Eugeni Xammar visita el Born

  • Demà es projecta un documental sobre la vida del periodista · Amadeu Cuito i Quim Torra hi dedicaran una conversa

VilaWeb
Redacció
08.11.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Born Centre Cultural de Barcelona dedica aquest mes un seguit de jornades a la figura del periodista Eugeni Xammar, protagonista de l’Escriptor del Born d’aquest novembre. La primera és aquest dissabte, amb la projecció d’un documental i una conversa entre Quim Torra, director del Born i editor d’A Contravent, i Amadeu Cuito, advocat i economista i amic de Xammar. Fa poc l’Ametlla del Vallès va donar el tret de sortida a l’Any Xammar amb motiu del 125è aniversari del seu naixement. En la presentació dels actes es va estrenar el documental ‘Eugeni Xammar: la ploma silenciada’, que demà es podrà veure al Born.

El documental parla de la vida i la personalitat d’Eugeni Xammar a través de dramatitzacions i entrevistes fetes durant aquests tres últims anys a historiadors, periodistes i persones amb qui tenia vincles, com ara Amadeu Cuito, el seu editor alemany, Xavier Pla, Quim Torra, Heribert Barrera o Joan Triadú. ‘Eugeni Xammar: la ploma silenciada’ es projectarà dissabte al punt de migdia. I a continuació hi haurà una conversa entre Cuito i Torra sobre Xammar i la seva vida.

A més dels actes d’aquest dissabte, el 28 de novembre el Born oferirà una lectura dramatitzada de ‘Seixanta anys d’anar pel món’, les memòries de Xammar.

‘En Xammar m’ha ensenyat més que tots els llibres plegats. És l’home més intel·ligent que jo conec, el que té un cop d’ull més segur i un coneixement del món més vast. És, encara, la naturalesa d’home més humana que he tractat, la persona menys primària, el senyor que té la raó més desperta i l’enteniment més clar. No passa dia que no pensi en ell, en el que m’ha dit i, sobretot, en el que m’ha insinuat’, va escriure Josep Pla l’any 1927 a la Revista de Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any