Ahir va ser un dels dies més importants del procés cap a la independència

  • El TJUE planta la llavor que justifica l’exercici del dret d’autodeterminació com a remei contra la discriminació i la persecució dels catalans

Vicent Partal
31.01.2023 - 21:40
Actualització: 31.01.2023 - 21:57
VilaWeb

M’atrevesc a dir que ahir va ser un dels dies més importants del procés independentista de Catalunya. Perquè la decisió feta pública pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea ho capgira tot i obre una via cap a la república independent, impossible de discutir i gairebé impossible de frenar per part d’Espanya.

Això és així perquè la sentència solemnitza de manera implícita que els catalans som “un grup objectivament identificable de persones”, que podem tenir amenaçada la nostra existència per un tractament desigual dins l’estat espanyol. I és basant-se en aquesta definició que el TJUE dóna eines als tribunals europeus per a encarar-se a la persecució de la minoria nacional catalana, fins a l’extrem de definir –en el famós paràgraf 100– la il·legalitat del judici del procés. El castell de cartes organitzat per les autoritats espanyoles ha començat a caure, doncs, i obre una gran oportunitat per a la nostra nació a curt termini.

Ha costat cinc anys llargs que el dòmino arribàs a fer caure aquesta fitxa tan transcendental. Segurament no hi havia cap més camí, ni cap de més curt ni cap de menys complicat i exigent. Ha estat molt llarg i esgotador, però peça a peça avui podem apreciar com el litigi jurídic estratègic davant els tribunals europeus i davant l’ONU ha posat la bastida teòrica que justifica el salt endavant fet pel tribunal. Els juristes i advocats que han treballat incansablement aquests anys han aconseguit finalment de capgirar la truita i ara ja no és Catalunya que ha d’explicar per què vol la independència. Ara és Espanya que ha d’explicar com és que es comporta amb els catalans com es comporta, de manera discriminatòria respecte dels “altres espanyols” i, per tant, inacceptable en el marc europeu on som.

L’advertiment del tribunal és molt precís. Fins ara els tribunals podien oposar-se a la persecució de persones individuals tan sols fonamentant-se en fallides sistèmiques com les que hi ha a Polònia, Hongria i Romania. Però d’avui endavant els tribunals han d’oposar-se també a la persecució d’individus si “un grup objectivament identificable” d’aquests, tot i viure en un estat funcionalment democràtic, no té respectats els seus drets en peu d’igualtat. I una democràcia ètnica, que aquest és el concepte que defineix això que és Espanya, implica per definició que el comportament de l’estat és diferent no pels fets que s’esdevenen, sinó per la condició nacional, ètnica, de grup, dels individus concernits. I el tribunal, en aquesta sentència històrica, s’ha encarregat d’avisar que això, en el marc democràtic i legal europeu, és completament inacceptable.

Ara la qüestió és mirar un pas més enllà. Com aquest “grup objectivament identificable de persones” pot resoldre el problema de discriminació de què és objecte? Doncs si l’estat no vol cessar de tractar-lo de manera discriminatòria –si l’autodeterminació interna és impossible–, tan sols resta un recurs, que és l’exercici del dret d’autodeterminació externa, concebut com a remei a una situació inacceptable. Que, de tots els arguments per a exercir l’autodeterminació, és el més acceptat per la comunitat internacional, l’ultimum remedium.

Tot això no caurà del cel, evidentment. Cal mobilitzar el país i esdevenir un problema greu per a la Unió Europea, prenent consciència que el camí judicial ja ha assentat unes bases que els polítics no s’atreviran a discutir –car la reverència dels polítics europeus envers les decisions del TJUE és total i absoluta.

El pas següent, per tant, és demostrar, com demana la sentència: “amb elements fiables, precisos i degudament actualitzats”, la discriminació i l’ànim de persecució contra els catalans que impregna l’estat espanyol i les seues actuacions. I, en aquest aspecte, les repetides astracanades judicials de Llarena i Marchena són un suport fabulós, com ho és el cas Pegasus. I, sobretot, inserir aquest combat judicial en el lloc d’on ningú no s’hauria d’haver mogut després del Primer d’Octubre: l’exercici legítim del dret d’autodeterminació que el parlament de Catalunya va fer el 27 d’octubre de 2017, quan proclamà la independència.

 

PS. Ahir va ser un dia en què em vaig sentir molt orgullós de la feina de la redacció de VilaWeb. El rigor i la serietat amb què aquest diari va seguir tot allò que té relació amb la sentència contrasta poderosament amb els missatges esbojarrats que molts mitjans van llançar precipitadament durant les primeres hores. Vull remarcar de manera molt especial la feina extraordinària de Josep Casulleras Nualart, cap de redacció de VilaWeb, una persona amb uns coneixements sobre aquest tema que han estat més que demostrats aquests darrers anys. Poder tenir l’ocasió de servir-vos, en un dia tan important, amb aquest compromís de qualitat és reconfortant i ens va recordar per què fem aquest esforç ingent que és posar VilaWeb cada dia a les vostres pantalles.

 

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
31.01.2023  ·  21:57

En efecte.
Ahir va ser un dia gran. I ho va ser malgrat tots els dubtes, burles i desqualificacions de tota mena que ha hagut aquests cinc anys en contra de l’ exili i de la seua estratègia. Era difícil, però possible. Ara cal, deixant enrere allò que no serveix, continuar endavant. Seguim, que la feina és nostra.

Ricard Portabella
Ricard Portabella
31.01.2023  ·  22:11

Som molt conscients de l’extraordinaria feina que ha vingut fent en Josep Casulleras. Entre en Boye i ell hem estat capaços d’anar seguint el fil sense extraviar-nos gaire.

Iolanda Ribes
Iolanda Ribes
31.01.2023  ·  22:15

Gràcies Vicent, gràcies Josep Casulleras Nualart!
Gràcies VilaWeb!

Marià Puig
Marià Puig
31.01.2023  ·  22:16

Orgullós de ser un addicte incondicional de VilaWeb. Gràcies, gràcies i gràcies.

Joan Rius
Joan Rius
31.01.2023  ·  22:17

Accptem que amb España no hi ha hagut mai ni hi haurà diàleg entre iguals. Han tingut moltes oportunitats d’escoltar-nos i sempre ens han menystingut. Quedem-nos amb les coses positives, valorem l’esforç de tots en tots els camps i posem-nos d’acord per treballar junts amb un únic objectiu: fer efectiva la República que vam proclamar.

