17-A, els dies que van canviar la història

  • Aquells tres dies Espanya es va adonar de sobte que, efectivament, tot allò que calia perquè Catalunya funcionés com a estat independent era preparat

VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A mesura que passa el temps, podem analitzar amb més precisió els esdeveniments del 2017. La distància ajuda a veure matisos que en el seu moment van passar desapercebuts o no vam saber posar al calaix que tocava. I com més va més valor prenen els fets arran dels atemptats de Cambrils i Barcelona per a entendre la reacció violenta de l’estat espanyol al referèndum d’autodeterminació.

Deixe de banda els atemptats mateixos. Entenc que l’obscurantisme de l’estat espanyol i el rebuig sistemàtic a constituir comissions d’investigació oficials originen tota mena de teories, però no és el tema que m’interessa avui. M’interessa de remarcar que, durant uns dies, Catalunya va exercir de facto d’estat independent i de quina manera això, més que probablement, va ser el detonant de la reacció violenta, a la desesperada, de l’estat espanyol.

Tothom recorda la coordinació i capacitat extremes del mecanisme de reacció a l’atemptat. Tots els serveis públics van funcionar d’una manera sincronitzada, malgrat que eren en plenes vacances. Els Mossos van desplegar per primera volta –i això no és cap anècdota– el pla Cronos, destinat a prendre el control complet del territori. I el van prendre. Els hospitals i tots els serveis sanitaris es van coordinar amb una gran eficàcia. Es va coordinar el transport públic a tot el país, i sobretot a l’àrea metropolitana de Barcelona. A tots els mitjans públics es va establir un sistema d’informació, i de combat contra la desinformació, que més endavant va ser destacat internacionalment com a exemplar. El govern de Catalunya va donar la cara des del primer minut i va crear un clima de confiança amb les intervencions del president Puigdemont, del vice-president Junqueras, dels consellers Forn, Comín i Romeva i del major Trapero. I, evidentment, es va investigar ràpidament qui eren els autors, que van ser perseguits amb una gran velocitat –les famoses cinquanta hores– per a erradicar l’amenaça de més atacs, de manera que, si bé l’actuació és polèmica i discutible –encara és lícit de demanar-nos si era necessari matar-los a tots–, ningú no la pot qualificar ni de lenta ni d’ineficaç.

I, en contrast, l’absència del govern espanyol va ser clamorosa. Simplement no hi pintava res. Fins i tot Rajoy va acceptar de comparèixer al Departament d’Interior i no a la delegació del seu govern, en un acte organitzat per la Generalitat, i va parlar rere un faristol amb el logotip de les quatre barres, cosa que trencava tot el protocol oficial de l’estat espanyol.

Però hi va haver dos moments concrets que sé que van desencadenar totes les alarmes a la Moncloa. El primer va ser quan, el dia 18 a la vesprada, el conseller Raül Romeva va rebre de manera oficial a l’aeroport de Barcelona els ministres d’Afers Estrangers francès i alemany, Jean-Yves Le Drian i Sigmar Gabriel. La Generalitat va organitzar l’estada de tots dos ministres a Barcelona –en el cas de Sigmar Gabriel, amb alguna complicació que es va saber resoldre brillantment– i va coordinar tota l’assistència als turistes estrangers afectats per l’atemptat. Romeva fins i tot els va acompanyar a una reunió de cortesia amb la vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que es va limitar a fer un paper secundari.

El segon gran moment d’alarma, i crec que va ser el definitiu, va arribar pocs dies més tard, concretament el 26 d’agost, a conseqüència de la manifestació al passeig de Gràcia de condemna dels atemptats. Totes les maniobres de la Moncloa i la Zarzuela per a provar de reconvertir aquella manifestació van fracassar i l’acte va ser una mostra del rebuig del país i de les institucions catalanes al rei d’Espanya i al cinisme de l’estat espanyol, al mateix temps que va esdevenir un homenatge popular als Mossos d’Esquadra, que van veure els seus vehicles inundats de flors, en un ambient que recordava alguns episodis històrics, molt únics, de complicitat entre forces armades i població.

