Ana Pontón: “El nacionalisme és l’alternativa al ‘bonsai de Galícia'”

  • És la cap de l'oposició a Galícia i líder del BNG · Aquesta entrevista ha estat publicada a Nós Diario coincidint amb el Dia de la Pàtria Gallega

VilaWeb
X.M. Piñeiro
24.07.2021 - 21:50
Actualització: 24.07.2021 - 22:13

Ana Pontón (Sarria, Lugo, 1977) concedeix aquesta entrevista a Nós Diario al parlament gallec. Es percep la seva agenda completa, la llarga llista de tasques i compromisos que l’esperen abans d’acabar el dia. Vacances? Somriu: “Mai no desconnectem al 100%.” Però, confessa que tindrà un petit descans per a gaudir d’amics i familiars i de la Costa da Morte.

Què ha fallat perquè ara estiguem enmig d’una cinquena onada?
—Els experts i les autoritats sanitàries van advertir que podia passar. El vaccí funciona i cal demanar que s’acceleri la campanya de vaccinació. Els joves paguen la crisi de dues maneres: per una banda, el grau de contagi en aquests trams d’edat és ara més alt i, per una altra banda, aquesta pandèmia és una crisi que pagarà precisament la generació que ara ha d’esperar el vaccí. Crec que en la gestió d’aquesta pandèmia els governs gallec i espanyol no van ser capaços d’anticipar-se. Van posar l’economia per davant de la vida i això va tenir conseqüències desastroses. Uns altres països, com ara Austràlia i Nova Zelanda, tenien clar que era més important salvar vides i, a més, també tenien resultats econòmics més bons.

Galícia sortirà més bé d’aquesta pandèmia?
—És difícil de predir, és clar [Riu]. Aquesta pandèmia ens deixa lliçons sobre la capacitat del poble gallec per a afrontar situacions molt difícils. Ha demostrat una capacitat de resiliència i sacrifici pel bé comú que cal valorar. Qui ha demostrat no aprendre la lliçó és el govern de Feijóo, ara ho veiem: enmig de la crisi sanitària se suspenen les operacions, es tanquen els llits, no es reforça un sistema sanitari esgotat… Fa un any el BNG va instar Feijóo, atesa la magnitud de la pandèmia, a afegir veus i esforços perquè una comissió de reconstrucció dissenyés una sortida a la crisi. Al final hi va haver una comissió i tant el BNG com el PS de Galícia van votar en contra de les conclusions. El PP es va veure obligat a crear aquesta comissió, mai no va tenir la confiança ni la intenció que en sorgís un gran acord de país per a fer front a la crisi. La incapacitat de Feijóo per a defensar els interessos de Galícia no deixa de sorprendre’m. Vam veure un congrés del PP on el senyor Feijóo va deixar clar que la seva preocupació era que el PP governi a la Moncloa, no a Galícia. L’estratègia de Feijóo és suïcida per a Galícia: posar-la als peus dels interessos de Pablo Casado.

Fa un any, Feijóo va guanyar les eleccions gallegues…
—I no tenim govern. Si analitzem aquest any, es tracta d’un govern de l’oposició: oposició al BNG, oposició a Pedro Sánchez… No veig que aquest executiu es prepari per als envits importants del futur, per a la crisi social i econòmica, per a la crisi climàtica i energètica…

A les portes del Dia de la Pàtria, quin missatge vol transmetre el nacionalisme gallec a la societat gallega?
—De confiança i orgull del país i de nosaltres mateixos. Galícia està limitada per aquesta “concepció dels bonsais” que el PP té del país. Una Galícia disminuïda i reduïda; i volem el contrari, ser al món, decidir. El nacionalisme és l’alternativa a aquest “bonsai de Galícia”. El nacionalisme té una posició important, els gallecs ens han confiat de dirigir l’oposició i això ens situa en una posició inicial per a poder tenir la presidència de la Xunta en tres anys. És un desafiament i una responsabilitat que cal afrontar amb intel·ligència i entusiasme.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any