Jaume Riu
Jaume Riu
31.01.2023  ·  22:18

REACCIONS DE CADA BÀNDOL
Com molt bé diu Joan Casanova, el grau de distorsió informativa de la premsa sistèmica és proporcional a l’adversitat amb que es troba.
Ens esperen portades sensacionals i, de moment, pel que dieu en altres comentaris, ja s’han vist i s’han sentit els punts de vista més nerviosos en el programa d’Ariadna Oltra i Carles Costa.
Després de llegir avui la crònica de Josep Casulleras, em diverteix veure l’ànim de Jaume Alonso-Cuevillas o Gonzalo Boye que saben de què parlen, en contrast amb un Xavier Melero que no vull jutjar, i d’un Tribunal Suprem que demana calma.
Hem entrat de nou en un periode d’anàlisi, no tant de les sentències del TJUE sinó de les reaccions de cada bàndol.

Josep Almar
Josep Almar
31.01.2023  ·  22:19

Veurem com ho fem per avançar cap a la independència. Evidentment la Generalitat ‘espanyola’ i el Govern f’ER són seriosos entrebancs per avançar.
Però, avui estem millor que ahir i pitjor que demà.

Francesc Aguilar
Francesc Aguilar
31.01.2023  ·  22:23

Formem part d’un GOI, Grup Objectivament Identificable. Poble català, hi som, som-hi!

Matilde Font
Matilde Font
31.01.2023  ·  22:27

Sort en tenim de VilaWeb i poc més. Si ens quedem com han donat la notícia els mitjans públics que tenim actualment, és per plorar de vergonya i ràbia.
Gràcies a tot l’equip de VilaWeb!

joan rovira
joan rovira
31.01.2023  ·  22:33

La simbologia matemàtica de la sentència històrica del TJEU:
Sí: {, }
No:

PS.
Sí: { grup objectivament identificable de persones }
No: minoria

Per tant, discrepo del terme periodístic amb què el director la vol encapsular en tant que, al meu entendre, té una dimensió natural pròpia. Animo, entre tots a trobar-la i materialitzar-la.

Núria Coma
Núria Coma
31.01.2023  ·  22:36

Felicitats!
És un dia per a felicitar la feina magistralment executada de Gonzalo Boye y tot l’equip d’advocats que contra tot i suportant lo insuportable no han defallit i amb una exquisitesa legal han arribat on volien arribar.
Felicitats a l’exili representat per les quatre persones que han prioritzat el bé comú al seu propi, que mai han abaixat el cap O han canviat d’arguments, objectius o discurs.
Gràcies MHP Puigdemont per les PPP.
Felicitats Vilaweb. Ha estat un plaer i una felicitat llegir-vos amb la calma, la coherència, la realitat i claredat amb la que ens heu anat informant, mentre els hiperventilats parlaven abans de llegir. Estava a la feina i com em deia ma mare de petita…se m’escapava el riure per sota el nas.
Ha estat un dia desitjat, vibrant i el primer de molts que en vindran.
Gràcies per fer-nos sentir tan orgullosos de ser catalans independentistes i lectors d’aquest gran diari.
Felicitats!!!

Albert Tomàs
Albert Tomàs
31.01.2023  ·  22:39

Enhorabona per la feina al director i a tots els redactors i col·laboradors per la feina que esteu fent.
Gràcies.

Xavier Clèries
Xavier Clèries
31.01.2023  ·  22:42

Està documentat que històricament Espanya ha maltractat Catalunya i que actualment la situació continua sent la del maltractament sistemàtic. Cal, doncs, posar en evidència la catalanofòbia que ens tenen i tensar la corda perquè es mostrin tal i com són: autoritaris, antidemocràtics i prevaricadors.

Josep Ramon Gil
Josep Ramon Gil
31.01.2023  ·  22:44

Subscric els comentaris anteriors , i poso de relleu ,malgrat tots els entrebancs, la conveniencia i la satisfacció de ser “al costat correcte de la Historia”. Orgullós de ser subscriptor de VilaWeb . orgullós de ser i lluitar per Catalunya !

Anna Linares
Anna Linares
31.01.2023  ·  22:46

Ahir vaig fer una excepció i vaig estar mirat als matins de TV3 per veure com tractaven la notícia i efectivament tirant aigua al vi, el tertulià Ferran Espasa enfoten-se de Boye que menjava mases palomitas, es trist no poder informar-te per els teus mitjans públics, a veure si entre tots fem fora a aquets manipuladors!

Sílvia Fortuny
Sílvia Fortuny
31.01.2023  ·  22:54

Ahir ja vaig felicitar al Sr. Casulleres en el seu espai. Avui ho reafirmo i també enhorabona a Vilaweb

Albert Compta
Albert Compta
31.01.2023  ·  22:55

Moltes gràcies pel bon anàlisi que feu, no com altres.
Ara falta que ho rematem i amb els polítics que tenim i la poca credibilitat que s’han guanyat ho veig difícil. Solament es pot salvar l’exili i especialment el nostre president M.H. Carles Puigdemont que ha reconegut que es va equivocar a l’octubre del 2017

Gerber van
Gerber van
31.01.2023  ·  22:59

No puc estar més d’acord que amb l’editorial i el comentari de Ricard Portabella. Una sentència per celebrar i emmarcar.

PERE HOMS
PERE HOMS
31.01.2023  ·  23:03

En ocasions com aquestes és quan es demostra la importància de ser subscriptor de Vilaweb. M’atreviria a dir que és un dels pocs mitjans decents que queden al país. Excel·lent la tasca i les explicacions d’en Josep Casulleras. I també les anàlisi del director. Assistits per la resta de col·laboradors, evidentment. Molt orgullós de formar part d’aquest projecte.

Joan Benavent
Joan Benavent
31.01.2023  ·  23:11

No anem pas malament. Amb aquesta sentència hi ha un abans i un després. Avui és un dia per estar contents. No defallim. El futur i els carrers sempre seràn nostres.

Gràcies, Vilaweb, per la vostra professionalitat.

Emilià Ayllón
Emilià Ayllón
31.01.2023  ·  23:14

Molt content de formar part de Vila web. Moltíssimes gràcies a tothom que hi treballa i ho fa possible

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
31.01.2023  ·  23:16

No som minoria.
HEM ESTAT MINORITZATS AMB GUERRES, BOMBARDEJOS I LLEIS GENOCIDES.

No és el mateix ser minoria que haver sofert neteja ètnica una I cent vegades.

david graupere
david graupere
31.01.2023  ·  23:17

Espanya no ha reconegut mai que siguem subjecte de res.

Ara ja som qualque cosa, si no ens extingeixen abans, potser podrem invocar l’ajut extern que ja no serà europeu.

Carles Serrano
Carles Serrano
31.01.2023  ·  23:19

Jo també sóc GOI¡¡¡.

jaume vall
jaume vall
31.01.2023  ·  23:25

1. Estic d’acord amb tot l’editorial.
2. Felicitats als advocats, enhorabona als exiliats. La lluita –amb èxits- continua.

