Les perles: L’experiència de ser refugiat recreada en un vídeo de 360 graus i el simulacre d’assalt de l’exèrcit espanyol

  • Us oferim també les principals notícies del dia i alguna recomanació que no podeu passar per alt

VilaWeb
Redacció
07.07.2017 - 21:25
Actualització: 07.07.2017 - 21:33

Les perles d’avui

La veu de refugiats des d’un angle de 360 graus. Com és l’experiència d’haver de fugir del país d’origen i convertir-se en refugiat en un país del qual no se sap si acceptarà la sol·licitud d’asil? Pot ser una experiència difícil de copsar en un vídeo però aquesta producció Limbo: l’experiència virtual d’esperar-se per asil del diari britànic The Guardian ho intenta. Ho podeu veure ací.

Simulacre d’assalt militar a l’Escala. 17 militars i 6 membres del Grup Especial d’Activitats Aquàtiques(GEAS) de la Guàrdia Civil espanyola han fet aquest matí una exhibició militar davant la costa de l’Escala (Alt Empordà). L’actuació simulava un exercici d’assalt a la línia costanera on els militars i el cos policíac s’han llançat a l’aigua i han fet ràpel a l’Illa Mateua carregats amb tot l’equip, armes incloses. Després han arribat nedant a la costa i han accedit a les instal·lacions del càmping Illa Mateua, l’establiment que els havia convidats a fer l’activitat com un ‘element més d’animació’ dels que es fan al complex. Us ho expliquem ací.

Les notícies del dia

Tensió a Podem. El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha començat una ofensiva contra el referèndum de l’1 d’octubre. A més, ha desautoritzat el secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, que aquest matí ha fet una crida a la participació multitudinària l’1-O per a mostrar el rebuig a l’immobilisme del PP. Us ho expliquem ací.

La llengua a debat. Representants de política lingüística de tots els territoris del país s’han reunit aquest matí en la V Jornada Llengua i Societat als Territoris de Parla Catalana per debatre sobre el futur de l’aprenentatge del català. La trobada, que ha tingut per lema ‘Aprendre català per usar-lo. Polítiques lingüístiques d’aprenentatge de la llengua’ ha agrupat ponents del Principat, del País Valencià, les Illes, Andorra, l’Alguer, la Franja de Ponent i la Catalunya Nord. Han debatut sobre les quatre grans línies per a la política lingüística del futur a Catalunya, focalitzades en el coneixement, la cohesió, el consum i la cooperació. A més, han fet èmfasi en l’enfocament social de la política lingüística, que ha de permetre acostar la llengua a tota la societat per tal d’oferir les mateixes possibilitats a tots els ciutadans. Ho podeu veure ací.

El decret del plurilingüisme trontolla. La presidenta del PP del País Valencià, Isabel Bonig, ha elevat el to contra el conseller d’Educació, Vicent Marzà, i l’ha amenaçat de portar-lo als tribunals si no transmet ordres per escrit de paralitzar el decret de plurilingüisme. A més, li ha tornat a demanar que dimitisca. Ho podeu trobar ací.

La hisenda catalana, a punt. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat que la hisenda catalana està preparada per a assumir els impostos que encara recapta l’agència tributària espanyola. Avui s’ha signat un nou conveni entre les quatre diputacions catalanes i la Generalitat per a culminar-ne el desplegament. US ho expliquem ací.

El Model 3 de Tesla, la revolució dins la indústria. El 3 de juliol proppassat Elon Musk va anunciar, sorprenentment, que el primer Model 3 sortiria de la línia de producció avui. Dues setmanes abans de la previsió inicial, cosa remarcable en una empresa, Tesla, que fins ara sempre havia incomplert les previsions pròpies. El Model 3 representa l’estadi final del pla mestre que la companyia va establir fa deu anys per tal de produir en grans volums un vehicle totalment elèctric i a un preu assequible, amb l’objectiu d’accelerar l’adopció de les energies renovables. Ho podeu veure ací.

Les recomanacions

Us recomanem la crònica de Josep Casulleras sobre les claus internacionals sobre el reconeixement de la república catalana explicades per Carles Boix en un un dinar-tertúlia organitzat per Sobirania i Justícia. Ho podeu veure ací.

També us aconsellem l’article en profunditat de Joan Josep Isern sobre les incògnites al voltant del segrest de la marededéu de Núria, arran del cinquantè aniversari dels fets i un dia abans de l’emissió d’un documentari del Canal 33. Us ho expliquem ací.

I també us suggerim que mireu el vídeo, en anglès, dels Castellers de Vilafranca en què mostren el seu treball en equip en diferents actuacions arreu del món. Ho podeu veure ací.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any