El TSJ valencià anul·la la prohibició de la Via Catalana a Vinaròs

  • Dóna la raó a ACPV, que va presentar al·legacions contra la decisió de la delegació del govern espanyol

VilaWeb
VilaWeb
Redacció / ACN
11.09.2013 - 12:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Superior de Justícia valencià ha decidit anul·lar la prohibició anunciada dilluns per la delegació del govern espanyol del ramal valencià de la Via Catalana. En una reunió excepcional i urgent ahir a València, en presència de tots cinc magistrats, un fet inusual, i de representants d’Acció Cultural del País Valencià (APCV) i del govern espanyol, va anunciar que avui prendria una decisió final. I el tribunal ha decidit autoritzar la cadena humana fins a Vinaròs, com demanava APCV. El tribunal ha declarat contrària al dret la resolució de la subdelegació prohibint la cadena i ha condemnat l’estat a pagar els costos del procés judicial.

Dilluns, la subdelegació del govern espanyol a Castelló va decidir prohibir la cadena humana convocada per Acció Cultural del País Valencià per enllaçar Alcanar (Montsià) amb Vinaròs (Baix Maestrat). Una decisió que suposava un gir respecte a un anunci anterior, quan havia donat el vistiplau a la iniciativa. Segons la resolució de la subdelegació, la prohibició es va basar en un informe desfavorable de la guàrdia civil de la prefectura de Castelló que al·legava que la celebració de la cadena alteraria el manteniment de la seguretat vial i ciutadana.

Acció Cultural va recórrer la resolució del govern espanyol al TSJ del País Valencià. En el seu recurs, l’entitat considerava que s’havia vulnerat greument el dret de manifestació i sol·licitava aixecar la prohibició. A més, també al·legava que la comunicació de prohibir provocava “indefensió” a l’entitat perquè s’havia informat dos dies abans de la convocatòria.

Aquest mateix dimecres, coincidint amb la Diada, el tribunal ha estimat el recurs presentat per Acció Cultural i ha anul·lat la resolució de la subdelegació del govern espanyol a Castelló, que ha declarat contrària al dret. D’aquesta manera, ha aixecat la prohibició i la cadena entre Alcanar i Vinaròs es podrà fer aquest mateix dimecres. A més, el tribunal ha condemnat l’Estat a pagar els costos del procés judicial.

Lluís Llach i Carles Santos, enllaçant el Principat i el País Valencià

La setmana passada es feia públic que seria el cantant Lluís Llach qui obriria la Via Catalana, en el límit del terme d’Alcanar amb el de Vinaròs, i qui es donaria la mà amb el compositor vinarossenc Carles Santos, que serà el primer participant de la cadena humana del País Valencià. En aquest primer tram del ramal valencià també hi haurà la família de Guillem Agulló. D’una altra banda, els organitzadors calculen que unes mil persones s’aplegaran a Vinaròs per fer la cadena humana. 

El PP valencià s’ha oposat al ramal valencià des del començament

Diverses veus del PP valencià ja es van mostrar de seguida contràries al ramal valencià de la Via Catalana. El vice-president del govern valencià, José Ciscar, va avisar que el consell prendria ‘les mesures necessàries’. El secretari general del PPCV, Serafín Castellano, també va reclamar fermesa a tots els partits polítics valencians per a oposar-se a la celebració de la cadena humana. Castellano va instar a respectar ‘les senyes d’identitat’ dels valencians. ‘Els ciutadans d’aquesta comunitat tenim molt clar quina és la nostra llengua, la nostra bandera i el nostre himne’, va dir.

Informació relacionada: 

Lluís Llach donarà la mà a Carles Santos en l’enllaç entre el Principat i el País Valencià de la Cadena Humana

Guardamar se suma a la Via Catalana amb una cadena humana per la llengua i la llibertat

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any