Cada dia estic més convençut, per allò que m’expliquen, que aquell ambient i aquella realitat van desencadenar la violència posterior contra el referèndum del Primer d’Octubre. Perquè a Madrid feien molta befa de la preparació i la capacitat de Catalunya per a encarar el futur tota sola, però aquells tres dies es van adonar de sobte que, efectivament, tot allò que calia per a funcionar com a estat independent era preparat. Catalunya va funcionar com a estat completament independent, amb tots els atributs d’un estat independent i, a més, amb una eficàcia, una coordinació i una capacitat que van impressionar el món. I això tan sols unes setmanes abans del referèndum d’autodeterminació i la proclamació de la independència.

Cap estat del planeta no assumeix mai, si no és com a últim recurs i a la desesperada, perquè no hi té cap més remei, el paper brutalment repressor, violent i antidemocràtic que Espanya va assumir el Primer d’Octubre. Pels costs interns i externs que té. I és veritat que no ho sabrem mai del cert, però jo tendisc a pensar que segurament la història de l’octubre republicà hauria estat diferent si no hagués passat tot allò que va passar durant aquells dies d’agost.

PS. Aquest és l’editorial que vaig escriure immediatament després dels atemptats: I ara és quan ens hem d’alçar.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Ramon Caralt
Ramon Caralt
17.08.2021  ·  22:27

La brutalitat de l’1-O?
I perquè l’atemptat de debò, el que ens havien preparat, els va ser avortat!

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
17.08.2021  ·  23:26

Un editorial per viure del passat.
Un passat que no tornarà.

Lluí Mor
Lluí Mor
17.08.2021  ·  23:26

El president Puigdemont tenia capacitat de lideratge, prenia decisions i no és tallae un pel; prou be que ho sabien tots els que formaen part del govern, perque poc temps enrerà els hi va dir que qui no vulgues arribar fins al final ho deixes i alguns és van plantar i van deixar pas a altrés, cosa que per mi els honora.
Tots els membres del govern i el major Trapero sabien amb qui se les jugaven i van actuar com un resort i sense tenir cap dúbte i si el van tenir van callar i van obeir, prou bé sabien que els hi anae el carrec.
El major trapero va dir el que va dir al judici, quan, el president Puigdemont estae a la corda fluixa, quina poca vergonya.
El govern actual no els hi arriba al president Puigdemont i al Quim Forn ni a l’alçada del betúm.
La Sagrada familia era l’objectiu, algú els hi devia dir que era el temple dels impurs, que Ala els aculliria i els premiaria. I aquest algú no pot veura ni la Sagrada Familia, ni la Pedrera ni Barcelona ni a cap català

jaume vall
jaume vall
17.08.2021  ·  23:32

Tant de bo no ens haguem de conformar amb victòries morals, i records del que va poder ser i no fou.
Aquells polítics van fer prou bé la feina que destaca l’editorial. Però no van saber quadrar el cap dels mossos d’esquadra, ni dir-nos la veritat sobre els punts forts i febles de l’1-O i de la proclamació de la independència, i el vaitot es quedà en “farol”, més pa que formatge.
Una vegada fets presoners, el seu passiu queda com història.
Haurien de deixar pas, no voler taponar la següent generació.
Però, com a anàlisi dels fets, del tot d’acord amb en Partal.

Ramon Perera
Ramon Perera
18.08.2021  ·  00:12

Penso que sí que cal parlar dels atemptats mateixos. L’obscurantisme de l’estat espanyol i el seu rebuig a investigar donen a entendre que tenen molt per amagar. La hipòtesi més senzilla i coherent és que l’atemptat estava pensat per fer avortar el referèndum. Això lliga molt bé amb la proposta que Soraya Sáenz de Santamaría va fer de treure l’exèrcit al carrer.

Lo que no queda explicat és “la clamorosa absència del govern espanyol” [citació adaptada]. Potser estaven tan convençuts de que el govern català quedaria tan empantanegat que només els caldria esperar i presentar-se amb l’exèrcit, que no van tenir prou reflexos per veure que les coses no anaven com havien planejat?