Ara bé,
3. Prefereixo referir-me a una lectura que m’ha deixat una mica trasbalsat. Aquí a Vilaweb, el 28 de gener, en Barnils estrevista el sr. Matt Quortrup. És expert en independències i afirma el següent :

“Si vols crear el teu país, hauràs de ser tan cínic com el príncep de Maquiavel. És millor ser temut que no pas estimat, hauràs de ser dur, i fer coses que no són populars. És difícil de fer. Hi ha aspectes legals, econòmics, polítics, internacionals. I fer que tot plegat vagi a l’una no és fàcil. I no és tant una qüestió legal, com de tenir aliances al teu costat, aliats que tinguin incentius per a donar-te suport.”

S’entèn, el que ens està dient?
El “ni un paper a terra” , “la revolució dels somriures” , “ les grandioses manis” ja són història. Han servit, però ja hauríem d’haver passat pàgina. Ara cal teixir aliances fortes i convenients –encara que no agradi a una minoria d’independentistes- i cal posar-se seriosos per a tenir el control del territori –i de la policia ???-
Si no és així, no serà factible.

I els incentius per tal de que ens donin suport?
Anem-hi pensant. El sr. Quortrup ens posa deures sobre això. I també diu que el suport dels estats poderosos és a canvi d’alguna cosa.
Pot ser que el suport d’USA sigui a canvi d’una base militar?
I que el suport de França sigui que no remenem el pancatalanisme tot reclamant Catalunya Nord (la mateixa que darrerament sempre vota lepenisme; en principi els volem com a germans, però potser ja ens estan bé com a veïns) per a la República Catalana?
I pot ser que el suport d’Alemanya sigui que els cedim encara més terrenys per a farmacèutiques, o químiques o ports mediterranis que complementin el seus ports hanseàtics?
I pot ser que el suport d’Israel sigui que esdevinguem menys pro-palestins?
I direm que no?
Serem purs i irreductiblement idealistes?
O serem una mica “cínics”, pragmàticament guanyadors?

Roser Giner
Roser Giner
31.01.2023  ·  23:30

Josep Casulleres, sempre.

Irene Roca
Irene Roca
31.01.2023  ·  23:43

Moltíssimes gràcies VilaWeb!

Lluí Mor
Lluí Mor
31.01.2023  ·  23:44

” La armada invencible de jueces españoles ha zozobrado y se ha hundido cuando querian seducir y conquistar Europa ”
” Los españoles dan por hecho que podran colgar a Puigdemont ”
” Toda la prensa i los medios de comunicación españoles y muchos de catalanes dicen que el TSJE ha sentenciado contra el grupo etnico separatista catalan, por terrorista ”
” Los españoles esta noche dormiran muy tranquilos, ya que al mismo tiempo les han subido el salario minimo en 30 euros ”
” Los niños españoles cada vez se parecen mas a los niños de Corea del Norte, no les permiten pensar, no sea que se asusten “

Carme Rguez.
Carme Rguez.
31.01.2023  ·  23:45

Avui només puc donar-vos les gràcies pel vostre rigor i professionalitat, condicions indispensables, junt amb l’ètica professional, per ser un bon jornalista i que tan poc es cotitzen en la majoria de mitjans.
No canvieu mai.

Roser Bravo
Roser Bravo
31.01.2023  ·  23:45

Ha arribat avui una de les Sentències del TJEU esperades… Per tant, molt a celebrar!!

Berta Carulla
Berta Carulla
31.01.2023  ·  23:46

Ja ens vam determinar, el dia més important del procés a la independència és el primer d’octubre. Vicent, abans caldria que definíssim el cens, qui som els catalans i, per tant, qui votaria en aquest referèndum que segons tu s’ha de fer. Tots els castellans i forasters que entaforen al país? A qui no els importa ni la nostra llengua ni la nostra història ni la cultura ni les necessitats ni res més que donar suport a una espanya corrupta que els recompensa el favor sempre d’una manera o altra?
El cens dels catalans, no pot incloure aquesta gent nouvinguda. Els catalans som només les persones que som a Catalunya i vivim en la nostra llengua, majoritàriament, en el context en què s’inicia el procés a la independència de Catalunya. Als altres NO els ateny un referèndum d’autodeterminació de Catalunya.

Teresa Grau
Teresa Grau
31.01.2023  ·  23:46

Enhorabona a tots els que feu possible VilaWeb. Es un plaer llegir-vos. La vostra visió tan ben documentada, el vostre rigor en son una petita mostra.

Lluis Rodriguez
Lluis Rodriguez
31.01.2023  ·  23:58

Molt bon article, felicitats per com tracteu la informació i la seva veracitat.
Es molt curiós com tots els mitjans de comunicació castellans van dient al públic de la seva nació que el TJUE els hi ha donat la raó. Fins quan seguiran manipualnt i mentint als seus?
Al final el TJUE diu allò que els polítics de la UE van callar, tapar i consentir per pressions dels castellans.
Menys mal que al cap de 5 anys ha sortit el TJUE posant cadascú al seu lloc, aviam que passa a partir d´ara i com s’aprofita aquesta finestra que s’ha obert per part del independentisme.

Marc Mateos
Marc Mateos
01.02.2023  ·  00:12

Ara ens manca fer fora tota la colla de botiflers i cagamandúrries que tenim al Parlament, ajuntaments, diputacions… posar-hi independentistes de debò i tirar endavant amb tot per a desfer-nos per sempre més del malson espanyol!
Visca Catalunya LLiure!!!
Donec Perficiam!!!
//*//

Teresa Queralt
Teresa Queralt
01.02.2023  ·  00:21

Llàstima de moment. Els dirigents que tenim no semblen capaços de fer res de profit

Ferran Escamilla
Ferran Escamilla
01.02.2023  ·  00:27

Enhorabona a tots. A V. Partal, a J. Casulleres i a tot l’equip de Vilaweb.
Agraït de poder tenir informació veraç i d’alta qualitat i també orgullós de formar-ne part del, cada vegada, més gran grup de subscriptors i lectors.

Teresa Prats
Teresa Prats
01.02.2023  ·  00:36

👍🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻‼️ A tot …. Moltes Gràcies ‼️bonanit 🌙

Miquel Amorós
Miquel Amorós
01.02.2023  ·  00:36

D’acord amb la Núria Coma.

Un gran dia per a Gonzalo Boye, l’heroi d’aquesta batalla.
El nostra David contra un ferotge i gegantí Goliat.

Més que un magnífic jurista.
El veritable arquitecte d’aquest joc de dòmino.
Una persona amb una convicció i uns fe colossal.
Una persona resolutiva que ha patit en la seva pròpia pell la injustícia espanyola.
Uns persona que s’ha fet a ell mateix.
Els catalans li devem molt a aquest home.
La Persona més important per l’independentisme català, després de Puigdemont.

Avui és el dia d’assaborir la victòria junt amb el seu defensat i company de camí.
Avui és el vostre dia, herois de la nació catalana. Us ho mereixeu.
Us estimem.

