Reneix la veu d’Otto von Bismarck

  • Uns investigadors recuperen un enregistrament del 1889 · S'hi sent el canceller alemany entonant cançons com 'La marsellesa'

VilaWeb
Redacció
06.02.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Era un vell cilindre de cera que havia passat més d’un segle amagat en un racó del Thomas Edison National Historical Park de Nova Jersey. Des del 1957 constava localitzat i ben conservat, però els encarregats d’aquest espai dedicat a la memòria del prolífic inventor Thomas Edison no donaven gaire importància a la veu de l’home que hi recitava, amb accent alemany, alguns versos quasi inaudibles. Fins ara, quan un investigador berlinès l’ha restaurat i ha pogut posar nom al recitador: és la veu d’Otto von Bismarck (1815-1898), el canceller de ferro alemany durant la segona meitat del segle XIX, captada per un dels treballadors d’Edison fa més de cent vint anys.

Stephan Puille, de l’Escola Superior de Tecnologia i Economia de Berlín, juntament amb Patrick Feaster, de la Universitat d’Indiana i membre del col·lectiu First Sounds, és al darrere de la recuperació d’aquest històric enregistrament d’un minut i vint segons de durada, en què Bismarck dedica algunes paraules al seu fill, Herbert Bismarck, llegeix breus fragments de poemes i entona trossos d’una popular cançó nord-americana, ‘In Good Old Colony Times’, a més de l’himne universitari ‘Gaudeamus Igitur’ i, fins i tot, la primera estrofa de ‘La marsellesa’.

La Fundació Bismarck ja ha confirmat la troballa, qualificada com ‘un dels documents sonors més buscats del món’, atès que mai fins ara no s’havia escoltat la veu del canceller. A l’enregistrament, també s’hi escolta la veu d’un militair alemany, Helmuth von Moltke, i alguns cants i rapsòdies alemanys i hongaresos.

El 1889, Thomas Edison va enviar a Europa un dels seus ajudants, Adelbert Theodor Edward Wangemann, per presentar el fonògraf a l’exposició universal de París. Wangemann va aprofitar l’estada per visitar la seva Alemanya natal, on va fer unes quantes demostracions de l’aparell enregistrador. En una d’aquestes, el 7 d’octubre de 1889, el canceller Bismarck va deixar-hi la seva veu, reconstruïda i recuperada més d’un segle després.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any