Portabella assegura la incorporació de socialistes a una possible coalició

  • En una entrevista de VilaWeb, valora la proposta de Solidaritat però critica que se'l veti

VilaWeb
Redacció
15.01.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Jordi Portabella ‘persistirà’ en l’intent de forjar una coalició progressista i independentista per a concórrer a les eleccions del 22 de maig a l’ajuntament de Barcelona. En una entrevista de VilaWeb (vídeo), el president del grup municipal d’Esquerra, insisteix a sumar-hi formacions independentistes, i assegura que, si reïx la negociació, hi haurà ‘incorporacions puntuals’ de ‘socialistes desenganyats’ i representants del moviment associatiu.

Esperarà, en tot cas, que la coalició prengui forma per a anunciar-ne els suports. Abans, continuarà la negociació amb Solidaritat i amb Reagrupament. Solidaritat va formular ahir una nova proposta per a fer la candidatura unitària: renuncia a que Laporta encapçali la llista i proposa ‘una personalitat independent de consens, de reconeguda trajectòria independentista i que no hagi estat vinculada a governs amb el PSC’.

La proposta de Solidaritat, ‘una millora, malgrat el veto’

Segons la proposta de Solidaritat, el candidat proposat hauria de ser sotmès a ratificació ‘a través d’un procés democràtic àmpliament participatiu en el que hi cabria un sistema de primàries on hi podrien participar tots els independentistes de la ciutat’.

Jordi Portabella no accepta aquest punt: ‘Continua havent-hi un veto velat amb el fet que el candidat no pugui haver tingut cap relació amb el PSC, i això exclou una part important de la població que creiem que podria sentir-se atreta, i més en un període de crisi, per una proposta de defensa de l’estat del benestar i independentista. Es manté un veto que cal continuar rebaixant fins que es pugui plantejar una elecció que sigui realment oberta i que no exclogui ningú del pol independentista ni d’un pol de sensibilitat social’.

Tampoc no veu que Solidaritat hagi acceptat un procés de primàries obertes pel fet de proposar que el candidat consensuat se sotmeti a la ratificació ‘de tots els independentistes de la ciutat’. I ho explica així: ‘La seva proposta és que hi hagi un nom elegit per consens que vagi a primàries, i això és molt diferent d’un sistema de primàries. Unes primàries significa que es presenta qui ho considera oportú i la gent vota a uns o a uns altres’. Portabella proposa un sistema d’elecció del candidat mitjançant unes primàries obertes, de tal manera que cada formació elegeixi primer, amb els respectius mecanismes interns, el candidat a les eleccions i que, després, el cap de llista es dirimeixi en una votació oberta a tota la ciutadania.

Solidaritat també considera que la resta de membres de la llista també s’haurien d’elegir amb ‘un procediment democràtic i participatiu a acordar entre les organitzacions’.

La proposta més ben rebuda per Portabella és la de situar les sigles de les formacions que conformin la coalició al costat o sota el nom de la candidatura. Malgrat les punts de desacord, i tenint en compte la millora que Portabella veu en aquest comunicat, Esquerra i Solidaritat es reuniran segurament a començament de la setmana vinent. De temps per a pactar, no n’hi ha gaire: Portabella mateix va situar el límit per a pactar en dues o tres setmanes.

La CUP ‘confonia la forma amb el fons’

La CUP va decidir dijous al vespre de no pactar amb Esquerra per anar junts a les eleccions del 22 de maig perquè discrepaven profundament del model de ciutat i de societat i d’alguns projectes definitoris, com l’ordenança de civisme o els pressupostos municipals, són els esculls que fan impossible l’entesa.

‘Em va saber greu, perquè quan ens van dir que discrepaven en el model de ciutat, en vam parlar i al final es confonia la forma amb el fons, i es confonia la imatge a donar a la societat amb els continguts. Però esperem que amb el temps, més d’hora que tard, hi hagi una confluència per a construir aquest tercer espai’, ha declarat Portabella.

Les primàries al PSC, ‘massa tard’

Portabella també ha parlat en l’entrevista del procés de primàries que comença el PSC a Barcelona. Veu positiu el procés, ‘però sobta que vulguin fer-lo a només divuit setmanes de les eleccions. Això s’hauria d’haver plantejat abans. Perquè probablement el candidat, sigui quin sigui, estarà pensant més en els seus interessos legítims partidistes que no en la ciutat, i en aquest procés hi ha involucrat ni més ni menys que l’alcalde’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any