Joan Garrigó
Joan Garrigó
01.02.2023  ·  00:47

S’está demostrant que la valentía,la dignitat,la perseveráncia,la coheréncia i la llealtat vers un país dels exiliats a Bruseles pot donar i donará de ben segur més guanys i alegríes que qualsevol maniobra interna per obtenir ventatjes personals i partidistes.
S’está notant amb les declaracions del món unionista després de la senténcia l’obsessió per extradir al MHP Puigdemont i aquesta es la principal finalitat que busquen ja que son conscients que és el principal actiu i esperança del mon independentista real,ja que els que s’autoproclamen republicans independentistes els tenen amortitsats,calladets i sumisos.
Tota una lliçó de dignitat dels exiliats a Bruseles.
L’actual govern de la Generalitat presumeix i pretén després de una senténcia que ells ni el seu partit no han tingut el valor ni l’esma de buscar i conseguir,apropiar-se del valor jurídic i les consequències de la mateixa.
Com diu l’acudit,allá on no ni ha,no en pot rajar. Amén

Sever Salvador
Sever Salvador
01.02.2023  ·  01:03

Com en altres ocasions importants, ahir vaig estar pendent del que Vilaweb publicava, perquè és una font fidedigna i fiable d’informació. No es pot dir el mateix d’altres mitjans, com TV de Catalunya, cada dia més penisa. Gràcies Josep Casulleras, gràcies Vicent Partal, gràcies Vilaweb!

Oriol Martí
Oriol Martí
01.02.2023  ·  01:44

Gracies Josep Casulleras per la teva paciència, per ser tan amable i didàctic en temes tan eixorcs. Anim !!!
Vicent Partal: Gràcies infinites.
Sense Vilaweb ens moriríem de pena.
Avui, és un gran dia. Efectivament.
I com dien alguns companys, es una pena que el Govern en pes NO hagi fet una declaració publica.
No devia ser “imprescindible”
Ánims i endavant
Oriol Martí

Antoni Cerdà
Antoni Cerdà
01.02.2023  ·  01:59

Visca els GOI.
Melero, la teva minoria castellana també és un GOI a casa nostra?
De què vas? , de idioleg de llarena?.
El GOI aquí i a la Xina, som naltros.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
01.02.2023  ·  03:37

Un gran dia per la nostra nació. Comencem a recollir el fruit de la feinada de les mobilitzacions constants i sobretot de l´esforç i patiment del nostre govern a l´exili. Del veí no espereu res més que arrogància i mal perdre, com sempre.

Núria Castells
Núria Castells
01.02.2023  ·  04:46

Gràcies a tu, Vicent, al Josep Casulleras i a tota la redaccio de Vilaweb. Realment, sou un referent. Feu molta falta en el panorama cada vegada més penós dels media que ens afligeixen, que causen vergonya aliena. Avui s’han vist titulars que no es poden qualificar sense recórrer a l’insult. Deixem-ho, doncs.

Anant per feina, voldria dir que de tot l’enorme treball que queda per fer, hi ha un àmbit on les vulneracions dels drets dels catalans ja estan molt i ben documentats: la llengua.
Crec que ara seria l’hora que les entitats que se n’ocupen es plantegessin de bastir una estratègia legal comuna -amb advocats especialitzats, naturalment- per presentar demandes contra l’estat pels abusos documentats i provats, tolerats o comesos -sovint per fincionaris!- contra els catalanoparlants. Des de Plataforma per la Llengua fins a Òmnium, el CIEMEN, Escola Valenciana, el GELA, el PEN Català, l’ANC, etc, etc. hi ha un munt d’entitats que tenen material, estudis i experiència per aportar.

Ara ja no es tracta d’anar-se a “queixar” a congressos o a trobades d’ONGs. Es tracta d’acudir als tribunals EU com a GOI. I aportar proves d’un supremacisme i una catalanofòbia que no es poden tolerar a l’EU del segle XXI.

La llengua -amb el territori- són els actius que cal defensar ineludiblement i urgentment. Posem-nos-hi. Amb els millors advocats nacionals o estrangers.(Es poden organitzar maneres d’aportar fons. Si es fa bé, la gent respondrà: en aquestes coses també tenim experiència, la gent del “poble”!)

Cal activar-se. Som molts els que estem farts de la situació de reculada que vivim.
FER és la millor “teràpia” col•lectiva que podem emprendre.

I ja que parlo d’advocats, és obligat felicitar Gonzalo Boye i equip. Sense la seva visió, perseverança i professionalitat no hauria estat possible.
Un carrer a cada poble, per a ells!

Ferran Jorba
Ferran Jorba
01.02.2023  ·  06:03

Cal reconèixer que va ser en Josep Costa, al seu fantàstic llibre “Secessió o secessió” qui va bastir els fonaments teòrics i jurídics d’aquest concepte, aplicant-lo al nostre cas.

Joan Ubach
Joan Ubach
01.02.2023  ·  06:29

Es tindria que crear un partit (o redenominar) amb el nom de GOI i estic pensan en “Acord per la independència”

Imma Presseguer
Imma Presseguer
01.02.2023  ·  06:42

Ara sí, a un pam.
Ara sí, els de ERC es treuran les orelles de “burru” i donaran el cop de timó definitiu cap a la independència, de la maneta de Junts i la CUP, amb en Puigdemont com a Primer President de la República Catalana.
Com es titula la pel·lícula?
Una pista, és de ciència ficció.

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
01.02.2023  ·  06:45

És una notícia per fer salts d’alegria. I també és fantàstic estar informada d’això i de tot el que passa als Països Catalans per VilaWeb. Gràcies, Vicent! I gràcies a Josep Casulleras Nualart i a un munt de gent de VilaWeb a qui també respecto d’allò més.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
01.02.2023  ·  06:59

D’acord amb l’editorial, felicitats a Josep Casulleras i a tota la redacció de VilaWeb. Salut.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
01.02.2023  ·  07:02

Faig meu el missatge de la Núria Coma. Gràcies a l’abnegat advocat Gonzalo Boye, qui des del primer moment va marcar la ruta als exiliats, i a aquests, per la seva generositat en tots sentits.

Josep Antoni Cerdà
Josep Antoni Cerdà
01.02.2023  ·  07:06

Subscric tots els comentaris i, especialment, el de la Sra Núria Castells.

Josep Navarro
Josep Navarro
01.02.2023  ·  07:21

El dia que tots esperaven almogàvers. Felicitats pel gran treball dels advocats. Visca la nostra nació lliure.

Vicen Maupoey
Vicen Maupoey
01.02.2023  ·  07:42

Jo tambe m’adereixo als comentaris de gratitud que s’han expresat tant be pels subcriptors. Estic molt agraida i orgullosa.
Ara em de mirar endavant.
Seguim , seguirem ||*||

Jordi Torres
Jordi Torres
01.02.2023  ·  07:49

Felicitats a l’exili (el que ha lluitat) pel que ha aconseguit a Europa, molt especialment al president Puigdemont i al Sr. Boye. Ens han demostrat, una altra vegada, que amb talent, feina i perseverança és com s’obtenen les fites importants.

