The Guardian diu a Rajoy que prengui nota del 9-N

  • El diari veu una 'necessitat urgent' d'iniciar un debat com l'escocès a Catalunya

VilaWeb
ACN
16.10.2014 - 12:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Catalunya i Espanya haurien de mirar al Regne Unit i al Canadà per poder adreçar d’una manera ‘justa i efectiva’ la demanda dels catalans d’independitzar-se: ho diu el diari britànic The Guardian. En l’editorial considera que a l’estat espanyol hi ha una necessitat urgent d’inaugurar un debat com el que hi va haver a Escòcia i la resta del Regne Unit. A més, remarca que tant si se segueix un procés participatiu no vinculant el 9-N com si es fan unes eleccions plebiscitàries, ‘Madrid no pot continuar com si no hagués passat res’. Segons l’editorial, els casos d’Escòcia i el Quebec han demostrat que oferir la possibilitat d’independitzar-se rebaixa el suport a la secessió.

‘Si es diu a un poble que el seu dret d’anar-se’n no es discuteix, si es vehiculen raonablement les queixes dins el marc nacional existent i si la majoria demostra un afecte sincer, la possibilitat que decideixin de quedar-se és molt més alta’, diu The Guardian.

El text critica l’actitud de ‘o tot o res’ que, segons el seu parer, tenen alguns polítics catalans i espanyols en les negociacions, i avisa que pot perjudicar l’estat espanyol. ‘L’última cosa que Europa necessita és l’amenaça de ruptura d’un altre gran país’, afegeix. I continua: ‘A diferència del govern britànic en el cas d’Escòcia, el govern espanyol rebutja explícitament la possibilitat de la independència de Catalunya i per tant també rebutja un referèndum que tots entendrien com un referèndum vinculant.’

Tot i el no de Madrid —també diu—, el president Artur Mas ‘ha decidit de fer una votació de totes maneres, admetent que el resultat no serà vinculant per llei’. I adverteix: ‘No hi ha cap requeriment constitucional que obligui el govern del PP a fer res sobre el resultat, però si una gran majoria votés per la independència l’impacte en la política espanyola seria enorme.’ Mas ‘s’ha reservat el dret’ de convocar unes eleccions i aquesta opció, tot i que tampoc no seria vinculant, seria ‘igualment pertorbadora’ per al govern espanyol. ‘En cap dels dos casos Madrid no pot aclucar-se d’ulls.’

The Guardian critica que Catalunya ‘és sovint una societat bastant claustrofòbica’ i lamenta que, des del seu parer, no hi hagi cap equivalent a la campanya ‘Better Together’ d’Escòcia. A més, considera que s’ha parlat poc de la contribució dels treballadors espanyols a la prosperitat catalana. També considera que a Madrid no hi hagut converses serioses per modificar la decisió del 2010 de ‘retallar l’autonomia de Catalunya’ ni per millorar el model fiscal. Finalment, es plany que tampoc no s’hagi impulsat un canvi a la constitució que permeti a Catalunya i el País Basc d’anar-se’n si ho volen.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any