Alerta per emergència o catàstrofe: així és la notificació que rebreu els dies vinents

  • Serà una notificació de prova sonora i vibrant i l'enviarà la Direcció General de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l'Interior espanyol

VilaWeb
Redacció
26.10.2022 - 20:00
Actualització: 26.10.2022 - 21:01

Les notificacions als telèfons mòbils són constants. De mitjans de comunicació, d’aplicacions de missatgeria en línia, de videojocs, del banc, de plataformes de compra en línia… Formen part del dia a dia, però aviat en rebreu una que us cridarà l’atenció. Serà textual, sonora i vibrant i l’haurà enviat la Direcció General de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l’Interior espanyol a petició de Protecció Civil catalana, amb motiu d’una prova del protocol ES-Alert (conegut en anglès com a Cell Broadcasting).

No us haureu de preocupar. Només es vol assegurar que els dispositius l’han rebut correctament. La prova és pensada per gestionar les emergències, i us n’expliquem tots els detalls a continuació.

Què és ES-Alert i per a què serveix?

La tecnologia ES-Alert s’integra a la xarxa d’alerta espanyola i permet a les autoritats de Protecció Civil enviar missatges d’alerta generalitzats i immediats als dispositius mòbils que estiguin localitzats en una àrea afectada per una emergència o catàstrofe. El sistema fou desplegat el 21 de juny i forma part de les mesures del Pla per a la Connectivitat i les Infrastructures Digitals i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’estat espanyol. De fet, a Catalunya, es va demanar de posar en marxa aquesta tecnologia arran de l’explosió a l’empresa química IQOXE el gener del 2020, i després d’haver vist les mancances en la gestió de l’emergència.

Si us agraden els films de catàstrofes naturals, ben segur que alguna vegada heu vist alguna escena en què les autoritats envien un missatge oficial a la població advertint d’un perill —un tornado, per exemple— i del pla que s’ha de seguir. Doncs bé, ES-Alert és pensat per al mateix: alertar la ciutadania quan hi hagi un perill.

Com serà la notificació? 

Serà sonora i vibrant, i en el missatge de text s’informarà que és una prova del sistema d’alertes de Protecció Civil i que no s’ha de fer res en concret. En aquest cas, l’administració només es vol assegurar que funciona correctament.

I quan es rebrà?

Al País Valencià, la notificació serà demà dijous, 27 d’octubre. Al Principat i les Illes, serà d’ací a dues setmanes, el dimecres 2 de novembre.

La del País Valencià es farà des del Centre de Coordinació d’Emergències l’Eliana, a partir de les 12.00. La rebran els veïns que siguin a l’àrea d’influències, és a dir, els de l’Eliana.

Des de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya ha donat més detalls sobre la prova. Al Principat serà només a determinades poblacions al voltant de Tarragona en el marc del simulacre del 2 de novembre del PLASEQTA. Hi tindrà lloc a les 18.30. A part del missatge al mòbil, sonaran diverses sirenes de risc químic del polígon sud i també es farà una prova del sistema d’alertes als telèfons mòbils de la mateixa zona on sonaran les sirenes.

Aquestes són les poblacions on hi haurà el simulacre: Vila-seca, La Canonja, Tarragona i Salou. 

Qui la rebrà?

El missatge el mòbil no el rebrà tothom, caldrà configurar-ho prèviament. Ara bé, els dispositius més actualitzats no caldrà que ho facin. Són els telèfons Android amb versió del programari 11 o superior i els iOs amb versió 15.6 o superior, tot i que també n’hi ha alguns de més antics que també tenen l’opció activada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any