La tertúlia proscrita

Assange agraeix la ‘valentia’ de l’Equador

  • El govern llatinoamericà concedeix asil diplomàtic al fundador de Wikileaks · Tensió a Londres, on el govern britànic amenaça d'assaltar l'ambaixada equatoriana on es troba el fundador de Wikileaks

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.08.2012 - 17:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El fundador de WikileaksJulian Assange, ha agraït la ‘valentia’ del govern de l’Equador per concedir-li asil polític i protegir-lo de la ‘persecució’ de què diu que és víctima. Avui l’Equador ha anunciat que acceptava la sol·licitud d’Assange (comunicat oficial, en pdf) i ha advertit que els seus drets eren en perill si el procés d’extradició a Suècia tirava endavant, sobretot perquè considera que no hi ha garanties que Assange no sigui extradit als EUA

‘Estic agraït al poble equatorià, el president Rafael Correa i el seu govern’, ha declarat Assange a través d’un comunicat. ‘No va ser el Regne Unit ni el meu país natal, Austràlia, els que s’han anteposat per a protegir-me de la persecució, sinó una valenta i independent nació llatinoamericana’. Per Assange, el dia d’avui representa una ‘victòria històrica’, tot i que afegeix: ‘La nostra lluita tot just acaba de començar’.

Assange, que porta tancat a l’ambaixada equatoriana a Londres des de mitjan juny per esquivar la sentència britànica que obre la porta a l’extradició a Suècia, sempre ha mantingut que és víctima d’una persecució política orquestrada des de Washington per revelar centenars de milers de documents classificats del Departament d’Estat sobre les guerres de l’Irac i l’Afganistan i sobre les relacions diplomàtiques amb altres països.  

El ministre d’Afers Estrangers, Ricardo Patiño, ha explicat avui que l’Equador no havia rebut cap garantia que Assange no fos extradit a un tercer país i considera que hi ha ‘una evidència jurídica que demostra que Assange no tindria un judici just als Estats Units’.

Patiño ha recordat que la petició d’asil d’Assange es basava en el ‘temor a una persecució política d’un tercer estat per la seva defensa en favor de la llibertat d’expressió i de premsa’. Si la justícia sueca basa la seva petició d’extradició en dos presumptes delictes sexuals dels quals acusa Assange, el fundador de Wikileaks tem que Suècia l’entregui a les autoritats nord-americanes, ‘que el persegueixen per la desclassificació d’informació comprometedora, segons Assange’. Així, continua Patiño, l’activista diu que és víctima d’una persecució política per haver desemmascarat casos de corrupció i de violació de drets, i fonamentava la sol·licitud d’asil per la informació publicada per Wikileaks.

Un cop examinades totes les qüestions del cas, l’Equador considera que Assange podria patir represàlies que posarien en perill la seva integritat física i la seva vida. A més, el ministre equatorià retreu que les gestions diplomàtiques no han prosperat i que ni el govern britànic ni el suec no li han donat garanties que Assange tindria un judici just i que no correria perill. ‘Hi ha la certesa que és factible l’extradició a un tercer país fora de la Unió Europea, i hi ha evidències que Assange no tindria un judici just als EUA: podria ser jutjat per un tribunal especial o militar i se’l pot condemnar a la pena perpètua o a la pena de mort’. Patiño també ha argumentat la decisió dient que la fiscalia sueca havia tingut ‘una actitud contradictòria’, ‘va impedir a Assange el dret a la legítima defensa’ i es van ‘menystenir els seus drets processals’. L’Equador consdiera que tots aquests arguments refermen els temors d’Assange de ser víctima d’una persecució política i per això ha decidit de concedir l’asil diplomàtic al fundador de Wikileaks, recordant que ‘l’asil és un dret humà fonamental que crea obligacions a tots els estats’.

Londres amenaça d’assaltar l’abaixada equatoriana

Mentrestant, augmenta la tensió a l’ambaixada de l’Equador a Londres, on es troba refugiat Julian Assange. La policia envolta l’ambaixada des de primera hora i ha detingut diversos manifestants que donaven suport a Assange. A més, el govern britànic ha amenaçat d’assaltar la seu i ha reiterat que el seu govern té ‘l’obligació legal’ de lliurar Assange a Suècia. ‘En les converses que hem mantingut, hem exposat insistentment la nostra posició a l’Equador: el Regne Unit té l’obligació legal d’extradir el senyor Assange a Suècia i estem decidits a complir aquesta obligació.’

Un cop feta pública la decisió de l’Equador, el govern britànic s’ha mostrat ‘decebut’. En la seva compareixença, el ministre d’Afers Estrangers equatorià ha insistit que no podien permetre que el procés pel cas Assange entorpís les relacions diplomàtiques amb el govern britànic, i ha criticat amb contundència les paraules del govern britànic, que en una nota advertia que ‘hi ha base legal perquè el Regne Unit arresti Assange en les instal·lacions de l’ambaixada equatoriana’ i que deixava oberta aquesta porta. Per l’Equador, es tracta d’un ‘clar i ofensiu atac al dret sobirà de l’Equador’. ‘Cap llei estatal pot ser utilitzada per justificar una acció intrusiva en locals diplomàtics enlloc del món. És un precedent perillós’, ha dit el ministre d’Afers Estrangers, que insistia que l’Equador ‘és un estat lliure, sobirà i democràtic no subjecte a tuteles externes de cap mena, que respecte el dret internacional i aposta de manera inequívoca pel diàleg’.

Notícies relacionades:

Editorial de Vicent Partal: Assange no és Pinochet i Gran Bretanya té un gran problema

Entrevista de Julian Assange a Rafael Correa

Què pot passar ara amb Julian Assange?

El president equatorià diu que no exposarà Assange a la pena de mort

Qui és Julian Assange?

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any