Discussió a la xarxa entre Sala i Martín i Roger Palà sobre el frau fiscal

  • Un article de Sala i Martín sobre l'evasió fiscal i les dades d'aquesta genera una discussió a la xarxa

VilaWeb
Redacció
03.01.2013 - 15:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’economista Xavier Sala i Martín va publicar ahir un article a La Vanguardia sobre l’evasió fiscal, en què afirmava que ‘la major part dels diners que l’estat deixa de recaptar és evadida en petites quantitats per la majoria dels ciutadans: els que no paguen l’IVA de l’electricista, inflen les despeses deduïbles, no declaren propines […]’. Molts se’n van fer ressò a la xarxa, entre els quals el periodista Roger Palà, que criticava que Sala i Martín fes aquesta afirmació ‘sense esmentar cap font’. El piulet de Roger Palà va generar tot un debat a Twitter entre el periodista i l’economista, traslladat també als respectius blocs.

Així, Roger Palà, des del seu bloc de +VilaWeb, escriu sobre ‘Xavier Sala i Martin, el frau fiscal i una pregunta sense resposta: ‘Alguns vam compartir articles com aquest, que citen com a font Gestha, sindicat de tècnics del ministeri espanyol d’Hisenda (el Govern espanyol no realitza informes oficials sobre el tema). Segons aquesta font, el 71% del frau fiscal –que a Catalunya Gestha calcula que s’eleva als 16.000 milions d’euros– el realitzen les grans empreses i corporacions’, escriu Palà.

Per la seva banda, Sala i Martín escriu al seu bloc ‘Comentant l’afirmació que el 71,8% del frau el cometen les grans empreses‘, com a resposta als comentaris a la xarxa: ‘La dada m’ha sobtat perquè, per definició, és molt difícil saber la magnitud exacte de l’economia submergida (tot i que sempre hi ha hagut estimacions ja des del temps de Vito Tanzi) i, per tant, la precisió decimal de l’afirmació (71,8%, no 70-i-escaig percent, sinó 71,8%) m’ha resultat força estranya. Per tant, he buscat aquest informe de GESTHA a la web del mateix sindicat i no l’he trobat. He trobat referències a l’informe, declaracions sobre l’informe i opinions sobre l’informe. Però l’informe en sí mateix no l’he vist. […] El que sí he trobat és una sèrie de comunicats que fan referència al document i on es donen els resultats (però no la metodologia ni les definicions) del suposat estudi. El més extens el podeu trobar aquí :http://www.herbogeminis.com/IMG/pdf/gestha.pdf‘.

‘D’aquest document es poden extraure algunes lliçons’, diu Sala i Martín, que explica: Primer, ‘l’informe no estima l’evasió fiscal TOTAL sinó la que fa referència a l’IRPF (tot i que també parla del de societats… però mai parla de l’IVA)’. Segon, ‘la definició d’evasió que utilitza l’informe del 71,8% inclou el fer coses legals per aconseguir pagar menys. Aquesta no és la definició de frau que uso jo al meu article (on parlo clarament de deshonestedat i il·legalitats). I aquesta no és la definició de frau que entenen la major part dels lectors. Una cosa és cometre frau (que és una il·legalitat) i una altra molt diferent aprofitar que la llei permet pagar menys impostos si amortitzes més o menys -o posar diners a un compte de jubilació- i tu decideixes amortitzar més o menys… o posar diners al compte de jubilació. Naturalment si el govern vol evitar que les empreses paguin menys utilitzant trucs legals, el cal fer és canviar la llei i no pas fer complicats programes de lluita contra el frau fiscal!’. Tercer, ‘si no saben ni quantes minyones, pintors, jardiners, cangurs, metges, dentistes o advocats treballen en negre, com poden saber el decimal de l’evasió que representa la gran empresa?’. I finalment, ‘que hi hagi molta gent que comet petits fraus és consistent amb que la suma dels petits fraus sigui el 30%m el 50% o el 90% de l’evasió total. Per tant, posar el 71,8% del suposat informe de GESTHA com a “evidència” de que el meu article està equivocat no té cap mena de sentit’.

Roger Palà insisteix que l’economista no aporta ‘cap xifra concreta sobre el volum que representa aquest suposat “petit frau generalitzat” que, presumptament, cometria la major part de la societat’. I escriu: ‘De la mateixa manera que un periodista de la Directa no pot dir a la lleugera que tots els rics són uns defraudadors, resulta un pèl perillós –si no ho sustentem amb dades– afirmar a La Vanguardia que la major part de la societat té interioritzat i normalitzat el frau’. I conclou: ‘Sala i Martín té tot el dret del món per qüestionar la fiabilitat de les dades de Gestha, fins i tot a afirmar, com fa, que no tenen “cap validesa”. Però llavors hauria d’obligar-se a mostrar dades que avalin la seva pròpia tesi, perquè si no ho fa, ens allunyem perillosament del terreny del periodisme –i sincerament, penso que també del terreny de l’economia– per entrar en territoris pantanosos més difícils de descriure. No podem funcionar en base a actes de fe. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any