El vice-president Oriol Junqueras amb el secretari d'Economia, Pere Aragonès.

El govern espanyol ha anunciat que cada setmana controlaria les despeses de tots els departaments de la Generalitat. Segons diverses fonts consultades per VilaWeb, es tracta d’una acció propagandista, que eleva el to de la confrontació entre els dos governs però no tindrà efectes reals sobre la celebració de la consulta. Tot i això, sí que causarà un important prejudici al govern català perquè significarà un augment de la feina burocràtica.

El gest té un caràcter essencialment propagandístic perquè, en realitat, no introdueix cap element nou a la situació actual. Les finances de la Generalitat estan intervingudes des del 2011 i les despeses s’han de justificar mensualment. L’única cosa que canvia ara és que, en comptes de fer-ho mensualment, s’hauran de justificar setmanalment. La intenció de tot plegat podria ser la de causar un col·lapse en el funcionament de la Generalitat. Això sí que seria perjudicial per al funcionament del govern, que hauria de dedicar encara molts més recursos a feines burocràtiques.

Amb tot, el que sorprèn més a les fonts consultades per VilaWeb és l’amenaça del govern espanyol de deixar de pagar el FLA si els departaments no fan aquests certificats setmanals. En aquest sentit, es recorda que el FLA es paga directament als proveïdors i les quantitats que es paguen ni tan sols passen pel govern català. D’aquesta manera, el govern espanyol perjudicaria directament les empreses. Partits no independentistes com el PSC i Ciutadans han expressat immediatament la seva sorpresa davant aquesta amenaça i han dit que seria un gran error.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]