Seguiment desigual davant la convocatòria de vaga en diversos museus de Barcelona

  • El MACBA, el CCCB, la Fundació Tàpies i el Museu Picasso mantenen l'activitat mentre que el Miró, el del Disseny i el de la Música no poden obrir la totalitat dels espais

VilaWeb
ACN
03.04.2018 - 19:44
Actualització: 03.04.2018 - 20:19

Seguiment desigual avui davant la primera convocatòria de vaga del Sindicat SUT en diversos museus de Barcelona. L’Arxiu Històric, el Museu de la Música i les sales d’exposició del Museu del Disseny no han pogut obrir les seves portes en tot el dia, segons ha confirmat l’Institut de Cultura de Barcelona.

La Fundació Tàpies ha treballat durant tota la jornada amb normalitat, mentre que la Miró només ha pogut obrir la col·lecció permanent de l’artista i les exposicions temporals han quedat tancades. De la seva banda, el Museu Picasso ha mantingut l’activitat habitual, tot i que, durant el dia, diversos piquets informatius s’han reunit a les portes de l’equipament. L’empresa MagmaCultura ha assegurat en un comunicat que el MACBA i el CCCB han pogut obrir amb normalitat.

MagmaCultura ha reiterat la seva voluntat de diàleg i negociació amb el sindicat, a qui convida a afegir-se a la comissió mixta d’institucions, sindicats i empreses que treballen per millorar el sector cultural local. L’empresa que gestiona part del personal del Picasso, el MACBA i el CCCB ha afirmat que el seguiment ha estat mínim i que els serveis de venda d’entrades, guarda roba, reserves, informació i control de sales han estat actius.

En un comunicat enviat a la premsa, els vaguistes denuncien la imposició de serveis de seguretat abusius, que consideren una restricció del dret de vaga d’una dimensió i gravetat inaudites, motiu pel qual han mantingut les aturades per aquest dimarts. Tanmateix, i segons han apuntat les seccions sindicals, han valorat l’inici de les negociacions amb les empreses gestores, de manera que la segona jornada de vaga, prevista per dijous 5 d’abril i que seria el tret de sortida d’una vaga indefinida, ha quedat posposada fins, com a mínim, el pròxim 12 d’abril.

Els treballadors han explicat que la vaga ha tingut un seguiment pràcticament complet exceptuant els treballadors que l’empresa ‘ha agafat com a ostatges’ a través dels ‘serveis de seguretat’ i d’alguns caps d’equip i coordinadors que ‘s’han prestat a fer la feina dels seus subordinats’. En aquest sentit, els representants dels treballadors han indicat que la primera jornada de vaga ha estat marcada per la ‘imposició’ de Magmacultura i Ciut’art d’aquests ‘serveis de seguretat’ a través dels quals, segons el seu parer, s’ha privat del dret de vaga ‘sota amenaça d’acomiadament’ a catorze treballadors del Museu Picasso i a cinc de la Fundació Miró.

També denuncien que les empreses ‘no s’han limitat a aquesta imposició’ sinó que han utilitzat ‘treballadors d’altres centres de treball’ per ‘substituir’ vaguistes al Museu Picasso, a la Fundació Miró i al CCCB. La Fundació Tàpies, afegeixen, ha obert ‘substituint els vaguistes per becaris’. A parer dels representants dels treballadors, aquests ‘serveis de seguretat’ són ‘completament il·legals’ perquè estan externalitzats a empreses específiques, Prosegur en el cas de la Fundació Miró, Expertus i Ilunion en el cas del Museu Picasso, segons apunten. Per això consideren que és ‘una treta’ per frenar les vagues al sector.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any