Polèmica a Montjuïc per la bandera de Companys

  • L'ajuntament hissa una petita bandera a l'entrada del castell i la Comissió de la Dignitat respon desplegant sobre el baluard una senyera de la mateixa mida de la qua va hissar Companys

VilaWeb
Redacció
17.10.2010 - 15:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En el marc dels actes commemoratius del setantè aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys, la Comissió de la Dignitat ha hissat avui la senyera al castell de Montjuïc, com va fer Companys el 1936 per lliurar el castell a la ciutadania com a símbol. La bandera la va retirar llavors el règim franquista, i per això ara la Comissió la vol restituir de forma permanent, en homenatge a Companys. Però la bandera que ha hissat la Comissió no és la que havia previst l’Ajuntament de Barcelona, institució col·laboradora de l’acte i gestora del castell. Vegeu l’hissada de la bandera en aquest vídeo de l’acte.

El consistori només ha posat una bandera petita a l’entrada del castell i la Comissió ha reaccionat posant al Baluard una bandera de la mateixa mida que la que va hissar Companys. Els conductors de l’acte, els actors Carles Sales i Carme Sansa han criticat el l’ajuntament per posar una senyera ‘minsa, vergonyant i indigna’.

L’acte s’ha fet al fossar de Santa Eulàlia, on fou afusellat Companys, amb un parlament de Sansa i Sales, que han glossat la figura de Companys, i la interpretació per cinc-cents cantaires de vint-i-cinc corals d’arreu del país, dirigides pel director de l’Orfeó Català, Josep Vila, del Cant de la senyera.

L’acte ha comptat amb el suport del departament de Cultura de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, CiU, ERC, ICV-EUiA, Òmnium Cultural i el Memorial Democràtic.

Divendres, coincidint amb la data exacta del setantè aniversari de l’afusellament, es van fer els actes institucionals al castell. La jornada va arrencar amb la tradicional marxa de torxes d’Esquerra, el partit de Companys. Després es feu l’acte institucional, en què el president de la Generalitat, José Montilla, i el del Parlament, Ernest Benach, van recordar la figura de Companys. Al vespre, es van oficiar unes exèquies cíviques en honor a Companys a l’església de Sant Agustí, cosa mai feta fins ara.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any