El govern espanyol ha anunciat que cada setmana controlaria les despeses de tots els departaments de la Generalitat. Segons diverses fonts consultades per VilaWeb, es tracta d’una acció propagandista, que eleva el to de la confrontació entre els dos governs però no tindrà efectes reals sobre la celebració de la consulta. Tot i això, sí que causarà un important prejudici al govern català perquè significarà un augment de la feina burocràtica.

El gest té un caràcter essencialment propagandístic perquè, en realitat, no introdueix cap element nou a la situació actual. Les finances de la Generalitat estan intervingudes des del 2011 i les despeses s’han de justificar mensualment. L’única cosa que canvia ara és que, en comptes de fer-ho mensualment, s’hauran de justificar setmanalment. La intenció de tot plegat podria ser la de causar un col·lapse en el funcionament de la Generalitat. Això sí que seria perjudicial per al funcionament del govern, que hauria de dedicar encara molts més recursos a feines burocràtiques.

Amb tot, el que sorprèn més a les fonts consultades per VilaWeb és l’amenaça del govern espanyol de deixar de pagar el FLA si els departaments no fan aquests certificats setmanals. En aquest sentit, es recorda que el FLA es paga directament als proveïdors i les quantitats que es paguen ni tan sols passen pel govern català. D’aquesta manera, el govern espanyol perjudicaria directament les empreses. Partits no independentistes com el PSC i Ciutadans han expressat immediatament la seva sorpresa davant aquesta amenaça i han dit que seria un gran error.

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de Vilaweb