Alemanya censura una conferència pro-palestina i veta l’entrada a un destacat metge palestí

  • La policia va interrompre una conferència de solidaritat amb Palestina tan bon punt es va començar a emetre un missatge en directe de l'escriptor palestí Salman Abu Sitta, oncle del doctor

VilaWeb
The Washington Post
16.04.2024 - 21:40

The Washington Post · Loveday Morris

Berlín, Alemanya. A un destacat metge palestino-britànic li van prohibir “a la força” d’entrar a Alemanya divendres passat. La conferència de solidaritat amb Palestina en què havia de participar va ser clausurada per la policia, que també va detenir desenes d’activistes.

Ghassan Abu Sitta, cirurgià plàstic reconstructor que va viatjar a la ciutat de Gaza l’any passat per atendre els ferits durant 43 dies, explica que va ser interrogat durant tres hores a l’aeroport de Berlín abans de comunicar-li que no podia entrar al país. Va dir que també li havien prohibit d’enregistrar-se en vídeo per difondre la seva situació a Alemanya.

“Avui hem vist com es comporten els còmplices d’un crim”, va dir Abu Sitta, en al·lusió al suport de Berlín a la guerra d’Israel a Gaza. Ho deia  davant una manifestació a l’ambaixada alemanya a Londres després d’haver tornat per força al Regne Unit. I afegí: “Els còmplices d’un crim sempre intenten d’ocultar-ne les proves i silenciar-ne els testimonis.”

La conferència pro-palestina en què Abu Sitta tenia previst d’intervenir va ser cancel·lada per la policia poc després de la retenció del doctor a la frontera. En un text publicat a la pàgina web de l’acte, els organitzadors de la conferència acusen Alemanya de ser còmplice de “l’apartheid i el genocidi” d’Israel. També hi havien de participar ponents com ara l’ex-ministre de Finances grec Ianis Varufakis i el polític irlandès Richard Boyd Barrett, dues figures conegudes pel seu activisme pro-palestí.

Alemanya ha ofert un suport implacable a Israel en la guerra de Gaza. Berlín considera la seguretat de l’estat jueu fonamental per a la seguretat d’Alemanya, atesa la responsabilitat de l’estat alemany en l’Holocaust. Alemanya, de fet, és el segon principal proveïdor d’armes a Israel, superat tan sols pels Estats Units. A començament de la setmana passada, Nicaragua va presentar una demanda davant el Tribunal Internacional de Justícia en què al·legà que Alemanya contribueix al genocidi amb els seus lliuraments d’armament. Berlín ha titllat el cas de “grollerament tendenciós”.

El suport de Berlín a la guerra es fa conjuntament amb una posició que els funcionaris alemanys qualifiquen de “tolerància zero” envers l’antisemitisme, que a la pràctica s’ha traduït en una hipervigilància de qualsevol expressió política favorable a la causa palestina. El lema “Palestina lliure”, per exemple, s’ha prohibit a les escoles berlineses, i també s’han clausurat nombroses exposicions i actes en què participaven artistes amb conviccions pro-palestines.

El mes de febrer, el cineasta israelià Yuval Abraham va desfermar una tempesta al Festival Internacional de Cinema de Berlín, la Berlinale, quan, en el seu discurs, demanà un alto-el-foc a Gaza i criticà el tracte d’Israel als palestins.

Els més crítics consideren que la intenció de Berlín és silenciar les veus contràries a la guerra d’Israel, i fan referència a la parsimònia de les autoritats alemanyes a l’hora de combatre els actes d’antisemitisme perpetrats per alemanys blancs.

“Quan veus què fan a la gent de Gaza, això no és res”, digué Abu Sitta, que afegí que els seus advocats presentarien un recurs davant la justícia d’Alemanya contra la seva expulsió del país.

La policia va interrompre la conferència de solidaritat palestina tan bon punt es va començar a emetre un missatge en directe de l’escriptor palestí Salman Abu Sitta, oncle de Ghassan. “No havíem vist mai tanta destrucció de la vida de Gaza de manera sistemàtica: hospitals, clíniques, escoles, universitats, biblioteques, monuments antics, mesquites, universitats, cementiris, edificis d’apartaments”, digué Abu Sitta al vídeo abans la policia no n’ordenés l’aturada de l’emissió.

“Mantingueu la calma, són ells qui passen vergonya”, va dir un organitzador als assistents mentre la policia aturava la retransmissió del directe. Uns 30 agents de policia havien estat enviats a la sala, amb uns 250 participants, per a vigilar l’acte, segons que explicaren els assistents. Després d’aturar la retransmissió del vídeo, els agents van tallar l’electricitat de la sala.

La policia berlinesa digué que havia dissolt l’acte perquè Salman Abu Sitta, de vuitanta-sis anys, té “prohibida l’activitat política a Alemanya”. En l’acte van detenir disset persones. La policia no va oferir detalls sobre els motius d’aquestes detencions.

“Hi ha el risc que s’emeti el missatge d’un orador que en el passat va fer comentaris antisemites i glorificant la violència”, va dir la policia de Berlín a les xarxes socials. I afegí que els actes dels dos darrers dies de la conferència havien estat prohibits.

Wieland Hoban, president de Jewish Voice for a Just Peace in the Middle East, una organització coorganitzava l’acte, va explicar que no havien estat informats amb antelació que Salman Abu Sitta tenia prohibit d’intervenir. Dos membres de l’organització van ser detinguts, entre els quals un assistent que va mostrar un cartell de “jueus contra el genocidi” a l’exterior de la seu de la conferència.

La conferència –i sobretot la participació de Salman Abu Sitta– va desfermar polèmica fins i tot abans de començar, i el comissari alemany d’Antisemitisme, Felix Klein, es va declarar partidari de prohibir-li l’entrada al país. La polèmica es remunta a un text que Abu Sitta va publicar al seu bloc al gener, en què escrigué que “podria haver estat un dels que van travessar la tanca” si hagués estat més jove i encara visqués “al camp de concentració conegut com a Gaza”.

Els organitzadors afirmaren que un centenar d’agents de policia s’havien presentat a l’acte divendres passat al matí, però que en cap moment no els havien informat que hi hagués cap problema amb el programa de la conferència.

Paral·lelament, la policia va comunicar als organitzadors que la normativa de prevenció d’incendis obligava a restringir els assistents a 250, la meitat dels 500 prevists originalment.

El batlle de Berlín, Kai Wagner, va elogiar les accions de la policia. “Hem deixat clar quines normes s’apliquen a Berlín”, piulà. I afegí: “Hem deixat clar que l’odi a Israel no té lloc a Berlín. Tot aquell qui no compleixi aquestes normes en rebrà les conseqüències.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any