Felicitats també a VilaWeb, per oferir-nos informació objectiva i contrastada de tot el que passa, practicant allò que abans en deien periodisme i que ara va tan escàs.

Finalment, felicitem-nos tots els que creiem que els catalans hem de marxar, com més aviat millor, d’aquest estat corrupte i decadent anomenat Espanya, perquè avui tenim més base legal per assolir-ho.

Salut! Continuem!

ANTONI JOSEP FORNES
ANTONI JOSEP FORNES
01.02.2023  ·  08:08

Endavant, Sr V. Partal i Sr. Josep Casulleras., I VILAWEP. Gracies i LLIBERTAT.

Dolors Farré
Dolors Farré
01.02.2023  ·  08:16

Gràcies Vila Web, la meva font fiable de notícies . Cada dia us llegeixo.Seguiu , si us plau !

Anna Morales
Anna Morales
01.02.2023  ·  08:33

Gràcies Vilaweb! Felicitats per la vostra feina!

Eduard Llaudó
Eduard Llaudó
01.02.2023  ·  08:34

Demostrar, com demana la sentència: “amb elements fiables, precisos i degudament actualitzats”, la discriminació i l’ànim de persecució contra els catalans abarca un camp molt més gran que la persecució judicial.

La persecució cultural i lingüística, i l’espoli fiscal són justament l’origen del conflicte. Hi ha moltíssim material al respecte, però cal actualitzar-ho, p.e. afegint la discriminació a les plataformes digitals, el secessionisme lingüístic promogut des del govern espanyol per a trencar la unitat de mercat, la intenció dels partits espanyols que el català sigui només opcional en el funcionariat, etc., etc., etc.

Encara sort que tenim estudiosos que van per lliure, i organitzacions com la Plataforma per la llengua, perquè si hem d’esperar altres organitzacions, o a la mateixa Generalitat, només trobarem propaganda.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
01.02.2023  ·  08:41

Moltes gràcies, Josep Casulleras, un treball magnífic. I gràcies, Vicent Partal i VilaWeb.

Adjunte l’enllaç on Josep Costa fa la seua anàlisi de la sentència.

https://www.larepublica.cat/noticies/josep-costa-destaca-que-el-paragraf-125-de-la-sentencia-del-tjue-conte-el-motiu-pel-qual-lindependentisme-ha-guanyat-per-9-a-0/

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
01.02.2023  ·  08:48

I mentre, España fa com qui sent a ploure….El TJUE ja pot anar sentenciant que ells van a la seva i segueixen convençuts que tenen trota la raó. Si fossin conseqüents i intel·ligents el primer que haurien de fer és proclamar una amnistia total sobre els perseguits catalans pel procés. I seguidament seure a negociar seriosament amb totes les corrents representatives de l’independentisme una sortida d’acord amb la legalitat europea i internacional.

Ho faran? No, és clar que no. I poc a poc aniran cavant la seva pròpia tomba….

Pep Vinyals
Pep Vinyals
01.02.2023  ·  08:57

Subscric tots els anteriors comentaris elogiosos cap a Vilaweb i el seu equip. Gràcies Josep Casulleres i Gràcies Vicent un cop més per fer Vilaweb cada dia, potser l’únic referent que ens queda.
Després de la sentència d’ahir, però, hi ha una cosa que voldria que algú m’expliqués: si som un GOI perseguit dins l’estat espanyol, des del govern d’aquest estat sempre poden dir que de perseguits res de res, ja que tenim un “govern independentista” a la “regió” que contribueix a la “pau social” amb les seva “realpolitik”. Ens poden fer forat per aquesta banda, a Europa i on sigui?
Gràcies

Jesús Albiol
Jesús Albiol
01.02.2023  ·  09:02

Ahir, avui i demà han estat, són i seran un gran dia! Gràcies Vilaweb, però especialment als exiliats i als seus advocats, un grup de persones excepcional que han aconseguit una resolució que defensa la Democràcia i el Drets Humans.

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
01.02.2023  ·  09:25

Ahir va ser un dia memorable i que marca un punt d’inflexió important i gratificant per a tots els catalans, del nord, del sud, de l’est i de l’oest !!*!!
Felicitats a tots els exiliats a Bèlgica, des del MHP Carles Puigdemont, als MHC Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig fins a tot l’equip que els dona suport !
Felicitats a tots els advocats, principalment al Sr. Boye pel seu excel·lent treball !
Felicitats a l’equip de VW per l’excel·lent tasca informativa !
Salut, força i independència !!*!!

Pep Agulló
Pep Agulló
01.02.2023  ·  09:28

PRIMERA VALORACIÓ…

1/ Més que un dia important pel procés, és un dia històric perquè per primer cop Catalunya és reconeguda implícitament (GOI) pel TJUE com una nació. Una nació amb dret d’exercir la nostra identitat i d’escollir què volem ser. És una invitació a trobar la nostra legalitat a Europa separats d’Espanya.

2/ Des de l’1-O hem sigut la pedra a la sabata a Europa. La repressió desesperada d’Espanya, maldestre i amb guerra bruta, amb una gran feina des de l’exili, ha fet possible arribar a un carreró sense sortida política, on la justícia europea no tenia gaires camins democràtics per on transitar. No podia vacil·lar si de debò impartia jurisprudència.

3/ També és històric que el procés català, ha desemmascarat que definitivament el sistema judicial espanyol basat en el franquisme s’oposa radicalment al règim democràtic imperant a Europa. La “unidad de la patria” per sobre de la justícia no té cabuda a Europa. I això s’ha fet palès amb aquesta resolució del TJUE.

4/ Tenim és camí desbrossat, però ara arriba la nostra hora de rematar la feina. Espanya és una “democràcia ètnica”, però també ho és Israel i Occident ho tolera. El nostre futur és el combat per la independència sense esperar res de ningú.

PS. M’afegeixo a felicitar l’equip de VilaWeb. Un referent

Antoni Morros
Antoni Morros
01.02.2023  ·  09:34

El neu comentari será molt breu. Senzillament estic molt content!! I els arricles i les snàlisis d’En Josep Casulleras són sempre extraordinaris i,sobretot ,rigurosos. Gràcies Senyors Partal i Casulleras.

Jordi Ballester
Jordi Ballester
01.02.2023  ·  09:43

Feta la LLEI feta la TRAMPA

Eulàlia Gili
Eulàlia Gili
01.02.2023  ·  09:48

Imprescindible Vilaweb per seguir l’evolució de les importants notícies d’ahir… enmig de tot l’allau de desinformació dels mitjans subvencionats. Agraïment a tot l’equip i a Josep Casulleras per la gran feina que estan fent cada dia.