“Perquè a Madrid feien molta befa de la preparació i la capacitat de Catalunya per a encarar el futur tota sola…”. Això no demostra res, però lliga amb la suposició de que l’atemptat era justament la traveta per fer caure el govern català i impedir el referèndum.

I el partit segueix …

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
18.08.2021  ·  00:48

D’acord: els fets del 17 A van tenir la virtut de sembrar el pànic (PÀNIC!) a l’estat España. I al cap de 4 anys encara no ho ha superat. El pànic és molt mal conseller i fa cometre terribles errors, que España va cometre i que segueix cometent. I l’eficàcia demostrada, i el fet de actuar com un estat de debó, també va fer tremolar les cames a alguns dels nostres, i encara els tremolen…No és cert que res estigués preparat; i tampoc que estigués tot preparat. Però passa que això darrer és impossible en aquests casos, perquè la independència de una nació és un fet massa complex i ric en decisions i riscos que han de prendre moltes persones en circumstàncies gens fàcils.

En tot cas el cert és que les maniobres de les clavegueres de l’estat (abans?, durant? i després) van fracassar estrepitosament i que el tret els va sortir per la culata. Tant de bo aprenguem les llicçons que tot això ens donen.

Jordi Romeva
Jordi Romeva
18.08.2021  ·  01:57

Benvolgut Director, Recordo aquest editorial perfectament. I vaig compartir amb l’autor, la satisfacció de comprovar que, en aquella ocasió, el Govern de la Generalitat, i alguns Departaments en concret, havien actuat amb una gran celeritat i eficàcia.
Llàstima però que aquesta celeritat, competència i eficàcia no fos suficient perquè tres dies després d’haver guanyat el referèndum d’autodeterminació, el Parlament de Catalunya declarés la Independència tal i com estava previst i convenientment legislat. Sembla que el dos d’octubre, l’estructura financera no estava preparada; no era segur poder controlar tot el territori i no es contava amb el suport internacional necessari. De fet, també sembla, que per aquesta raó, el President va suggerir la possibilitat de convocar eleccions.
El més indignant de tot això però, es que quatre anys després, tot segueix igual o pitjor: els ciutadans que volen pagar els seus impostos a l’administració catalana es troben en serioses dificultats per fer-ho; no esta garantida la fidelitat democràtica de la totalitat del servidors públics i els observadors internacionals, després de la galdosa intervenció del President i de la Consellera d’Afers Exteriors a la trobada consular, deuen tenir molt clar que la independència ja no es un tema prioritari en l’agenda del Govern actual.
O sigui, amic Vicenç, que la bona gestió del Govern dels fets del 17A va servir per fer enfadar molt l’Estat espanyol, que l’1-O endegués un procés de repressió que encara dura i que bona part dels nostres representants (que el Sr. Ramón Grosfóguel anomena Junqueristes) considerin que allò de l’1-O ja es aigua passada i que ara cal esperar: dialogant (dos anys), ampliant l’aeroport i fent uns jocs olímpics (deu anys) o ampliant les bases (vint anys).
Friso per escoltar les declaracions dels nostres electes, desmentint les apreciacions del Sr. Grosfóguel.

Josep Usó
Josep Usó
18.08.2021  ·  02:13

Malgrat tot, és el moviment independentista català qui té la paella pel mànec. Només cal aprofitar el moment, perquè una vegada publicada la dada de dèficit public d’Espanya per damunt del 122% del PIB, ja no tenen cap possibilitat de sobreviure a la debacle econòmica. Això sí. Cal estar al frau, quan siga menester. I no confiar-ho tot als partits polítics. Escolteu a Ramon Grosfoguel i ho entendreu.

Maria Rosa Biadiu
Maria Rosa Biadiu
18.08.2021  ·  03:42

Gràcies Vicent per fer-nos’ho recordar. No podem quedar-nos quiets mentres els polítics van perdent un temps preciós tot i escoltant cants de sirenes”terrestres”.Tu i el profesor Grosfóguel ho veieu prou clar.

