El Tribunal Suprem espanyol avala la suspensió del 9-N

  • No fa cas del recurs de la Generalitat contra la impugnació del govern espanyol

VilaWeb
Redacció
06.11.2014 - 13:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La sala tercera del Tribunal Suprem espanyol ha desestimat de suspendre cautelarment l’acord del consell de ministres del 31 d’octubre d’impugnar el procés participatiu del 9-N. La Generalitat de Catalunya va interposar un recurs contra la decisió del govern espanyol, que considera que atempta contra el dret de participació i les llibertats d’expressió i ideològica, tal com va explicar ahir el portaveu del govern, Francesc Homs. Però el Suprem no ha atès la petició de la Generalitat.

El govern entén que la impugnació del procés participatiu del 9-N davant el Tribunal Constitucional és un abús de poder: ‘La llibertat d’expressió no es pot prohibir cautelarment’, va dir Homs.

La Generalitat també demanava que, mentre el Tribunal Suprem no resolgués definitivament sobre la seva demanda, deixés sense efecte la impugnació del govern espanyol que va forçar el Tribunal Constitucional a suspendre els preparatius de la Generalitat per al nou 9-N. El govern català sol·licitava també al Tribunal Suprem espanyol que es pronunciés sobre les mesures cautelars abans de diumenge.

El Suprem diu que el Govern hauria d’haver recorregut davant el TC

En la seva interlocutòria, el Suprem adverteix que pot existir ‘causa d’inadmissibilitat’ argumentant que les pretensions cautelars plantejades pel Govern s’han de sol·licitar sobre ‘fets recurribles’. L’escrit afegeix que, en cas contrari, el Tribunal ‘no disposarà de jurisdicció i tindrà vetat’ resoldre no només sobre les mesures cautelars sinó sobre ‘la totalitat de les que es volen fer valer’.   

Els magistrats assenyalen que la decisió presa pel Consell de Ministres ‘no és un acte susceptible de recurs contenciós, ni ordinari ni especial’ davant aquest organisme, ja que ‘la llei reguladora’ no ho contempla. ‘La impugnació de la que es tracta correspondria al Tribunal Constitucional, que hauria de resoldre sobre les condicions de la seva admissibilitat i decidir sobre els fons de l’assumpte’, subratlla el text.       

El Suprem també recorda que ‘les resolucions del TC no poden ser enjudiciades per cap altre òrgan jurisdiccional de l’Estat’, i fa constar que el Govern va presentar el recurs el passat quatre de novembre quan el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ja havia publicat la providència del Constitucional on admetia a tràmit el recurs del govern espanyol i suspenia de manera automàtica el procés participatiu previst per diumenge.   

La sala tercera del TS dóna a les parts un termini de deu dies per tal que presentin les seves al·legacions i es pronunciïn sobre aquesta interlocutòria.   

La Generalitat va presentar la demanda contra el govern espanyol per la via del contenciós-administratiu a través del procediment especial per a la protecció dels drets fonamentals. Li demanava un pronunciament sobre les mesures cautelars abans del diumenge, data de la celebració del procés participatiu.   

El Govern entenia que la impugnació davant del Tribunal Constitucional de la celebració del procés participatiu del 9-N suposa un abús de poder per part de l’executiu espanyol. Així ho va advertir el conseller de Presidència, Francesc Homs, en assegurar que ‘la llibertat d’expressió no es pot prohibir cautelarment’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any