Francesc Costa
Francesc Costa
01.02.2023  ·  09:56

Crec que ja esta tot dit. Molt be tots. Però, no es una vergonya que ens tinguem que avergonyir de una TV3 que actua com un altre eina de partit i no de país?.

Carles Serra
Carles Serra
01.02.2023  ·  09:57

Simplement GRÀCIES Vilaweb, per aportanos informació professional, no tòxica i teledirigida com fa TV3 i així la llista és llarguíssima.
I com no, els exiliats i l’advocat Sr. Boye, sense aquestes persones avui no celebrarien RES; avui que aquest d’ER ja han forjat un nou tripartit a la colònia catalana PSO€+Comuns+ER=a un president franquista i vividor d’aquest sistema franquista i corrupte espaÑol, un Montilla més (Illa/Aragonès)
Ja que va de felicitacions, també felicitar els adoradors d’aquest malaltís mossèn Junqueres; un inquisidor cristià, que per ell i el seu partit ER, aquest comentaris de felicitacions i d’alegria/esperança no hi serien.
GRÀCIES Vicent

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
01.02.2023  ·  10:13

Primer de tot caldrà donar l’enhorabona els què ho han fet possible.

Començant per l’ideòleg en dret, l’eivissenc en Josep Costa.
Després els cuiners, sobretot al xef Boye i els equips internacionals que hi treballen.

En tercer lloc, recordar que això és molt important perquè obri badall on estacar la falca per continuar rebentant la roca.

Quart, que encara ens queda molt de picar pedra i no deturar-nos fins crear el segon estat propi.

En cinquè lloc:
Analitzem el comentari d’en Jaume Vall, qiue a la primera de canvi ja “regala” la Catalunya nord, abans i tot de seure a negociar i vol ser com Israel o qualsevol altre estat de recent creació, a la manera de N. Maquiavel.

Li per a fer el “favot” li propose que regale Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, o el seu poble, abans de seure a negociar que segur que li cau més aprop. O l’Eivissa d’en Josep Costa.

Aiiiii els blaverets del hinterland barceloní :))))

Com a lliçó ben apresa universal, mai de jamai cap nació, que es precie d’ésser-ho cedeix res, ni un mil·límetre de llurs territoris.

Vós aneu a les negociacions com hi hem anat fins avui: mireu ERC, CiU, Compromís, Unió Balenziana, el PSM, els Més, PDCAT, Junts, etc.

ARRIBEU JA VENÇUTS I DESARMATS, mig-catalanets.

Realment, em poseu de malaòstia en veure lo moniatos que arribeu a ésser.

Josep Blesa (València)

Víctor Torguet
Víctor Torguet
01.02.2023  ·  10:25

Certament, el resultat d’ahir és per a celebrar. I, com no, va venir de fora (internacional) i gràcies als irreductibles (auto-exclusió dels 3 partits fake-indepes).

Ara cal evitar aquest comportament tan espanyol de “hecha la ley, hecha la trampa”.
Cal anticipar-se a la maquinària post-franquista que intentarà imposar la seva condició d’amenaça dins l’UE per mantenir la seva cacera dels irreductibles (Puigdemont i exiliats belgues).

Com diu el Vicent i partint del reconeixement de comunitat oprimida dins l’estat espanyol, hem de posar-nos a treballar per a fer veure arreu (fora d’espanya) quina és la nostra condició històrica i eterna a dins d’espanya: espoli fiscal, infra-dotació/inversió d’infraestructures, barreres d’accés a òrgans de l’alta administració i govern de l’estat, guerra lingüística (aniquilació del Català), segregació cultural, anti-catalanisme social, abús de poder jurídic (derogació de lleis aprovades a Catalunya) i polític (interpretació restrictiva de l’Estatut),… agreujat fins a nivells absolutament anti-democràtics d’escalada de repressió judicial (persecució dictatorial), política (155), econòmica (fugida forçada d’empreses) i social (anti-catalanisme agressiu) d’ençà de 2017…

Quan hagem confirmat que tothom té aquesta imatge clara (que, no ens enganyem, ja la tenen però no podíem vincular-la a l’incompliment d’una jurisprudència) hauríem d’atrevir-nos a re-activar la DUI.
I que sigui la comunitat internacional que formalment declari que es passa pel forro els principis fonamentals i jurisprudència del TJUE (i del TEDH, de la ONU, de la CDEF,…) o col·labori / arbitri en la resolució exitosa del conflicte català.

Si els resultats d’ahir deixen clar alguna cosa és que ens hem d’organitzar al marge dels polítics i dels partits fake-indepes (ERC, JUNTS, CUP). Al marge de les administracions catalanes de l’estat espanyol (Generalitat,…). Al marge d’espanya.
Ahir VW va fer una feina extraordinària, en la línia del diari i del seu fantàstic equip.
Necessitem que VW mantingui aquesta posició de punt de referencia informativa i de canal de comunicació per facilitar l’acció.

Llista Cívica ja !!!
(o llistes / agrupacions d’electors sortides de la nova Organització Independentista del Poble en la forma guanyadora que acabi tenint i en el moment oportú… amb o sense l’ANC)

Jaume Melquiades
Jaume Melquiades
01.02.2023  ·  10:33

ho sento molt pero per a mi estem al mateix lloc (casella de sortida )no espero res d’aquesta europa,les giragonses que han fet per escriure aquesta sentencia ho diuen tot ,pensen igual que escanya pero no ho poden dir clarament ja que si ara tenen feina per aguantar Polonia Hongria etc imagineuvos si abonen Escanya sels desmadrarien del tot ,estem ben be sols iperdoneu la meva diccio dons es la primera vegada que escric i sobretot gracies wilaveb per la vostra feina .sajut per a tothom

Enric Mauri
Enric Mauri
01.02.2023  ·  10:42

Gràcies Casulleras, Gràcies Partal, Gràcies VilaWeb.

Victor Serra
Victor Serra
01.02.2023  ·  10:51

Gran feina la de Josep Casulleras. Els que no som juristes, necessitem gent com ell que informa amb rigorositat i que no escriu el que se suposa que volem sentir per formar-nos una opinió. Felicitats.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
01.02.2023  ·  10:52

El TJUE respon a LLarena: Sí, però no: L’estat espanyol ha llegit només el “Sí” i nosaltres el “però no”. El “Sí” és la diplomàcia d’un club que té unes regles per protegir als seu socis -nosaltres no en som- i el “però no” és una balsa de salvació que el club deixa anar perquè alguns socis entenguin que no es poden separar gaire d’uns principis que són el pilar de la seva organització. El TJUE ens diu: no us ofegareu però no ho tindreu fàcil, i a l’estat espanyol li diu: nosaltres no t’ajudarem a resoldre aquest problema que tens amb els catalans. De moment els nostres exiliats estan en una mena de purgatori -ni cel ni infern- que només es pot definir amb el què passi dintre de casa nostre. Sempre ha estat així, el camí en una balsa en mig de la mar no serà fàcil, però el TJUE ens diu que no ens ofegarem.