Joan López
Joan López
18.08.2021  ·  06:13

Hi han unas paraules de a les hores el ministre Margallo,que repican al cap de molta gent,tothom les recorde. Però ja cuasi ningù medi escriu d’això. Un terrorista sol,envoltat per els mossos calìa acribillar-ho a trets? El fatidic 17-A te molts interrogants que ancare no se han resolt.
Bè 4 anys desprès de allò que hivia no queda res. Veiem el govern que tenim,la tv que tenim,las declaracions que fan els politics,a vagades penso si tot va ser nomès un somni.
Fins I tot el fet que el 11 setembre (una derrota)segueix sent la festa nacional de Catalunya I no pas el 1 d’octubre ho diu tot.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
18.08.2021  ·  08:26

Donc no sr Partal, el 17-A va ser un atemptat d´estat contra estat i no val a passar de costat. Ja és hora d´exigir la veritat i la justícia.

Albert Miret
Albert Miret
18.08.2021  ·  08:37

És obvi que l’estat espanyol ens va voler acollonir amb un atemptat, i com tot el que fan, va ser un desastre. Per a fer-ho es van servir de quatre pobres desgraciats comandats per un Imam aprenent i agent secret dels serveis de repressió de l’estat. El seu fracàs va ser absolut i van fer-se evidents entre moltes altres, tres coses: Que espanya utilitza terrorisme d’estat cada vegada que l’interessa mentre Europa s’ho mira encantada, que la policia catalana era altíssimament efectiva, i -tal com diu en Vicent-, que Catalunya estava preparat per ser un país lliure. Això ho sap tothom i no se’ns esborrarà mai als catalans, encara que l’estat espanyol s’entossudeixi a dir que ja s’ha acabat tot. Això a banda de la utilització de tots els mitjans blanquejant els delictes que es van cometre i cometen diàriament a través de tots els seus tentacles, i d’espontanis a sou dels ocupants amb els noms i cognoms canviats per amagar la seva identitat, fent comentaris esperpèntics que ni s’assemblen de res a la realitat. Ni oblit ni perdó, per molt que s’hi escarrassin i s’hi gastin carretades dels diners amb què Europa els ha de mantenir per la seva incapacitat de governar i de ser un país de debò i no un territori de la màfia.

Pep Agulló
Pep Agulló
18.08.2021  ·  08:42

DOS HIPÒTESIS CONVERGENTS AMB L’1-O…

La por de l’Estat en veure la capacitat d’autogestió de Catalunya pròpia d’un Estat, i un possible atemptat de doble bandera hipòtesis que abona el rebuig sistemàtic a constituir comissions d’investigació oficials i la connexió del CNI amb l’Imam de Ripoll.

Tot plegat, d’una manera o altra lligat a l’1-O. L’ombra del 17-A és allargada…

Ahir encara a Barcelona els feixistes de Vox i companyia amb la policia i la GC feien una mena d’homenatge ben separat del que van fer les autoritats catalanes.

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
18.08.2021  ·  08:53

Des de el primer moment la farum de l’atemptat va delatar qui el va organitzar. Després tot s’ha anat amplificant. Ara es clar a ulls de tothom.
La sentència del judici -una farsa com el del TS- està recorreguda.

Anjel Gartzia
Anjel Gartzia
18.08.2021  ·  09:11

Editorial necessària. Un fet passat, sí. Però la memòria dóna forces per seguir en el camí.

Victòria Peris
Victòria Peris
18.08.2021  ·  09:16

Jo diria que la violència la tenien ben preparada ja amb els atemptats – q sembla ser va ser menys del previst-

Carles Serra
Carles Serra
18.08.2021  ·  09:27

Gràcies Vicent per l’editorial; com va dir l’alcalde de Ripoll, l’altre dia es va fer una commemoració per enterrar la veritat; sent còmplices això que li diuen govern republicà i el junquerista de Pineda el cap debant.
Molt d’acord amb el Sr.Jordi Romeva 01:57

Agustí Delgado
Agustí Delgado
18.08.2021  ·  09:32

L’acció violenta de la policia espanyola contra els votants indefensos de l’1 d’octubre també va ser un atemptat (segons recull el diccionari de l’Enciclopèdia Catalana en la 2a accepció: “Acte fet amb la intenció de danyar greument alguna cosa”).
I la manifestació del 3 d’octubre va ser l’expressió de rebuig del poble de Catalunya a aquest atemptat.

