Un vídeo de 360 graus recrea l’experiència de ser refugiat

  • La producció acompanya l'espectador en el viatge dels demandants d'asil a través de la veu d'immigrants de 12 països

VilaWeb
Redacció
07.07.2017 - 17:44
Actualització: 07.07.2017 - 18:08

Com és l’experiència d’haver de fugir del país d’origen i convertir-se en refigiat en un país del qual no se sap si acceptarà la sol·licitud d’asil? Pot ser una experiència difícil de copsar en un vídeo però aquesta producció del diari britànic The Guardian ho intenta.

Es titula Limbo: l’experiència virtual d’esperar-se per asil i està pensat per ser vist amb les ulleres Google que permeten veure vídeos amb una visió de 360 graus, encara que també es pot veure en una qualitat similar a través del navegador de Google. La producció intenta plasmar l’experiència de viure en limbo, a l’espera d’una decisió ‘que pot afectar la resta de la teva vida’.

Segons el diari britànic, entre l’abril del 2016 i el març del 2017, 36.846 persones van demanar asil al Regne Unit i, al final d’aquest període, hi havia 31.500 persones que estaven esperant la decisió final del ministeri d’Interior britànic. Mentre no arriba la resposta, els sol·licitants d’asils viuen amb cinc lliures (entre 5 i 6 euros) al dia i no poden ni treballar ni escollir on poden viure.

A través de les veus reals d’alguns demandants d’asil, la producció britànica acompanya l’espectador a través del viatge: l’arribada a una ciutat que no els és familiar, la preocupació per haver deixat familiars i persones estimades al seu país d’origen, l’angoixa per no poder treballar i els tràmits legals per sol·licitar asil. El vídeo recull les experiències d’immigrants de 12 països, així com advocats i intenta reflectir el sentiment d’aïllament i el fet de viure ‘atrapat entre dos móns‘ al qual fan referència la majoria de les persones entrevistades.

El vídeo produït per The Guardian s’ha fet amb col·laboració d’ScanLAB Projects, un estudi de creació audiovisual especialitzat en tècniques producció innovadores en tres dimensions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any