1-O.- El Consell d’Europa debatrà sobre “la necessitat d’una solució política”, però sense votar una resolució

  • El debat, sol·licitat pel grup en el qual s'inscriu Units Podem, se celebrarà el dijous a la tarda

VilaWeb
Redacció
09.10.2017 - 14:23

El debat, sol·licitat pel grup en el qual s’inscriu Units Podem, se celebrarà el dijous a la tarda

MADRID, 9 (EUROPA PRESS)

L’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa celebrarà aquest dijous a la tarda un debat sobre “la necessitat d’una solució política per a Catalunya”, encara que finalment aquest consistirà solament en un intercanvi d’opinions i no acabarà votant una resolució.

La petició la va registrar la setmana passada el president del Grup de l’Esquerra Unitària Europea –en el qual s’inscriuen els parlamentaris d’Units Podem–, l’holandès Tiny Kox, en nom del seu grup. Inicialment constava com a petició de “debat urgent”, una modalitat que suposa enviar l’assumpte a una comissió perquè faci un informe i un esborrany de resolució.

No obstant això, finalment el buró de l’Assemblea –format per la Mesa i els presidents de grups polítics– ho va acceptar com a “debat d’actualitat”, i així ha tirat endavant en el ple de l’Assemblea.

En el buró, la petició es va aprovar per aclaparadora majoria, alguna abstenció i el vot en contra del socialista espanyol Antonio Gutiérrez Limones, que participa en el buró com a vicepresident de l’Assemblea. L’altre membre de la delegació espanyola present en la reunió era el diputat del PDeCAT Jordi Xuclá –com a president del Grup Liberal–, que ha votat a favor.

Gutiérrez Limones va defensar davant el buró que no hi havia motius per celebrar aquest debat, ja que a Catalunya no hi ha un problema entre dos Estats, sinó un incompliment de la llei i la Constitució per part d’una autoritat autonòmica, segons ha explicat ell mateix a Europa Press.

A més, va subratllar que “la Constitució espanyola, de la mateixa manera que cap Constitució europea, no recull el dret d’autodeterminació d’una part del seu territori”, i va recordar que nacionalisme i populisme van ser l’origen de les guerres europees. El cas català, va recordar, “pot obrir l’espita en altres països d’Europa de plantejaments que es consideraven constitucionalment tancats”.

Gutiérrez Limones també va dir als parlamentaris europeus que si el que els preocupa són les imatges de l’actuació policial el dia de la votació, aquest és un debat que el PSOE plantejarà a Espanya. El debat ha de ser a Espanya, va dir, i qualsevol solució “ha de passar per la llei i la Constitució espanyola”.

PP: EL CONSELL HA REBUTJAT UN INTENT DE TERGIVERSAR

En tot cas, el diputat socialista ha valorat positivament que finalment vagi a celebrar-se només un debat i no una votació, i també ho ha fet el ‘popular’ José Ramón García Hernández, que considera que amb aquesta decisió “el Consell d’Europa rebutja que s’afebleixi l’Estat de Dret per la porta de darrere”.

“La institució que vetlla per l’Estat de Dret i les garanties constitucionals no anava a permetre el desig del grup en el qual està Podem que hi hagués una resolució sobre Catalunya”, ha declarat a Europa Press García Hernández, que ha denunciat un “intent d’utilitzar les institucions europees per tergiversar els debats”.

A la seva manera de veure, amb la decisió de fer un debat sense resolució el Consell d’Europa ha entès que “està bé que es faci un debat en el qual cadascun expressi la seva opinió”, però sense comprometre la defensa de la Constitució i de l’Estat de Dret.

Segons han informat fonts del Consell d’Europa, un debat d’actualitat dura un màxim d’una hora i mitja i no acaba amb una votació, encara que el buró pot decidir al final remetre-li-ho a una Comissió perquè faci un informe.

El debat ha d’iniciar-lo un dels proponents, per un màxim de 10 minuts, i després pot intervenir qui ho desitgi, en torns de no més de quatre minuts.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any