Victor Serra
Victor Serra
18.08.2021  ·  10:01

Cal recordar també la fastigosa “the Nota” que Enric Hernández i el seu Periódico es varen prestar a publicar quan encara hi havía morts sense enterrar. Una baixesa imperdonable. S’ha de ser molt mala persona.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
18.08.2021  ·  10:09

Amb tot el respecte, l’Editorial d’avui és una pel·lícula molt maca. Quan s’ha acabat s’han obert els llums, hem sortit al carrer i hem trepitjat el món real.

Enric Roca
Enric Roca
18.08.2021  ·  10:37

Tot Estat federat amb cos policial propi té eixa capaçitat,altre cosa es qué”Madrid”cregui qué les”Autonomías”de nisaga NO csstellana (7) són Reservas,la rebuda de ministres,simbols,i Castella (España) ès sensible las simbols (Molt)si malden per una Generalitat NO indepe es per aixó.

Imma Verdaguer
Imma Verdaguer
18.08.2021  ·  11:01

Totalment d’acord amb l’editorial.
Enyoro aquells dies! La fortalesa que teníem! On ha anat a parar tot allò?

Ed Garrido
Ed Garrido
18.08.2021  ·  11:03

Agraiment al Sr Quim Forn, podia haver-se escaquejat com el de Pineda, i va acceptar un carrec que era un passaport directe a la garjola. Valent. Patriota.

Maria Villarroya
Maria Villarroya
18.08.2021  ·  11:10

Vicenç el passat mai tornarà
Puigdemont mai tornarà, la seva vida corre real perill
Una àmplia majoria del poble català NO vol que torni
Que estic dient bajanades?
Publicat avui al NacionalCat
https://www.elnacional.cat/ca/opinio/roger-heredia-ultres_637574_102.html

Rafael Benavent
Rafael Benavent
18.08.2021  ·  11:34

Tot ve a constatar: Entre Espanya i la “perifèria” per ella condicionada (sotmesa), no hi ha empatia. No hi ha empatia perquè no hi ha estima. No hi ha estima perquè no hi ha confiança. No hi ha confiança perquè no existeix un tracte de dignitat i justícia entre iguals. Sintetitzant: Constituïm històricament un matrimoni a la força, malcasat. I conforme avança l’autoconsciència que en tenim, més s’imposa una separació “a bones” quan més prompte millor a totes bandes. “Espanyaaaaaaaa!!! No em sents? Espanyaaaaaaaaa!!! Hi ha algú per ahí ?????”

Miquel Martí
Miquel Martí
18.08.2021  ·  11:50

tornarem a vèncer,
ho tornarem a fer,
moment fundacional,
vàrem canviar la història….

el fet és que vàrem perdre i celebram una derrota el dia de la diada,
el fet és que no ho volem tornar a fer,
el fet és que la Generalitat quasi ha desaparegut i per descomptat que no hem fundat res nou,
el fet és que probablement no hi arribem ni per salvar la llengua.

La història s’estudia analitzant els fets.
Basta d’auto-enganys…. ens estan bullint a foc lent i és més probable que arribem a desaparèixer que arribem a reaccionar a temps.

Berta Carulla
Berta Carulla
18.08.2021  ·  12:01

Maria, com tens estòmac per llegir l’Herèdia?

“…Els catalans que s’avergonyeixen de dir-se nacionalistes és que potser, sense dir-ho, s’avergonyeixen de la nostra nacionalitat, de la comunitat nacional. Si no creiem en la nostra nacionalitat catalana és lògic que no frisem per la seva emancipació.

