El Pot Petit, humor sobre història catalana i educació sexual: les grans novetats de l’SX3

  • L’SX3 celebra el primer aniversari de la nova etapa amb bones dades d'audiència · Entre les novetats que presenta, hi ha un concurs sobre llengua catalana, un espai d'educació afectivo-sexual per a pre-adolescents i els fitxatges d’Àngela Mármol, Lildami i el Pot Petit

VilaWeb
Arnau Lleonart
10.10.2023 - 01:50

El nou SX3 celebra el seu primer aniversari amb molt bon regust de boca. Per primera vegada d’ençà del 2012, aquest setembre ha estat líder entre els canals infantils. Un èxit encara més destacable si es té en compte que, abans de la renovació total del canal, era a la cua de tots els canals infantils. Ara no tan sols és el més vist, sinó que la seva audiència entre els espectadors de quatre anys a dotze triplica la del segon canal en l’horari de màxima audiència infantil, que és quan la canalla torna de l’escola. A més, la meitat de les deu reproduccions digitals més vistes de 3Cat són de l’SX3; i d’ençà de l’estrena ara fa un any, ha augmentat d’un 88% les reproduccions digitals dels continguts infantils.

Aquestes dades les va fer valer Laia Servera, cap del departament de continguts infantils de 3Cat, en la presentació de la nova temporada del SX3, que després d’un primer any per a presentar el seu nou univers ara té ganes d’expandir-lo i créixer. “Estem molt contents. Fa un any, teníem moltes ganes però també molta por, perquè el repte era molt complex, però ens n’hem sortit”, va dir. Una celebració que compartia Sígfrid Gras, director de televisió de 3Cat: “Fa un any, l’objectiu era recuperar el català per als nens. És la missió principal de TV3, i ens trobàvem que havíem perdut les generacions primeres, que no tenien referents en català. Creiem que ho estem aconseguint, les dades ho demostren.”

Un cop posades les bases per a reconnectar amb el jovent, l’SX3 ara vol fer gran el projecte i enriquir l’imaginari creat amb personatges com en Titó, el projecte Beta i cares com David Itsme, Maria Bouabdellah o Paula Alós. “Hem creat un nou star system que vol ser present en els espais educatius i socials del país. Durant el 2024 sortiran de la televisió per a ocupar espais on fins ara no hi eren”, va anunciar Vanessa Hernández, cap de la Unitat Estratègica de Projectes Infantils de 3Cat. Una de les grans novetats serà l’espectacle teatral de Titó i el seu amic John C., que s’estrenarà l’11 de novembre al Teatre Lliure de Barcelona i després farà una ronda pels teatres del país.

A banda, els espectadors més grans podran participar en un esdeveniment centrat en els videojocs que es farà pels volts de Nadal i que vol fer un pas més per endinsar-se en el món del gaming per a acostar-se als joves que s’havien allunyat del Super3. Aquesta primera temporada ja van estrenar Beta: Univers Magsys, un videojoc en la plataforma Roblox basat en l’univers narratiu del Projecte Beta, i al novembre se n’estrenarà un segon: Vila Magsys. En aquest joc de simulació i exploració, els jugadors crearan una vila sostenible amb les seves pròpies cases personalitzables. A banda, 3Cat ha fet dues crides públiques per a desenvolupar nous videojocs per a les principals videoconsoles i es mantindrà Git Gud, el programa de zàping sobre cultura de videojocs estrenat la primera temporada.

Per ara, no es recuperarà la Festa dels Súpers, que aquests darrers anys ja no s’ha fet. Segons Hernández, la voluntat és tornar-la a fer, però encara estudien quin format hauria de tenir i on es podria organitzar, atès que a l’Estadi Olímpic Lluís Companys ara es fan els partits del Barça.

Una segona temporada carregada de novetats

El segon any del nou SX3 consolida molts dels programes amb els quals es va presentar la primera temporada (Titó, Els contes de la Pinya, Ràndom, Git Gud i l’univers Beta, que abasta la ficció Projecte Beta, el Betapodcast i els videojocs) i en presenta de nous, entre els quals, un programa d’educació afectivo-sexual per a pre-adolescents, un concurs de llengua catalana, un programa d’humor sobre la mitologia i la història de Catalunya i un espai de divulgació de ciència i tecnologia. A més, hi arriben noves cares, com el Pot Petit, Lildami, Àngela Mármol, Farners Pei Hong i Shalana.

