que s’ha exposat, la pena de quatre mesos sol·licitada pel Ministeri Fiscal, propera a la mínima legal, es considera proporcionada”, conclou el document.

Anul·lació del judici

Baños ja ha dit que preveu de demanar l’anul·lació del seu judici. L’ex-diputat ha explicat que ho emmarca en una acció política per “desemmascarar i posar en contradicció” la justícia. “No és un judici normal, com més s’allargui més clar queda el pecat original de tot plegat”, ha explicat.

El proppassat 29 de setembre, la defensa de Baños va negar que l’ex-diputat cometés un delicte de desobediència. “No hi va haver oposició a respondre a les coses que li preguntaven, sinó a qui les preguntava”, va assenyalar el lletrat Carles López, que va demanar una sentència absolutòria. Baños es va negar a declarar en el judici perquè la magistrada, Hortensia De Oro-Pulido, no el va deixar parlar en català. Baños va començar declarant en català, però la magistrada el va aturar en sec. “Aquí s’expressa en castellà, l’idioma oficial a Madrid. […] Si vol expressar-se aquí, ho ha de fer en castellà. No té aquest dret i no es produeix cap problema“, li va etzibar. Baños li va respondre: “Per a parlar en una llengua estrangera i ser jutjat fora de la jurisdicció, si no puc parlar en català…”.

L’advocat de Baños va replicar que la defensa havia formulat la petició de tenir intèrpret abans de la vista, i va afegir que aquesta petició no havia estat resposta fins al moment del judici mateix. La defensa va denunciar que el fet que  Baños no pogués declarar en català constituïa una vulneració dels seus drets fonamentals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any