La senyera del Consell del País Valencià torna a lluir

  • L'ex-president Albinyana la cedeix a l'Institut Joan Fuster després d'haver-la tingut guardada des de 1979

VilaWeb
Redacció
25.04.2014 - 18:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 22 de desembre de 1979, quan el Consell del País Valencià va quedar inoperant pel blocatge de PSOE i UCD, el dimitit president Josep Lluís Albinyana va endur-se amb ell la senyera que onejava el Palau de la Generalitat. La senyera amb l’escut del Consell que simbolitzava el retorn de les institucions des de 1707 i que representava ‘l’altra història’. Durant tots aquests anys l’ha tinguda guardada, fins avui, que l’ha cedida a l’Institut Joan Fuster. 

En un acte a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, Albinyana ha lliurat la senyera al president de la institució, Eliseu Climent. Han recordat el naixement d’aquell consell preautonòmic que Albinyana va presidir entre 1978 i 1979 i que els valencians havien votat per un projecte d’autonomia basat en la via de l’article 151 de la constitució espanyola, previst per als ‘territoris històrics’. Però el pacte entre PSOE i UCD va frenar el procés i el 22 de desembre de 1979 Albinyana va dimitir. 

Del Consell, se’n va endur abundant documentació i la senyera que va onejar entre el 24 d’abril i el 22 de desembre de 1979. Una bandera que simbolitzava la recuperació de les institucions valencianes, si bé no en la seva plenitud, sí de manera simbòlica, ha recordat Eliseu Climent. 

Des d’avui, la senyera quedarà exposada en un espai ‘digne i públic’ de l’Octubre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any