ISABEL CASALS
ISABEL CASALS
01.02.2023  ·  11:17

gràcies a tots els de Vilaweb, gràcies !!!
gràcies, Vicent!

Alfred Piqueras
Alfred Piqueras
01.02.2023  ·  11:23

Ara i sempre amb Vilaweb, sempre al peu del canó informatiu i independent de les ajudes interessades.

Maria Villarroya
Maria Villarroya
01.02.2023  ·  11:37

I res hagués estat possible sense la valentia del President Puigdemont
Vicent, sap greu que ni el nombris

Núria Mercadé
Núria Mercadé
01.02.2023  ·  11:54

Ahir va ser un dia memorable i històric. Gràcies i felicitats per la informació precisa i acurada.
Sobre la PD haig de dir que ahir només llegia el Vilaweb, ni altres diaris, ni TV, ni ràdio. Vilaweb i els tweets dels advocats protagonistes i algun entès. Contenta de ser subscriptora.

Joan Mª Tortras
Joan Mª Tortras
01.02.2023  ·  12:02

BERTA CARULLA: L’has clavat!!!

Aleix Gaus
Aleix Gaus
01.02.2023  ·  12:25

Molt bona noticia ara cal insistir amb l´autodeterminació, si no és interna que sigui externa. Endavant per la independència

Joaquim Cabanas
Joaquim Cabanas
01.02.2023  ·  13:47

La Berta Carulla i en Josep Blesa fiquen el dit a la nafra.
El cens és vital
La Patria completa també

David Recasens
David Recasens
01.02.2023  ·  13:49

Dia molt molt important i per molta gent. Per exemple, els condemnats d’Alsasua. No soc un entès, no sé els canals ni les etapes, però el sentit comú em diu que amb aquesta sentencia s’ha de demanar la anul·lació del judici que va imposar condemnes desproporcionades per una baralla de bar. Exemples de discriminació per ètnia les trobem a dojo al estat espanyol.

Daniel Mir
Daniel Mir
01.02.2023  ·  14:03

Per a complementar l’excel·lent treball d’en Casulleres i el reconfortant editorial d’en Vicent Partal, recomano el twit d’en Josep Costa on diu que anem guanyant per 9 a 0 (casi dues manetes) .https://twitter.com/josepcosta/status/1620466154094592000?t=fx6ZBU2NCVZHvcfYgQ8KiQ&s=08

CARLES ADELL
CARLES ADELL
01.02.2023  ·  14:13

No ens enganyem, des de fa segles que Espanya ens ha declarat la guerra als catalans amb l’objectiu de minoritzar-nos primer i d’assimilar-nos després en la seva concepció de “neteja ètnica” per tal d’aconseguir una Espanya uniformada, amb una única llengua i cultura imperant: La castellana.
Estem en guerra doncs (una guerra sorda i constant) i, com en totes les guerres, sempre hi ha un camp de batalla decisiu. El nostre camp de batalla, no triat sinó imposat, és el judicial. Ara amb aquesta sentència del TJUE se’ns ha girat feina: Es tracta de demostrar a la UE i al món que Catalunya és una colònia d’Espanya perquè així ens tracta l’estat espanyol. Estic d’acord amb el que han expressat els subscriptors Xavier Clèries, Josep Maria Martin, Núria Castells, Eduard Llaudó i Víctor Torguet, en el sentit que cal recopilar les dades que així ho demostren, des de l’espoli fiscal, fins a la persecució política de la llengua catalana. Les imatge de la policia tractant amb violència extrema els votants de l’1 d’octubre també en són un bon testimoni; com també les frases impagables dels representants del poder a Madrid al llarg de la història contra els catalans. Segur que hi ha prou dades, llibres, i estudis fets que ens permetran afrontar amb arguments la batalla jurídica. Un cop haguem demostrat al món que som una colónia d’Espanya, qui ens podrà negar el nostre dret a l’autodeterminació? la Sentència del Tribunal internacional de la Haia en relació a Kosove, també ens aplanarà el camí. Cal doncs posar-nos-hi des d’ara mateix i reforçar-nos d’arguments que esdevinguin proves indiscutibles. Si continuem amb fermesa picant pedra, indefectiblement arribarà el dia que el procés d’independència s’haurà acabat, però no com molt voldrien sinó perquè la nostra bandera s’alçarà a l’edifici de l’ONU. Si no ens cansem de picar pedra, això passarà. Ànims i endavant!

Josep Soler
Josep Soler
01.02.2023  ·  16:26

Em sumo al sentiment general.
Si realment aquest serà el punt de partida per qual la impunitat d’Espanya pel maltractament historic als catalans queda mermada, la satisfaccio es total.
Gracies al Vicent per tenir sempre el llistò informatiu sempre tan alt i obviament per tenir col.laboradors de la talla del Josep Casulleras i tants d’altres.
El que segueix sent un escandol es TV3 i Cat.Radio. Se’ls nota massa que els seus objectius de pais son uns altres.

Jordi Estany
Jordi Estany
01.02.2023  ·  16:35

Felicitats a advocats, juristes i Vilaweb per la feina feta i que es continua fent.
Volia fer un comentari que potser no ha estat indicat (no he acabat de llegir tots els comentaris). Segons sembla som una “ètnia”. Em sembla un terme despectiu. No sé si els francesos, alemanys, britànics, espanyols… es consideren “ètnia”. És com un substitut de l’antic “tribu”. Un terme que no se l’apliquen els que l’apliquen a altres. No sé si en antropologia, i potser concretament la francesa, és usat com si res.

Neus Martínez
Neus Martínez
01.02.2023  ·  17:15

Gràcies a tantes 🪂
i a en Vicenç i a Vilaweb
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Pepita Carlos
Pepita Carlos
01.02.2023  ·  17:36

Moltes gràcies Vilaweb,
Però molt especialment per els exiliats Puigdemont Comín Ponsatí i Puig si no ja estarien eniquilats com a poble gràcies els partits del 155 i dels traïdors d’ER.

Ramon Batlle
Ramon Batlle
01.02.2023  ·  18:14

Ahir NO va ser cap dia important del procés cap a cap independència. No té res a veure el que digui el TGUE amb cap independència perquè ahir no es tractava de cap independència. L’únic que es tractava són les prejudicials del Llarena sobre les euroordres i el tribunal va indicar aclariments de forma GENERAL per a qualsevol estat sobretot els que persegueixen grups ètnics, d’orientació sexual, etc com interpretar-les correctament.

Ni planta cap llavor per a justificar el dret d’autodeterminació perquè jo estic al·lucinant de valent amb tanta eufòria gens avalada pel sentit comú. Cada vegada més veig aquest editorial l’objectiu del qual és escriure sobretot el que alguns volen sentir i inflar el suflé artificialment i llavors quan passa el temps arriben les clatellades de la realitat més crua i dura.