Aleshores tant bé de no voler passar per nacionalistes. Ham deixat de ser catalans nacionals…”

(Mn. Armengou -El Justificació- 1958)

És impossible aixecar ni emancipar una nació sense ser nacionalista. Hi ha molts independentistes pragmàtics o pràctics o interessats (poseu l’adjectiu que vulgueu), per la pela o pel que sigui.., que són un escull per arribar a la llibertat. Com el senyor Herèdia o tants altres tots treballant, això sí, per un partit que els dona de menjar. I aquests precisament parlen de “cainisme i de divisió” perquè sense cainisme ni divisió no saben ni qui són, fora del partit no saben ni qui són. Fora de la cadira no saben ni qui són.

I com que rebutgen la seva nació només els queda servir la nació d’altres.

Jo els planyo perquè aquest sentiment que no tenen cap a la nació és evident que els tenen acomplexats i frustrats. Per això no poden deixar d’odiar i retreure i passegen el seu ressentiment fent impossible qualsevol “lluita compartida”.

Ahir el meu pare que no sap escriure bé el català perquè va estudiar en la dictadura i després no ha tingut la diligència d’aprendre’l, em demanava si em podia enviar una carta en castellà per al president Puigdemont per a traduir-la al català. Amb el seu oensament del que s’hauria de fer oer aconseguir l’objevtiu. Li vaig dir que no serviria de res. Que al Parlament no tenim la representació de 52% de vot independentista. Ell gastava la veu al telèfon explicant-me i atiant-me a creure que sí que és possible.

Com és que tenim els mitjans copats d’Herèdias i vivim com si res mentre s’extingeix dia a dia la nostra llum?

Aleix Gaus
Aleix Gaus
18.08.2021  ·  12:10

Es molt clar que és va fer una demostració que podem viure perfectament de una manera completament independent, ho vam demostrar molt bé. La ràbia s´els menja a l´estat central al veure la nostra capacitat de coordinació en tot moment i que ells no van pintar res de res per aixo i molt i més torno a escriu-re INDEPENDÉNCIA

Lluís Paloma
Lluís Paloma
18.08.2021  ·  12:33

El problema és que quatre anys després som al pol oposat: l’estat espanyol ens ha neutralitzat i reprimit tant com ha volgut, i tenim un govern de venuts a la Generalitat. La confiança en els partits és zero. Només han viscut perquè la gent no s’atrevia a no votar-los, a enviar-los a casa. El següent pas és evident: autoorganitzar-se de manera descentralitzada i no seguir líders. Però per a això cal decidir-se. I jo recordo d’aquells dies com el 3-O una amiga meva no s’atrevia a fer aturada general perquè l’estat espanyol li ho descomptaria del temps treballat de cara a la Seguretat Social. Poca fe, no?

Jordi Parera
Jordi Parera
18.08.2021  ·  12:56

Jo no oblido que l’estat espanyol va participat activament o passivament en aquest atemptat, continua sent un tema que s’ha de desemmascarar. El confident era el líder de la cèl·lula, els seguien els telèfons, i només una explosió mentre preparaven la furgoneta bomba va evitar el seu objectiu i tragèdia pitjor.
Que els mossos fossin eficaços en aquest cas es indiscutible però això no és suficient per a fer un país Independent, aquests mateixos tenien preparada detenir
Puigdemont i el govern en cas que arrives la ordre de Madrid.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
18.08.2021  ·  12:59

Soc pessimista com molts dels lectors que avui han escrit.
Però no pels motius que exposa la major part, sino perqué tenim un actiu a l’exili, el MHP Puigdemont, l’únic dels que formaven part del govern d’aleshores, que ha reconegut que es va equivocar i que ha dit clarament que si es trobés en condicions de tornar-ho a fer, ara sabria com fer-ho. L’únic que ho ha dit.

I malgrat això, hi ha gairebé la meitat de l’independentisme que se li en fot, o s’en en fot.
Per això soc pessimista. Perqué no tenim cap lideratge en vista i el poble està amargat i decebut, però no hi ha manera (ni per part de Vilaweb, ni per part de cap patum autenticament independentista) de promocionar el Consell per la Republica o de protegir el President (l’unic legitim) Puigdemont.
Algú pot explicar que dins JxCat hi ha forces ben heterogenies (també d’esquerres) en comptes de deixar que hi tirin fang i en parlin (ENCARA!!!) com d’un partit de ex-convergents?

