Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  06.10.2012  09:41

Mas declara al New York Times: 'Hem creat un gran sentiment d'esperança'

'El líder català agafa amb decisió la palanca separatista', titula el diari nord-americà

Men?ame
 

Arran de l'impacte internacional que té el procés català cap a la independència, el New York Times es va entrevistar dimecres amb Artur Mas al Palau de la Generalitat. De la conversa, el diari nord-americà avui n'ha publicat aquest article, titulat 'El líder català agafa amb decisió la palanca separatista', en què explica la determinació del president de tirar endavant 'un referèndum per decidir si continuar formant part d'Espanya'. 'Hem creat un gran sentiment d'esperança en una gran part de la nostra societat', diu Mas.

'Ell personalment votarà per la independència si arriba el cas', diu el diari, que destaca l'ideal de Mas, que el president ha expressat en més d'una ocasió: 'El meu ideal és que formem part dels estats units d'Europa'.

El New York Times qualifica el procés català com 'el desafiament més seriós a una entitat sobirana a Europa des de la implosió de Iugoslàvia als anys noranta', i es pregunta com Mariano Rajoy ho encararà.

De fet, l'article explica com s'ha arribat fins a aquesta situació, arran de la negativa de Mariano Rajoy a acordar el pacte fiscal. 'Quan tens una negativa clara, has de canviar de direcció', ha dit Mas, que també ha respost la pregunta de com s'ho faria Espanya sense Catalunya. 'Espanya sense Catalunya no seria insolvent, però estaria més limitada'.

Un país capdavanter a la UE

I sobre la pertinença del nou estat català a la Unió Europea, l'article del New York Times diu: 'Tot i que Catalunya encararia una dura pugna per entrar a la Unió Europea, en particular per l'oposició de Madrid, Mas va dir que Brussel·les havia mostrat en les dues dècades des de la caiguda de la Unió Soviètica que es podia ajustar a demandes nacionals molt més dramàtiques i imprevisibles'. A més, destaca que Catalunya seria un dels dotze estats capdavanters dels vint-i-set de la UE.

Mas també ha recordat que si Catalunya assoleix la seva sobirania es retiraria de la política.