L’Espai Mallorca torna a obrir la porta al Raval de Barcelona

  • Vuit mesos després del tancament, l'espai cultural de les Illes reneix gràcies al col·lectiu d'usuaris

VilaWeb
ACN
22.06.2013 - 18:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Espai Mallorca ha tornat a obrir aquest cap de setmana la porta en un nou local a la plaça Vicenç Martorell, al mateix barri del Raval. El referent cultural de les Illes a Barcelona, reneix així de la mà del col·lectiu ‘Crits i renom’ amb el mateix esperit que tenia abans de ser tancat, ara fa vuit mesos, però amb un nou projecte i sobretot una nova gestió de la mà dels seus propis usuaris.

‘Aquest és el punt de partida d’una nova i llarga vida de l’Espai Mallorca’, destaca un membre de ‘Crits i renom’, convençut que aquest ‘empoderament ciutadà’ de l’espai té un gran camí a recórrer malgrat el ‘desinterès absolut’ que, afegeix, hi han mostrat les institucions públiques balears.

L’espai s’obre en un nou local de lloguer a la plaça Vicenç Martorell al barri del Raval, després d’arribar el mes de març a un acord de lloguer assequible amb el Patronat Municipal de l’Habitatge, que n’és el propietari. Es tracta d’un espai d’uns 150 m2, la meitat del que tenia al carrer del Carme. 

Aleshores i des del 1995, el projecte era gestionat pel Gremi d’Editors de les Illes Balears amb el suport econòmic de les institucions públiques de les Illes, que sufragaven el 75% del pressupost, segons que ha explicat Joan Tomàs Martinez-Grimalt, membre del col·lectiu ‘Crits i renou’.

L’antic espai es va tancar al novembre quan el Gremi d’Editors, arran de l’acumulació de deutes que tenia l’espai, va decidir deslligar-se del projecte. ‘Han estat mesos durs i sobretot de molta lentitud, però finalment ho hem aconseguit’: ‘Estem en el punt de partida d’una nova i llarga vida de l’Espai Mallorca’, destaca Martínez-Grimalt. 

En aquest sentit, ha explicat que malgrat que el seu projecte no renega de les subvencions públiques, de moment es finançarà amb els fons particulars que aportin els socis (ja en són 120), i de l’explotació de l’Espai Mallorca, a través de les activitats culturals que s’hi organitzin. 

Aquestes activitats continuaran essent, majoritàriament, gratuïtes com fins ara, però el col·lectiu no descarta organitzar-ne algunes de pagament per poder obtenir fons. A banda, també han explicat que tenen la previsió de poder reobrir aquest setembre la llibreria de títols i autors balears que també tenia l’antic espai.

Martínez-Grimalt ha lamentat ‘l’absolut desinterès’ que han mostrat les institucions públiques balears per la recuperació de l’Espai Mallorca i ha explicat que els últims mesos ningú de l’administració balear no s’ha posat en contacte amb el col·lectiu d’usuaris.

‘No perdem l’ambició i el nostre objectiu és mantenir viu l’esperit d’abans’, ha afegit, tot recordant que l’Espai Mallorca de Barcelona havia arribat a programar fins a quatre i cinc actes culturals gratuïts a la setmana. ‘El nostre objectiu és continuar essent punt d’arribada i de sortida dels actors culturals de les Balears a Barcelona, però alhora ser també un espai obert a la ciutat i al barri, per poder créixer més enllà de les nostres parets.’

Així, els usuaris han volgut inaugurar aquest cap de setmana el nou espai amb un conjunt d’actes oberts a tot el públic a peu de la mateixa plaça. Una exposició fotogràfica de Toni Morey, a la sala polivalent que té el nou local, els concerts de Calido Home i Quart Primera, divendres a la nit, i un dinar típic mallorquí a la plaça amb música i ball de swing, de fons, avui, han estat algunes de les propostes organitzades per a l’ocasió. La inauguració es tancarà avui al vespre amb la poesia de Núria Martínez-Vernis i un darrer concert del grup Mine.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any