La sentència no afirma GENS que els catalans som un grup identificable sinó que generalitza per a qualsevol grup que haurà de justificar davant els tribunals que en formen part i no és tasca fàcil.

Abans de retorçar la sentència i tirar coets abans de temps posant-t’hi moltíssima imaginació el que diu o deixa de dir un tribunal perquè NO ho diu.

Millor ser prudents i esperar finalment com aplica el tribunal determinat les normes que ha aclarit el TGUE.

Al·lucinant és també la gent que ha opinat fins ara de l’editorial . No m’estranya que som on som, malauradament perquè amb aquest tipus de gent no anirem enlloc, únicament per a omplir manifestacions i després tots cap a casa i tal dia farà un any.

Joan Torres
Joan Torres
01.02.2023  ·  18:47

Al programa d’ahir dia 31 Els Matins de Tv3Ñ un cop van dit la sentència del TJUE va estar un akelarre comentant la noticia, tot a favor de Llarena tant els presentadors Ariadna Oltra i Carles Costa, els tertulians Carles Fernandez, Ferran Espada i la periodista politóloga Estefania Molina ( aquesta inclús rien-se’n quan el tertulià Carles Fernadez amb aires de victòria va dir que “estic segur que Llarena ja ha cursat la euroordre contra Lluís Puig ” i aquesta periodista dient que lo ideal seria que aquestes persones puguessin tornar i ser jutjades. També van donar veu a una jurista de La Rioja, Mariola Urrea ( en castellà) que també ho va explicar tot a favor de Llarena i que la sentència acostava la extradició de Puigdemont. També el tertulià Ferran Espada ho comentava tot a favor de Llarena i enfoten-se’n de de Gonzalo Boye dient que aquí hi han hagut massa crispetes. Vergonya!! Tv3Ñ una televisió al servei de l’estat espanyol !!

Francesc Gaspar
Francesc Gaspar
01.02.2023  ·  19:03

Sr. Partal, no hauríem d’oblidar que ens governa un partit que es fa dir independentista, però que s’alinea i pacta amb el 155. Que posarà tots els bastons a les rodes perquè la independència esdevingui impossible i si fa falta, en farà campanya i es plegarà a tot els que des de la capital de l’estat li manin. Abans de res ens n’hauríem de desfer d’aquest partit.

Aureli Ferrando
Aureli Ferrando
01.02.2023  ·  19:06

Gràcies Vicent, Gràcies Boye, Gràcies Julià, Gràcies Gemma, Gràcies VW, etc. Ànims i endavant que el camí fa pujada, però amb vosaltres podem alenar…

Tomas Pérez
Tomas Pérez
01.02.2023  ·  19:31

Totalment d’acord amb l’editorial. Però no tinc tan clar i està per veure, que els polítics i el poder judicial de Ñ acati aquesta doctrina, perquè han demostrat reiteradament que ells van per lliure, tot i que el camí judicial hagi assentat unes bases que els polítics, (europeus), no s’atreviran a discutir –car la reverència dels polítics europeus envers les decisions del TJUE és total i absoluta. Desitjaria equivocar-me, el temps ho dirà. Mentrestant felicitem-nos i gaudim d’aquest reconeixement de que els del exili i nosaltres la gent del 1-O som “grup objectivament identificable de persones”. Ara només caldrà que ho demostrem.

M. Carmen Revéa
M. Carmen Revéa
01.02.2023  ·  19:50

Gràcies per la bona feina V. Partal i J. Casulleres. Ahir va ser un dia en que a mesura que llegia em sentia alliberada de l’opressió que sentia des de l’1-O i tots els esdeveniments repressius posteriors que va desencadenar. Quan vaig llegir que el TJUE ens anomevana grup objectivament identificable, als independentistes, els que hem patit i patim la persecució de la justicia española, de sobte em vaig sentir que ja no estava tan desprotegida que el tribunal europeu havia copsat perfectament la situació i ens estenia la ma. Vaig sentir alliberament i una alegria immensa. Un gran dia.

ramon Feixas
ramon Feixas
01.02.2023  ·  20:25

Que sí, que sí.
Però l’Estat corrrupte espanyol encara no ha deixat de ser considerat un eta de dret. I això complica les coses. No cal que les compliqui més del que toca. Però ho fa. I això ningú pot negar-ho. Cal lluita intensa encara. Ical una lluita que ha de tenir clar qui és l’enemic i qui és el company de viatge (independentista), encara que els camins siguin diversos. Això continua. I cal que vagi pel sender de republicà. Calen moltes passes com la d’ahir per demostrar d’una manera contundent la destructivitat que ofereix l’Estat español, i la constructivitat que ofereix Catalunya, per arribar allà om voldríem a ser.

Frissa Sajolida
Frissa Sajolida
01.02.2023  ·  20:56

L’acció de l’estat en la falta de l’execució dels pressupostos d’infraestructures a Catalunya, ajuda a definir un “un grup objectivament identificable de persones”,

Francesc Casas
Francesc Casas
01.02.2023  ·  21:18

Després de 97 comentaris ja no queda gairebé res per a dir. Sols dir-vos que visc una al·legria immensa. Anem per bon camí, que serà llarg.

Ricard Roca
Ricard Roca
01.02.2023  ·  21:57

Sens dubte la podriment a mediàtica dels mitjans no independents ha de pagar amb desinformació les seves subvencions. Gràcies a VilaWeb per tenir veu pròpia i rigor periodístic cada cop en queda menys…

Antoni Cuadrench
Antoni Cuadrench
01.02.2023  ·  23:05

Un anàlisis brodat i entenedor el del Sr. Casulleres. La tasca que està fent VilaWeb té molt mèrit.
El TJUE crec que ens aplana el full de ruta. Ara és el torn dels nostres polítics, juristes i ciutadans els qui haurem de treballar per assolir la independència.
Molt agraït al MHP Carles Puigdemont per tota la feina que ha fet i fa des de Brussel·les; ell és qui va triar la millor opció: L’EXILi.

Salvador Molins
Salvador Molins
02.02.2023  ·  03:55

Som una Nació, un Poble amb mil anys d’història, no tan sols hem d’independitzar-nos pel maltracte a que ens sotmeten sinó per dret natural propi. Tot Poble té Dret a la plena Independència, l’autogovern i al control de les seves lleis i del territori.

Teniu raó, cal que fem una relació exhaustiva de tots els greuges que patim i cal que els denunciem a Europa i a tot el món.

Visquem la Llengua, visquem la Nació sencera, visquem la Independència, són indestriables!

Lleials al Primer d’Octubre complim-ne el Mandat, edifiquem la República Catalana Independent i completem la Dui catalana del 27 d’Octubre de 2017.

Perssistim!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any