Milers de manifestants en defensa de l’escola en català

  • Responen a la crida de SomEscola i es manifesten davant la seu del TSJC de Barcelona · Protesten contra l'obligació de fer un 25% de classes en espanyol

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.02.2014 - 18:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Milers de manifetsants s’han apelgat aquest vespre davant la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), responent a la crida que havia fet Somescola.cat per fer visible l’oposició a la interlocutòria del tribunal que obliga cinc escoles a impartir un 25% de les classes en espanyol. Després d’un discurs de Màrius Serra, s’ha llegit el manifest, que alerta que aquest és ‘l‘atac més greu que ha rebut l’escola des de la transició’ i insisteix que ‘ara més que mai’ cal fer realitat el lema ‘Per un país de tots, l’escola en català’: ‘I ens hi hem de posar tots, tots. És una qüestió de democràcia i de país. Ens hi juguem el futur.’

Somescola denuncia que les interlocutòries s’adrecin directament als directors dels centres afectats, fet que ‘atempta contra la legitimitat democràtica i el mandat del Parlament de Catalunya’. Per Somescola, la intenció del tribunal ‘és clara: polititzar el sistema educatiu per aconseguir, a través de la via judicial, els objectius centralitzadors que persegueixen’. 

‘Constatem la gravetat que suposa que els jutges entrin a l’aula per decidir quina ha de ser la política lingüística dels centres, passant per sobre dels criteris i les normatives que hem anat construint durant més de 30 anys, avalades per un ampli consens social i per les successives lleis del Parlament de Catalunya i aplicades a les aules d’acord amb el Projecte Lingüístic dels centres aprovat pel Consell Escolar de cada escola’, diu el manifest, on Somescola també constata que l’espiral ‘d’assetjament al sistema educatiu ha anat creixent fins arribar a un punt que cap país democràtic pot consentir’. 

Per tot plegat, demana fermesa al Departament d’Ensenyament en al defensa de l’actual model d’escola i ‘tota l’empara als cinc directors amenaçats pels jutges, ‘que han de saber que tenen el seu govern i el seu país la costat’. I també fa una crida a la defensa col·lectiva de la immersió lingüística i ‘a demostrar que no consentirem que, des de fora, es rebenti el sistema educatiu català ni es trenqui la unitat civil catalana, alimentant un conflicte artificial’. 

Muriel Casals, presidenta d’Òmnium i una de les portaveus de la plataforma, diu que la concentració és per a defensar el model d’immersió lingüística d’aquests darrers trenta-cinc anys, que ‘garanteix la igualtat d’oportunitats i la cohesió dels país.’ 

Recurs del govern

La decisió del TSJC ha estat rebutjada frontalment pel govern català, que ja hi ha presentat un recurs en contra. Segons el recurs, les interlocutòries vulneren la constitució espanyola, l’estatut i la llei d’educació catalana. El govern ha advertit, a més, que caldria crear grups separats segons la llengua i ha manifestat la discrepància respecte de la potestat del tribunal per a marcar percentatges d’espanyol.

Una de les escoles afectades també s’ha pronunciat explícitament contra la imposició del TSJC. En un comunicat, l’Escola Pia de Catalunya recordava que els seus centres ‘estan arrelats al país i al seu servei’ i sentenciava: ‘Farem tot allò que sigui al nostre abast per ser fidels al compromís contret de fer del català la llengua vehicular d’aprenentatge’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any