Jaume Font, elegit president de Proposta per les Illes (PI)

  • Avui s'ha constituït a Lloseta, amb Josep Melià i Antoni Pastor de vice-presidents

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.03.2013 - 13:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui al matí s’ha fet el congrés constituent de la Proposta per les Illes (PI) a Lloseta (Mallorca), amb l’assistència dels set-cents afiliats d’una nova formació política de centre que aplega ex-dirigents d’Unió Mallorquina (UM) i del PP, principalment, com Jaume Font, Josep Melià i el batlle de Manacor, Antoni Pastor. Font ha estat elegit president. Per la seva banda, Melià i Pastor en són vice-presidents per Mallorca; Xicu Torres, per Eivissa, i Fèlix Ripoll, per Menorca.

Avui ha quedat constituït, doncs, ‘un nou espai polític a les Illes, de caràcter integrador, obert a la societat i de centre’. Per Font: ‘O ens creiem aquest missatge regeneracionista o no serem dignes de representar aquest poble en les institucions de les Illes.’

També ha recordat que la intenció de la nova formació és ‘resoldre els greuges’ que ha experimentat el territori durant anys respecte del govern espanyol. A més, ha insistit que ‘la transparècia, l’austeritat, la participació i la cohesió social són els eixos principals’ amb què el PI demanarà la confiança dels ciutadans.

Paral·lelament, el president ha destacat la importància que cada illa tingui un paper actiu en la política balear mitjançant temes específics, com la creació d’una hisenda pròpia o matèries ‘irrenunciables’ i sobre les quals el PI vol una solució urgent, com les connexions aèries entre illes.

En relació amb el català, Font ha lamentat que encara continuï obert el debat lingüístic a les Illes i ha considerat que actualment pateixen un ‘procés d’involució’ com no s’havien imaginat fa cinc anys o sis. En aquest sentit, el vice-president Josep Melià ha remarcat que volen un govern que defensi i valori el català i ha reafirmat l’aposta de mantenir l’anomenat decret de mínims en l’educació ‘perquè és la garantia que els alumnes dominin les dues llengües’.

Per la seva banda, Pastor ha revelat que l’única condició que va posar per a sumar-se al nou projecte polític va ser que el deixessin pensar i discrepar: ‘El problema no és si tenim un president compatible o no, la preocupació és que el president sigui competent.’

Finalment, Torres i Ripoll han destacat el tracte discriminatori que han patit les Illes petites durant els últims anys i han apuntat la importància que totes vagin plegades per a tenir més força.

El comitè executiu és format per catorze membres de Mallorca, set d’Eivissa i set més de Menorca.

Proposta per les Illes (PI) és fruit d’un procés de confluència engegat el juny del 2012 entre la Lliga Regionalista de les Illes Balears, Convergència per les Illes, es Nou Partit d’Eivissa i Unió Menorquina, i es va presentar públicament el 2 de noviembre passat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any