La fiscalia demana dos anys de presó per a Fernández, Bustos i la batllessa de Montcada

  • Si el TSJC els condemna per tràfic d'influències i prevaricació podrien haver de deixar els càrrecs públics

VilaWeb
ACN
14.05.2014 - 16:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La fiscalia demana dos anys de presó i sis d’inhabilitació per al diputat del PSC i ex-secretari d’Organització del partit Daniel Fernández, els germans Manuel i Francisco Bustos, regidors de Sabadell, i la batllessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez, pels delictes de tràfic d’influències i prevaricació. Segons la fiscalia, els acusats van modificar els resultats d’un concurs públic per nomenar un alt càrrec de l’Ajuntament de Montcada. 

Si el TSJC els condemna, tal com demana el ministeri públic, per aquesta peça separada del cas Mercuri, no podrien tenir cap càrrec o treball públic i haurien de pagar més de 100.000 euros de multa.

En el seu escrit d’acusació, el fiscal anticorrupció Fernando Bermejo, recull pràcticament tot el relat de fets i arguments que ja va fer servir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per concloure la instrucció del cas. Segons la fiscalia, els quatre acusats van cometre els delictes ‘utilitzant el càrrec que ocupaven i sabent la il·legalitat’.

Els fets investigats van tenir lloc entre el 10 d’abril del 2012 i final de maig del mateix any, tot i que des del gener que els germans Bustos buscaven feina en algun consistori socialista per a la muller del director jurídic de l’Ajuntament de Sabadell i ex-alt càrrec del tripartit, Carmina Llumà. Inicialment no li van trobar cap lloc, però a principi d’abril l’Ajuntament de Montcada va aprovar les bases de la convocatòria d’un concurs públic per contractar el director de l’Àrea Territorial. En la selecció del càrrec es descartaven alguns candidats pel currículum i la resta passaven diverses proves i entrevistes per acreditar les competències exigides i la idoneïtat pel lloc de treball. Una empresa externa de selecció de personal havia de fer aquesta feina.

Dels cinc aspirants inicials, el tribunal format per tres directors d’àrea de l’ajuntament en va descartar dos. Dels altres tres, només un tenia el nivell C de català, i els altres dos van haver de fer l’examen, que només Carmina Llumà va superar. Es dóna la circumstància que Llumà havia estat secretària general de Política Territorial i Obres Públiques durant el tripartit i era la muller del director jurídic de l’Ajuntament de Sabadell.

El 9 de maig, el tribunal tècnic d’avaluació i una psicòloga de l’empresa d’avaluació van reunir-se per fer les entrevistes a les dues candidates i fer-los les proves psicotècniques, que incloïen una prova cal·ligràfica.

L’endemà, els germans Bustos van parlar per telèfon i de la conversa se’n desprèn que sabien que Llumà s’havia presentat pel càrrec a Montcada. L’ex-batlle de Sabadell va dir que havia parlat amb Llumà i va instar el seu germà regidor, i primer secretari del PSC al Vallès Occidental Sud, que anés a Montcada a parlar amb la batllessa: ‘Si passa alguna cosa que no és la que ha de passar, tenim un problema’, li va dir.

El mateix dia, més tard, en una altra conversa, tot i que els germans Bustos van dir al TSJC que parlaven sobre la filla de Francisco Bustos, el fiscal i l’instructor creuen que es tracta d’una conversa en clau: ‘Ja he estat amb ella, i tot controlat’ diu Francisco Bustos. Manuel Bustos diu: ‘Tot i que ha suspès, repetirà curs, no hi haurà problemes’, i el seu germà li respon: ‘Hi ha tres professors que li tenen mania, però el director està per sobre i ha dit que va endavant; i qui està per sobre, que és el cap dels col·legis, també’.

De les proves, en va resultar que Llumà va ser considerada ‘no apta’ per l’empresa externa, cosa que el 15 de maig es va comunicar al tribunal tècnic, mentre que l’altra candidata era considerada apta. Just l’endemà, Daniel Fernández va trucar a Manuel Bustos i li va dir que trucaria a la batllessa de Montcada i que s’havia de reunir amb ella dos dies més tard per parlar d’un tema urbanístic. Fernández diu: ‘Saps que vam fer la proposta de Carmina Llumà’, i Bustos respon: ‘Tot i que els seus tècnics la van ‘putejar’, ella va dir que no hi havia cap problema’. Fernández contesta: ‘Espero que no, però si et sembla, no espero a divendres i li trucaré avui i ja li ho dic’. Bustos l’insta a trucar-li: ‘Truca-li, no te’n refiïs, perquè aquesta nena és ‘tonta’ del cul i si no la collem una mica, es deixarà influir per la mala gent que té al voltant’.

Dos dies després hi va haver una reunió entre Fernández, María Elena Pérez i la regidora de Recursos Humans, Carme Porro, a la seu central del PSC a Barcelona. Segons el magistrat, va ser aquí quan Fernández va ‘pressionar’ la batllessa per contractar Llumà.

El mateix dia, Fernández va tornar a trucar a Manuel Bustos i li va explicar la reunió. Es va referir a Llumà com ‘la nostra candidata’. En referència al fet que es contractés un càrrec a través de concurs públic, Fernández va dir que no ho acaba d’entendre. Fernández va explicar a Bustos que ell li havia dit a la batllessa: ‘A’gafa l’empresa i al ‘no apta’ que li treguin el ‘no’.’ 

La batllia va convocar les dues professionals de l’empresa de recursos humans, així com dos regidors i el secretari del tribunal avaluador a una reunió el mateix 18 de maig. La qualificació de ‘no apta’ ja era coneguda per un dels membres del tribunal i almenys la batllessa. Aquesta i el regidor de l’àrea Territorial, Juan Parra, van ser gairebé els únics que van interrogar les tècniques i només ho van fer preguntant per Llumà. Els van dir que no havien entès què volia el consistori i les van instar a rebaixar el nivell d’exigència en l’aspecte de lideratge. Sense que es fes cap altra prova, l’empresa va elaborar un nou informe per a Llumà on la qualificava d’apta.

Sis dies després, Daniel Fernández va parlar per telèfon amb Manuel Bustos, que li va dir que el procés de contractació de Llumà estava resolt o en vies de resolució. Finalment, el 29 de maig, la batllessa de Montcada va signar el decret de nomenament de Llumà. El mateix dia, Francisco Bustos va trucar el seu germà per avisar-lo del fet.

Per tot això, el fiscal demana dos anys de presó, sis d’inhabilitació i 108.000 euros de multa pels quatre acusats pel delicte de tràfic d’influències, i 3.600 euros de multa i dos anys de suspensió de càrrec públic per a l’alcaldessa de Montcada pel delicte de prevaricació. La fiscalia demana que durant el judici s’escoltin totes les converses gravades i demana que testifiquin, entre més, els càrrecs municipals que van intervenir en el procés i les dues candidates al lloc de feina.


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any