Feia temps que l’SX3 treballava per fer un programa amb el Pot Petit, un dels grups de música familiar amb més èxit entre els infants. Ben aviat, a El món del Pot Petit els espectadors gaudiran d’aventures i cançons amb en Pau i la Jana, integrants del grup. Cada setmana llançaran tres daus i les tres imatges que hi apareguin donaran pistes sobre quina aventura viuran, acompanyats de titelles com el Lleó Vergonyós, l’Aura la Dinosaure i el Gall Ot.

Canvis explicarà als nens de nou anys a dotze què els passa al cos. Serà un espai d’educació afectivo-sexual, però no se centrarà pròpiament en les relacions sexuals o qüestions com la prevenció de malalties de transmissió sexual. Més aviat serà una pista d’aterratge per a acompanyar els infants en aquest procés de canvi. Cada episodi, setmanal, tractarà d’un tema d’un punt de vista físic, emocional, sexual i afectiu. És a dir, no parlarà dels canvis biològics i prou, sinó també de qüestions com ara què és el plaer o la importància del consentiment. A més, els nens hi participaran perquè expliquin en primera persona les seves inquietuds. S’estrenarà al desembre, coincidint amb La Marató de TV3, enguany dedicada a la salut sexual i reproductiva.

També en l’àmbit de la divulgació, l’investigador Salvador Macip presentarà Escolta el teu cos, acompanyat de la Zene, una nena de tretze anys. Hi explicaran de què és fet el cos humà o com funcionen els òrgans. Cada episodi respondrà a una pregunta inicial relacionada amb una curiositat sobre el cos i les explicacions dels presentadors es combinaran amb l’experimentació i l’aparició de tres personatges animats: el cervell, un glòbul blanc i un glòbul vermell.

Als seguidors de Polònia els agradarà Fuet, perquè hi participaran alguns dels seus actors i, en certa manera, en reproduirà l’humor per a explicar els esdeveniments, els símbols i la mitologia més destacats de la història de Catalunya. Cada episodi partirà d’una anècdota per a explicar amb humor els fets més destacats d’una època: de la Catalunya romana a Guifré el Pilós, passant pels senyors feudals, guerres i revoltes. Però també símbols com el caganer o la muntanya de Montserrat.

Fuet tindrà un humor estripat que, en certa manera, compartirà Fang!, un concurs sobre llengua catalana que enfrontarà els alumnes de sisè de primària de dues escoles diferents. Ara, no seran proves per a pensar amb calma, sinó que els concursants hauran de superar quatre desafiaments que combinen l’exercici físic i el mental i els faran embrutar de valent. El presentaran la tiktokera Shalana i el reporter Marc Andreu.

Un altre dels grans fitxatges de la temporada és Àngela Mármol, una de les influenciadores adolescents catalanes que té més requesta en castellà. Presentarà un concurs de creativitat i treballs manuals en què tres participants de vuit anys a catorze competiran per impressionar el jurat amb les seves creacions: Jordi Cruz, presentador de l’antic programa Art Attack, i Chaoko, una creadora de continguts especialitzada en disfresses i estètica. A més, a cada episodi canviarà el tercer membre del jurat, però sempre serà gent coneguda pels espectadors.

No serà l’únic programa sobre estètica: el cantant Lildami presentarà Cute, un espai per a aprendre a fer a casa accessoris i complements de moda com els que porta ell. Amb peces de roba i objectes a l’abast per als espectadors, promouran l’expressió individual partint de la moda com una manera d’impulsar l’acceptació de la diversitat i trencar tabús de gènere de les diferents peces de roba.

El divulgador científic Dani Jiménez torna a fer-se càrrec d’un espai de ciència després de l’accident d’ara fa un any a Girona, tot i que aquesta vegada serà rere les càmeres. Faraday serà el nou programa de ciència i tecnologia del canal i a cada episodi miraran de resoldre un envit científic proposat pels nens, però també solucionat per ells mateixos. Ara, per fer-ho possible tindran l’ajuda d’un equip de joves científics que es desplaçaran allà on són i els aportaran els materials, les eines i els coneixements necessaris per a resoldre’ls.

També d’un punt de vista divulgatiu, Conde & Fonde proposaran als infants d’acompanyar-los en un viatge per a entendre millor el món animal, tant en l’entorn domèstic com en l’àmbit salvatge. Amb en Conde, veterinari i divulgador a les xarxes socials, entendran els animals domèstics; i amb en Fonde, que rescata animals salvatges, coneixeran bèsties no tan conegudes en la vida quotidiana.

A més de tot plegat, s’estrenaran nous animes com Yona, la princesa de l’alba i més títols pendents d’anunciar; i Quin guirigall!, un pòdcast de David Its Me i Farners Pei Hong per a descobrir nous talents a les xarxes socials.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any