Els hospitals catalans públics i privats sumen 200 iniciatives compartides

  • Teixeixen "aliances estratègiques" per millorar la qualitat assistencial

VilaWeb
Redacció
08.01.2017 - 10:36

Teixeixen “aliances estratègiques” per millorar la qualitat assistencial

BARCELONA, 8 (EUROPA PRESS)

Els hospitals catalans sumen 200 iniciatives de col·laboració entre centres: un 80% en atenció especialitzada, un 50% col·laboracions entre el sector públic i el privat, el 65% aliances a l’àmbit clínic i assistencial, i el 40% té una trajectòria de més de cinc anys, segons un estudi de patronal La Unió Catalana d’Hospitals recollit per Europa Press.

En una entrevista d’Europa Press, el president de la Societat Catalana de Gestió Sanitària (SCGC), Pere Vallribera, ha defensat les aliances estratègiques, concepte que neix del món empresarial i suposa l’acord entre dues o més institucions en algun àmbit sanitari de “transcendència” però mantenint la seva independència.

Així, aquests centres passen a compartir recursos, persones i equips amb la finalitat de “millorar la qualitat de l’assistència sanitària i l’eficiència” en un projecte determinat, com per exemple, el servei multicèntric de cirurgia toràcica per a càncer de pulmó, que va partir de Mútua de Terrassa i ara ho comparteix amb l’Hospital de Terrassa, l’Hospital del Mar de Barcelona i el Parc Taulí de Sabadell.

“A l’àmbit de l’alta complexitat, quantes més intervencions es facin, millor és el resultat i menor és el cost”, segons Vallribera, si bé l’objectiu d’aquestes aliances estratègiques no és optimitzar recursos, sinó millorar en la qualitat assistencial, ha precisat Vallribera, que també és gerent de l’Hospital Sant Joan de Déu de Lleida.

Ha exposat que Catalunya és diferent a l’àmbit de les aliances estratègiques per la pluralitat del seu sistema sanitari, en què conviuen centres de diferent titularitat i model de gestió, el que possibilita que existeixi més col·laboració entre entitats, mentre que el model estatal és majoritàriament de gestió directa i titularitat pública.

Segons ha indicat, les aliances estratègiques són un “instrument extraordinàriament utilitzat entre empreses”, i a Catalunya han anat guanyant terreny, si bé la politització que ha patit la gestió sanitària en els últims temps dificulta aquestes col·laboracions al rebre etiquetes negatives, ha opinat.

Preguntat sobre com creu que pot afectar la desprivatització de la gestió de la xarxa sanitària pública per part de la Conselleria de Salut que lidera Toni Comín, ha dit: “No posa directament en perill les aliances estratègiques, però l’estat d’opinió pot generar reticències a l’hora d’impulsar iniciatives raonables des de la vessant tècnica, d ‘eficiència i satisfacció”.

EXPERIÈNCIES D’ÈXIT

Com experiències d’èxit, ha precisat la col·laboració entre l’Hospital Clínic i l’Hospital Sant Joan de Déu a l’àmbit de l’atenció maternoinfantil, aliança que permet “compartir coneixement i professionals”, aprofitant que el Sant Joan de Déu és un centre monogràfic en aquest àmbit i el Clínic té una part maternal petita.

Així, estan coordinats l’àmbit de l’especialització pediàtrica, fet que ha demostrat un desenvolupament de l’atenció molt potent: “No anem a compartir, sinó a fer una pediatria conjunta”, ha concretat Vallribera, i ha afegit que, en comptes de tenir dos equips de cent nens cadascun, un sol equip tracta a 200 menors.

Una altra iniciativa estratègica a l’àmbit sanitari és la col·laboració des de fa 20 anys de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) amb 23 hospitals comarcals petits i mitjans de tot Catalunya en tractament del càncer: “Ha tingut un impacte impressionant respecte a una atenció oncològica de molt alt nivell que no haurien pogut prestar centres més petits”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any