El parlament grec aprova de matinada la convocatòria de referèndum sobre el rescat

  • El govern de Tsipras aprova la consulta per majora · L'Eurogrup va advertir ahir que si el govern grec tirava endavant el referèndum, el programa de rescat s'acabaria.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ACN
28.06.2015 - 08:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament grec ha aprovat de matinada per una clara majoria la convocatòria d’un referèndum sobre les mesures proposades pels creditors internacionals a canvi d’un rescat. Aquesta votació arriba després que en la jornada d’ahir en què els socis de Brussel·les van rebutjar concedir una nova pròrroga. El debat ha durat catorze hores i ha viscut moments d’extrema tensió, però finalment la convocatòria proposada pel govern del primer minitsre, Alexis Tsipras, ha estat aprovada per 178 vots a favor, 129 en contra i cap abstenció.

La pel·lícula dels fets avança molt ràpid en les últimes hores. Els ministres d’Economia de l’eurozona van descartar ahir allargar el pla de rescat de Grècia més enllà de dimarts 30 de juny, que és quan acaba el termini establert, pel que l’Eurogrup va donar per trencades les negociacions arran de l’anunci de Tsipras de fer un referèndum. El parlament grec ha fet cas omís de les amenaces de Brussel·les i ha donat suport a la proposta del president. El referèndum es farà diumenge que ve i la pregunta demanarà als ciutadans si accepten o rebutgen les línies generals de l’acord presentat per l’antiga troica, el que facilitaria el desemborsament de 15.500 milions d’euros. 

Alexis Tsipras ha demanat a la ciutadania grega pronunciar-se amb un clar ‘no’ en el referèndum: ‘Els últims cinc mesos aquest govern ha lluitat en condicions d’asfíxia econòmica sense precedents per complir les seves promeses.’ I ha continuat: ‘La democràcia és el valor suprem a Grècia i per tant el referèndum es durà a terme independentment de la decisió de l’Eurogrup’. Segons Tsipras la decisió sobre el referèndum ‘no constitueix una ruptura amb Europa, però sí que trenca amb les tàctiques que ofenen Europa’.

Tsipras ha tingut paraules especialment dures per al Fons Monetari Internacional (FMI), com el responsable de les exigències més inacceptables per a Grècia, com per exemple ‘traslladar la càrrega’ de l’estalvi sobre els pensionistes. Va criticar igualment la insistència de l’FMI a voler augmentar l’IVA sobre els hotels fins al 23%, enfront del 6,5% actual (el Govern havia proposat un 13%), el que hagués suposat un cop dur al sector més competitiu de l’economia grega.

Negociacions trencades

Els ministres d’Economia de l’eurozona van descartar ahir allargar el pla de rescat de Grècia més enllà d’aquest proper dimarts, 30 de juny, que és quan acaba el termini establert. L’Eurogrup va donar per trencades les negociacions si Tsipras feia referèndum el 5 de juliol, fet que ha aprovat el parlament grec de matinada. El president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, va advertir que si el govern grec, amb el suport del parlament, tirava endavant el referèndum, el programa de rescat s’acabaria. Per això instava el parlament grec a prendre una ‘decisió intel·ligent’ i frenar la consulta proposada.

‘La decisió d’aturar les negociacions no va ser nostra, va ser dels grecs’, va lamentar Dijsselbloem des de Brussel·les, després de la reunió dels divuit ministres de l’Eurozona, que es va fer sense el ministre d’Economia grec, Iannis Varufakis. ‘Per què hem de permetre més temps?’, va demanar als periodistes, quan li van preguntar per quins motius no s’havia acceptat la petició de Grècia d’allargar dues setmanes el programa de rescat. ‘Si el govern grec hagués dit que ho troba difícil, però que ho portaria a un referèndum i n’esperaria el resultat, i ho hagués fet molt abans, hagués estat més fàcil’, va dir Dijsselbloem. ‘Si haguessin fet una recomanació positiva als votants, hagués estat més fàcil’, ha afegit.

Pel president de l’Eurogrup, la delegació grega ‘va trencar les negociacions quan encara estaven en marxa, quan encara hi havia temps, i van decidir recomanar el ‘no’ als seus electors’. El govern grec havia demanat a l’Eurogrup d’ampliar dues setmanes el programa de rescat, segons que va explicar Varoufakis, per donar temps a Grècia de fer el referèndum, previst per al 5 de juliol. ‘El rebuig de l’Eurogrup d’ampliar l’extensió un parell de setmanes per permetre al poble grec donar el seu veredicte sobre les propostes perjudicarà la credibilitat de l’Eurogrup com a unió democràtica i em temo que el dany serà permanent’, va dir el ministre de finances grec des de Brussel·les.

El president de l’Eurogrup, l’holandès Jeroen Dijsselbloem, va acusar Grècia de ‘trencar les negociacions’ i va dir que als ministres de l’euro els va ‘sorprendre negativament’ l’anunci del referèndum fet pel primer ministre grec, Alexis Tsipras. Dijsselbloem va avisae que el govern grec tenia la resonsabilitat, ‘en qualsevol situació, de fer front a les seves obligacions’, en referència als propers pagaments de 1.500 milions d’euros que ha de fer a l’FMI. I va afegir que després del referèndum continuaria tenint la responsabilitat de complir els seus compromisos. 



Les darreres propostes de l’Eurogrup, va remarcar Dijsselbloem, incloïen la ‘màxima flexibilitat’ que els ministres estaven disposats a oferir a Grècia, tot i que les discussions no estaven tancades i no eren definitives. ‘Però el govern grec ha trencat el procés, ha rebutjat les propostes’, va lamentar. El ministre grec, Yannis Varoufakis, va dir que en les properes hores i jornades, els responsables de l’euro i els grecs podrien continuar negociant i que el govern d’Atenes estava preparat per a canviar la seva recomanació de vot al referèndum del ‘no’ al ‘sí’ en cas que hi haguessin millores en les propostes de Brussel·les.



El president de l’Eurogrup ha considerat, però, que fins i tot en cas que els grecs votessin ‘sí’ al referèndum, seria complicat, ja que l’actual govern de Syriza tenia un ‘problema de credibilitat’ i els seus creditors no confiarien que implementés les mesures exigides per les institucions.

El comunicat de l’Eurogrup

Arran de la crisi amb Grècia, l’Eurogrup ha emès un comunicat que signen 18 dels 19 ministres d’Economia i Finances de la zona Euro, és a dir, tots menys el grec. Hi diuen que ‘tot i els esforços a tots nivells i el suport total de l’Eurogrup’, el govern grec ‘ha trencat les negociacions durant la nit del 26 de juny de manera unilateral’.

Recorden ‘les transferències financeres significatives i el suport ofert a Grècia en els darrers anys’ i que han estat oberts ‘fins l’últim moment per donar més suport al poble grec a través d’un programa orientat cap al creixement’.

‘L’Eurogrup pren nota de la decisió del govern grec de presentaran una proposta de referèndum, que s’espera que es faci el diumenge 5 de juliol, després de la data d’expiració del programa.’ Segons els ministres, l’actual programa de suport financer ‘s’acabarà el 30 de juny’ i per això tots menys Grècia es reuneixen ara per ‘fer tot el que sigui necessari per garantir l’estabilitat financera de l’Eurozona’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any