Mas felicita Croàcia i recorda que els estats petits també poden formar part de la UE

  • ERC vol que la carta que Mas enviï a Rajoy també la faci arribar a la UE i a l'ONU

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.07.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, va felicitar ahir Croàcia per haver entrat oficialment a la Unió Europea, i va voler recordar que formar part dels Vint-i-vuit no depenia de la mida dels estats, sinó de la voluntat. És així com va posar de manifest els paral·lelismes entre Croàcia i Catalunya i va recordar que els catalans treballaven per ‘subratllar la voluntat de ser i exercir el dret de decidir amb totes les conseqüències’. En l’acte que es va fer ahir a les institucions europees de Barcelona per celebrar l’adhesió, el president va oferir col·laboració a Croàcia i va demanar ajuda a l’ambaixador en cas que Catalunya n’hagués de menester en el futur.

ERC vol que Mas enviï la carta també a la UE i a l’ONU

Esquerra Republicana de Catalunya vol que la petició escrita que Mas adreci a Rajoy per demanar la convocatòria d’una consulta pel dret de decidir es faci pública i que també s’enviï a estaments internacionals, com ara la Comissió Europea, l’ONU i el parlament europeu.

‘Ha de ser clara i homologable al llenguatge internacional’, va dir ahir la portaveu d’ERC, Anna Simó.  I va especificar que hauria de contenir expressions com ara ‘dret d’autodeterminació’ per tal que el motiu de la missiva s’entengui arreu.

Per Simó, fent públic el missatge la comunitat internacional podrà veure que Catalunya segueix els passos formals que requereix una petició d’aquesta mena. És més important que no pas la resposta de Rajoy, que tenen coll avall que serà un no. L’objectiu principal –va dir– és que tots els estaments del país i del món vegin que s’ha intentat complir una fase d’autorització com la d’Escòcia per part de la Gran Bretanya, però que l’estat espanyol hi ha respost amb una negativa.

El govern anunciarà la data de la consulta a final d’any

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va explicar ahir que el govern mantenia el compromís de fer la consulta el 2014, bo i recordant que encara hi havia molta feina per fer. Va dir que encara no descartava una consulta pactada amb el govern espanyol. També va refermar que el calendari pactat amb ERC establia que a final del 2013 o principi del 2014 es fixés la data de la consulta. ‘L’objectiu no és anar de pressa, sinó fer-ho possible.’

Homs va evitar de dir si preferia una consulta el 2016 amb acord amb Madrid o una el 2014 sense acord. També va lamentar que els partits espanyols no sabessin interpretar la reclamació de Catalunya i la veiessin com ‘una calorada d’estiu’. Però la política espanyola –va dir– no podrà viure d’esquena indefinidament a allò que demana el país, perquè és una petició feta amb radicalitat democràtica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any