L’exclusió social i la negació del dret de l’habitatge, retratades

  • Avui es projecta als Cinemes Girona de Barcelona 'Mirades. Retrats Sense Sostre', un documentari que explica la iniciativa del mateix nom que dóna veu i visibilitat a gent sense llar a través de l'art, la recerca i la comunicació

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Albert Soler és un creatiu especialitzat en comunicació, acció educativa i teatre aplicat. Quan es va traslladar a viure al Raval de Barcelona, fa tres anys, una de les coses que més el van sobtar (i revoltar) va ésser veure tanta gent dormint al carrer. La ràbia i impotència originades per la visió de persones sense llar (i la seva invisibilitat social), les va voler canalitzar en positiu: primer col·laborant amb la Xarxa d’Atenció a les Persones Sense Llar i després impulsant Retrats Sense Sostre, una iniciativa cultural que ‘mira a la cara un dels temes socials més sensibles i contemporanis: l’exclusió social i la negació del dret de l’habitatge’.

Amb la idea que l’art és un mecanisme de comunicació i un element transformador, Soler va adoptar el retrat com una manera d’articular l’expressió de la gent sense llar i facilitar que la societat les escoltés. A Retrats Sense Sostre, de fet, va partir de tres formes de retrat que dialoguen entre si: l’artístic, a través de dotze retrats fets per artistes sobre dotze persones sense llar, exposats la tardor passada en uns quants espais de Barcelona; l’etnogràfic, per mitjà de les seves biografies i recollides per investigadors socials de la Universitat de Barcelona; i l’audiovisual, un documentari que recull els dos anys de procés de Retrats Sense Sostre i que ha estat elaborat per un equip de gent sense llar en coordinació amb l’associació CàmeresiAcció.

El film ‘Mirades. Retrats Sense Sostre‘ (vídeo promocional) es va estrenar el 27 de novembre a la Filmoteca de Catalunya i des d’aleshores se n’han fet projeccions aïllades en espais i centres de l’àrea de Barcelona. Avui hi ha una nova oportunitat de veure’l en pantalla grossa als Cinemes Girona (20.00) de Gràcia, en una projecció gratuïta organitzada per BarcelonActua.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any