Com són els camps de presoners on han enviat les Pussy Riot?

  • Són en colònies penitenciàries a Sibèria i la Rússia oriental, lluny dels familiars i en condicions climàtiques extremes

VilaWeb
Redacció
24.10.2012 - 13:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A centenars de quilòmetres de Moscou, en condicions climàtiques extremes, compartint cel·la amb diversos presoners, obligades a fer feines, sense poder rebre gaires visites dels familiars. Així són els camps de presoners de Mordòvia i Perm, on han enviat dues de les Pussy Riot condemnades, tal com detalla en un article el diari The Guardian. Es tracta de colònies penitenciàries instal·lades a Sibèria i la Rússia oriental que aïllen les presoneres dels seus familiars i les tenen en unes condicions difícils de suportar.

La majoria de dones condemnades en els tribunals de Moscou són traslladades a colònies correccionals situades a 200 quilòmetres o 500 de la capital, amb unes condicions climàtiques extremes.

A Mordòvia, hi ha altes tanques de fusta, acabades amb punxes de filferro i torres de vigilància. Quan hi arriba una presonera, és internada en un bloc en quarantena i li canvien la roba de civil per l’uniforme de granota grisa o blava i el mocador al cap. La major part del dia són tancades en una cel·la, que comparteixen amb altres condemnades: s’hi barregen condemnades per furts, per negocis amb droga i per assassinats.

A aquesta mena de camps de presoners el nivell de confiança és molt baix: tothom desconfia de tothom perquè qualsevol pot ser informant dels guàrdies penitenciaris. Una de les queixes més comunes és la manca de privacitat, i la impossibilitat de poder estar sola en alguna banda.

Quan les presoneres no són a les cel·les, estan fen feines obligatòries. A Mordòvia, confeccionen uniformes i decoren joguines per a la indústria turística.

Algunes colònies correcionals disposen de guarderies per a infants de menys de tres anys, tot i que les mares tornen a les cel·les poc després de donar a llum, i només visiten els fills en el temps lliure o quan han d’alletar.

Les dones recluses sovint acaben perdent el contacte amb la família, perquè el llarg viatge fins a les colònies és molt car i molt difícil de suportar per a la gent gran i els infants.

‘El cap de setmana Nadya ha estat enviada en un vol especial a Mordovia, mentre Masha ha estat enviada a la regió de Perm. Són els camps més cruels que podien triar’, deia al compte de Twitter del grup. Maria Alyokhina, de 24 anys, i Nadezhda Tolokonnikova, de 22, són a la presó condemnades a dos anys de pena des de l’agost per cantar una cançó contra el Kremlin en una catedral. La tercera integrant del grup condemnada és a la presó anomenada SIZO, d’alta seguretat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any