La tertúlia proscrita

ERC aprova el seu full de ruta cap a la república catalana

  • 'Ho tenim més a prop que mai i no podem defallir', diu Marta Rovira en la conferència nacional del partit

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les bases d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) han aprovat per 677 vots a favor, 2 en contra i 7 en blanc la ponència política (pdf) que marca el full de ruta per a arribar a la independència. Ho han fet a la conferència nacional que el partit fa aquest cap de setmana a La Farga de l’Hospitalet del Llobregat. El text indica que el referèndum o la consulta és ‘l’instrument idoni’, però no descarta les eleccions plebiscitàries o la declaració unilateral. El coordinador de la ponència, Joan Manuel Tresserras, ha explicat que l’objectiu era explorar els límits de la legalitat però que la prioritat seria ‘la veu sobirana del poble’. Tresserras ha subratllat que ERC assumeix la responsabilitat de ser ‘l’eix fonamental’ en la construcció de l’estat.

Així, ERC ha votat per una àmplia majoria la ponència, que estableix el referèndum o la consulta com a instrument idoni per a la independència. El text entén que aquest sistema produeix una resposta explícita a una pregunta ‘clara i concreta’ formulada a ‘tot el conjunt del cos electoral, sense marge per als dubtes i altres interpretacions’.

Respecte el debat sobre si la consulta o referèndum ha de ser o no vinculant, la ponència posa de manifest que aquests sistemes sempre seran ‘políticament vinculants’ per la ‘legitimitat que deriva del resultat obtingut’.

La ponència, però, no descarta ni unes les eleccions plebiscitàries ni una declaració unilateral d’independència per part del Parlament, tot i que les consideren opcions ‘imperfectes’. La declaració unilateral, per exemple, ‘és inviable si abans no s’han esgotat totes les vies legals i democràtiques’.

‘Eix fonamental en la construcció de l’estat’

El coordinador de la ponència, Joan Manuel Tresserras, ha estat l’encarregat de presentar el text davant el miler de militants i simpatitzants que han omplert el recinte firal. Per Tresserras, que aquesta ponència fa que ERC assumeixi la responsabilitat de liderar l’emancipació nacional i que el partit es converteixi en ‘eix fonamental’ per a construir el nou estat. En aquest sentit, ha afegit que les opcions passaven per explorar els límits de l’empara legal, però que la prioritat seria ‘la veu sobirana del poble’.

Crida a les esquerres i el PSC

L’ex-conseller també ha explicat que amb aquest text estaven ‘disposats a ser la referència de les esquerres catalanes en l’emancipació nacional’. ‘Fa més temps que som independentistes, fa més temps que hi hem pensat i tenim més idees que els altres’, ha subratllat.

Tot i així, ha fet una crida a la resta de partits d’esquerres a sumar-se al procés i s’ha preguntat, en una clara referència al PSC: ‘Quina és aquella esquerra que vol ser esquerra i que se situa al marge del procés, que no reconeix l’hegemonia ni l’oportunitat de la transformació social?’. I ha indicat que els moments fundacionals són els més adients per fer transformacions.

Perseverança i valentia

En el discurs d’obertura de la conferència nacional, Marta Rovira, secretària general d’ERC, ha demanat ‘perseverança’ i ‘valentia’ en el camí cap a la independència i ha dit que aquestes dues condicions eren indispensables per a assolir-la. ‘Som en un moment històric i toca ser valents. És una obligació. Ho tenim més a prop que mai i no podem defallir.’ Rovira també ha deixat clar que ERC faria ‘tot el que faci falta’ per assolir l’estat propi i, prèviament, perquè els catalans puguin decidir en una consulta ‘en quin estat volen viure’.

Informació relacionada:
La república que vol Esquerra
: Us oferim un resum del dibuix de la nova Catalunya que surti de la conferència, amb fragments dels aspectes més destacats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any