Pel cap baix 82 periodistes han estat assassinats el 2018 i 348 han estat empresonats

  • Ho conlou el balanç anual de Reporters Sense Fronteres (RSF)

VilaWeb
Un cartell amb la cara del periodista Jamal Khashoggi, davant de l'ambaixada d'Aràbia Saudita a Turquia
Redacció
01.01.2019 - 12:32
Actualització: 01.01.2019 - 17:09

Pel cap baix 82 periodistes han estat assassinats, 348 empresonats, 60 segrestats i tres han desaparegut durant el 2018, segons el balanç anual de Reporters Sense Fronteres (RSF) sobre les agressions contra el col·lectiu al món. ‘Aquestes xifres en augment reflecteixen una violència inèdita’, ha denunciat l’organització, que ha destacat que el 2018 ha estat ‘particularment mortífer’.

Aquesta xifra inclou professionals, periodistes-ciutadans –persones que exerceixen el periodisme sense ser-ne la professió– i col·laboradors de mitjans de comunicació, segons que ha especificat RSF. Encara que els últims tres anys el nombre de periodistes professionals assassinats havia baixat, el 2018 ha augmentat del 15%, amb 64 ​​morts contra els 55 de l’any anterior.

Segons el parer de l’organització, l’assassinat del columnista saudita Jamal Khaixoggi i el del jove periodista de dades eslovac Ján Kuciak ‘mostren la incommensurable determinació dels enemics de la llibertat de premsa’. Més de la meitat dels periodistes assassinats el 2018 van ser atacats deliberadament (61%), segons RSF.

‘Els actes violents contra els periodistes arriben a un nivell inèdit enguany: tots els indicadors són en vermell’, ha manifestat el secretari general de Reporters Sense Fronteres, Christophe Deloire, que afegeix que ‘l’odi vers els periodistes manifestat –i fins i tot reivindicat– per dirigents polítics, religiosos i homes de negocis sense escrúpols té conseqüències dramàtiques i es tradueix en un augment molt preocupant de les violacions dels drets dels periodistes’.

Segons que ha afegit Deloire, aquests sentiments d’odi, multiplicats a les xarxes socials, es fan servir per a legitimar les agressions i debiliten, a poc a poc, cada dia, el periodisme i de retruc la democràcia.

Per països, l’Afganistan se situa com el ‘més mortífer’ per als periodistes, car enguany n’hi han mort un total de 16; seguit de Síria (11) i Mèxic (9), el país en pau més perillós per a la professió periodística. Aquesta vegada els Estats Units han entrat en aquesta llista després del tiroteig letal contra la redacció de The Capital Gazette.

Quant al nombre de periodistes empresonats al món, també s’ha incrementat. El 2018 n’han arribat a ser 348 –entre els quals 24 dones, el 7%– enfront dels 326 de 2017. Com l’any anterior, més de la meitat són a l’Iran, l’Aràbia Saudita, Egipte, Turquia i la Xina, país que continua essent la presó més gran del món per als periodistes. En manté presos seixanta, dels quals tres quartes parts són periodistes-ciutadans.

D’una altra banda, el nombre de periodistes segrestats també s’ha incrementat el 2018 fins a situar-se en seixanta professionals, un 11% més en relació amb els 54 de l’any anterior. Dels 60 reporters segrestats, 59 són captius a l’Orient Mitjà –a Síria, l’Iraq i el Iemen– i sis són periodistes estrangers.

En aquest sentit, RSF ha indicat que, tot i la derrota de l’autoanomentat Estat Islàmic a l’Iraq i el seu retrocés a Síria, s’obté poca informació ‘sobre la sort d’aquests ostatges’. ‘Només hi ha hagut notícies del periodista japonès Jumpei Yasuda, alliberat després de tres anys de captivitat a Síria, i d’un periodista ucraïnès que encara és a les mans de les autoproclamades autoritats de la República Popular de Donetsk, que l’acusen de ser un espia.’

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any