Per això soc pessimista.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
18.08.2021  ·  15:31

Un capítol més del què fou Catalunya (el sentit d’estat de les institucions) i que ara s’ha perdut, potser definitivament.

Quí reclamarà la informació que té el govern i quí intentarà esbrinar la veritat?. Les víctimes no tenen prou força encara que ho portin a tribunals europeus. El govern de Vichy Català tampoc ho farà.

Com a mínim en treurem cap lliçó per preparar un futur embat amb l’estat espanyol?. A els politics de pa sucat amb oli que tenim, em temo que ni això.

Ferran Moreno
Ferran Moreno
18.08.2021  ·  16:39

Ens han utilitzat, han atemptat contra nosaltres, ens han reprimit, ens han enganyat, ens han traït, ens han fet càstig emocional amb els presos… Què més?

Però el passat ja és passat i per tant, un cop apreses les lliçons, cal deixar-lo ja enrere. I els moments d’encert, com el que ens recorda el director, també.

Ara tenim uns polítics clarament instal·lats en el neoautonomisme. Fa estona que han oblidat el Primer d’Octubre i ja defensen descaradament i sense cap mena de rubor projectes espanyols. El paperot de la taula de diàleg i altres discursos parlant d’independència són simplement això: paperots.
Les tertúlies, amb opinadors a sou dels partits, ja veieu què ens estan dient que hem de pensar. I de la situació de la llengua ni en parlem.

Hem pogut comprovar fefaentment per què serveix el vot útil, el 52% i per què serveixen els 72 diputats, si després no hi ha una exigència de compliment per part nostra.

Hem de ser capaços, com a poble, de fer unes protestes al carrer com Déu mana. Contra en govern català i contra els partits dits independentistes.

I hem d’aconseguir que agafin prou volada com per a fer que els nostres polítics canviïn el xip i es vegin obligats a sortir de la seva àrea de comoditat autonòmica.

Si ens quedem ESPERANT els 2 anys de la taula o les victòries europees, estem arreglats. Perdrem el temps 10 anys més i llençarem per la borda els més de 10 que ja en portem. Hem de FER que les coses passin.

No sabem si això sortirà espontàniament de la societat civil o simplement no passarà, ara bé, ni de l’ANC ni d’Omnium (controlades pels partits) podem esperar gaire cosa i, lògicament, absolutament res dels propis partits, per raons més que obvies.

Els nostres representants han d’estar al nostre servei i no pas a l’inrevés.

Roser Caminals
Roser Caminals
18.08.2021  ·  17:09

Maria Villaroya: tal com diu Berta Carulla, Roger Heredia no es pot presentar com a referent de res. El contingut que vostè cita és exactament el de la seva agenda de portaveu d’ER.
Pel que fa a l’editorial, quan es van produir els fets del 2017 teníem lideratge. Si ara no en tenim, és en part perquè els ciutadans han optat per un partit que no vol liderar l’independentisme sinó ensorrar-lo.
Si no tenim líders, busquem-ne.

josep soler
josep soler
18.08.2021  ·  18:52

El principal terrorisme que hi ha en Espanya és el terrorisme d’Estat.

Des de fa 307 anys, es digui Tribunal de la Santa Inquisició o Tribunal de la Santa Constitució, sempre ha estat el poder judicial la principal banda terrorista organitzada.

Per desgràcia sempre els terroristes espanyols han comptat amb col·laboracionistes en Catalunya: des de la burgesia de dretes d’abans, a la burgesia d’esquerres d’avui. Fa 100 anys el botiflers tenien fàbriques i terres, avui tenen una nòmina en l’administrtació pública. De Pujols i Aragonesos sempre n’hem tingut, a veure si aprenem i l’Aragonès és l’últim president serf del terrrorisme espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes