El 2022 ha estat un any extraordinari per a VilaWeb: us en fem el relat

  • La nova maqueta, la incorporació del Paraulògic i l'exposició "Revolució VilaWeb", principals fites d'un any que us resumim en aquest article

VilaWeb
Redacció
30.12.2022 - 21:40

Aquest 2022 ha estat un any molt especial per a VilaWeb, ple de novetats i projectes emocionants que hem pogut dur a terme i compartir gràcies, sobretot, a la generositat dels més de 23.000 lectors que s’han fet subscriptors i que asseguren així la continuïtat del projecte.

Vam començar l’any amb la incorporació del Paraulògic a VilaWeb. D’aquesta manera inauguràvem la secció de jocs del diari i vam assegurar l’estabilitat i la continuïtat en el temps d’aquest popular joc que fa tan atractiva la nostra llengua per a totes les generacions. A més, durant l’any hem anat incorporant-hi noves funcionalitats –com ara l’app d’Android, el Dadalògic i el fet de poder jugar al Paraulògic del dia i a l’anterior– i hem establert les bases de la Lliga Nacional que es farà l’any vinent, esperem que amb la participació de molts de vosaltres.

Seguint aquest èxit, també hem ampliat l’oferta afegint al nostre catàleg de jocs els Minimots que fa cada dia Pau Vidal i noves versions del Posa’t a prova, el joc interactiu pensat per a fer conèixer més i millor els Països Catalans.

Quant als continguts estrictament, al febrer, coincidint amb l’inici de l’atac de les tropes russes a Ucraïna, vam publicar la primera Pissarreta i d’ençà d’aleshores us hem anat informant d’allò que passa al món en aquest nou format, que ha estat molt ben rebut. També hem augmentat de manera considerable els continguts d’economia, internacional i ciència, a més del format multimèdia de les Històries de VilaWeb i hem estrenat els nostres primers pòdcasts: Santa Eulàlia, presentat per Ot Bou, i Closcadelletra, de Biel Mesquida. Ara al gener n’estrenarem un tercer a càrrec de Bel Zaballa per continuar creixent en continguts d’àudio. També volem destacar l’esforç que hem fet per a guanyar presència en dues de les xarxes socials més importants actualment i que representen un desafiament per a molts mitjans: Instagram i TikTok

I, és clar, hem fet el canvi de maqueta del diari, un treball especialment difícil però del qual estem molt satisfets. Quan començàvem a parlar-ne, un dels assessors que ens ha ajudat en el procés ens va fer caure en el detall que la maqueta ja ensenya com és el diari. I, efectivament, si entreu en un diari danès o estonià o mexicà, només de veure quin format té i com presenta la informació ja sabreu si és un diari rigorós o si és un diari sensacionalista. En aquest sentit, estem especialment contents perquè pensem que ara el disseny de VilaWeb reflecteix a la perfecció el nostre posicionament com a diari de qualitat en la línia dels principals diaris internacionals.

Una fita molt especial d’aquest 2022 també va ser quan, al mes de maig, vam poder inaugurar l’exposició “Revolució VilaWeb” al Palau Robert de Barcelona. Originalment, s’havia programat per celebrar el nostre 25è aniversari, l’any 2020, però a causa de la pandèmia es va haver d’ajornar. L’exposició va ser oberta fins a final de setembre i la van visitar 30.000 persones. Entre els visitants, més d’un miler de subscriptors que van participar en les visites guiades que va oferir el director del diari. Si no vau tenir l’ocasió de veure-la en viu, podeu adquirir-ne el catàleg o recuperar-ne una visita virtual en vídeo.

En l’exposició es van fer tres actes públic: la inauguració, una sessió en directe del Galeusca de directors, en la qual van compartir l’escenari Vicent Partal, Martxelo Otamendi, de Berria, i Maria Obelleiro, de Nós, i l’extraordinària Festa de la Paraula (ací podeu veure’n tots els vídeos), que va reunir més de 400 subscriptors al jardí del Palau Robert per escoltar una representació dels columnistes de VilaWeb formada per Tina Vallès, Estel Solé, Mercè Ibarz, Gemma Pasqual i Biel Mesquida. També hi va participar, al piano, Pascal Comelade, que reapareixia en públic després d’haver-se retirat el 2019.

La Festa de la Paraula, al Palau Robert.

D’actes amb subscriptors de VilaWeb, n’hem fet a Palma, València i Perpinyà, on hem reunit les Assemblees de Lectors. A Barcelona també hem fet l’Assemblea de Lectors, a més d’un debat amb Clara Ponsatí i les jornades de portes obertes a la redacció el dia de Sant Jordi i l’Onze de Setembre, com ja és tradicional. El 9 de gener farem un debat al CCCB amb Joan Ramon Resina.

Avançant al llarg de l’any i coincidint amb l’inici del curs, al setembre, vam organitzar i acollir a Barcelona una primera trobada de diaris europeus amb característiques semblants a VilaWeb per compartir inquietuds, idees i projectes. En aquest grup de diaris, hi participen ara mateix VilaWeb, FanPage.it, Denník N.sk, Telegram.hr i DeCorrespondent.nl i creixerà aquest 2023 amb la incorporació d’altres referents europeus de la premsa digital independent, rigorosa i basada en la subscripció. De fet, ja hem començat a col·laborar entre nosaltres. VilaWeb, per exemple, va publicar uns quants articles de FanPage amb motiu de les eleccions italianes i la informació de Denník N sobre l’atemptat contra un bar LGTBI de Bratislava.

Tomas Bella, director de l’edició digital de Denník N, Vicent Partal, Jelena Pavić, cap de redacció de Telegram, Lars Boering, director de l’EJC i Francesco Cancellato, director de FanPage.

La independència de VilaWeb, que ens uneix a aquests referents europeus, la vam tornar a demostrar renunciant a la nova subvenció per projectes anunciada per la Generalitat de Catalunya. VilaWeb accepta el suport genèric, que és per a tothom segons uns barems en els quals no es pot fer de més o de menys, i accepta també la publicitat institucional, malgrat que el repartiment és escandalosament discriminatori per a VilaWeb. Però ens va semblar que no podíem participar en una subvenció planificada perquè el govern afavorís els seus mitjans afins, regant-los amb diner públic, i que ho havíem de denunciar.

Finalment, aquest darrer trimestre hem estat treballant molt en la renovació de la Botiga de VilaWeb, un espai pensat per tenir la redacció de Barcelona sempre oberta i per oferir-vos un gran ventall de productes que us permetin de viure en català. Com a novetat, hem llançat la nostra primera línia de productes propis (motxilles, tasses, ampolles…) per tenir sempre presents els Països Catalans i una col·lecció d’objectes relacionats amb el Paraulògic. També una nova versió física del “Regala VilaWeb” per a fer aquest obsequi més atractiu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor