Centenars de subsaharians exigeixen justícia al barri del Besòs

  • S'han manifestat sense incidents per l'assassinat d'un jove de la seva comunitat · Govern i Ajuntament diuen que són fets aïllats i que no hi ha mala convivència

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.01.2012 - 20:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Entre dos i tres centenars de veïns, la majoria d’origen subsaharià, s’han manifestat avui al barri del Besòs de Barcelona, on ahir va ser assassinat un jove d’aquesta comunitat, presumptament per veïns gitanos. En la marxa s’han viscut alguns moments de tensió entre gent que volia una marxa pacífica i gent més exaltadas, però la policia no ha hagut d’intervenir-hi. La protesta s’ha acabat davant de la porta del bloc de pisos d’un dels detinguts on s’ha fet un minut de silenci i s’ha llegit un manifest exigint justícia i assegurant que els subsaharians no volen venjança sinó una bona convivència al barri. La policia ha custodiat, això sí, la porta de l’edifici.

Un dels manifestants i membre de l’Associació de Senegalesos Residents a Catalunya ha explicat a l’ACN que la comunitat té confiança en la justícia i que ha decidit manifestar-se per expressar la seva tristesa i perquè els presumptes autors del crim ‘entenguin que han fet una cosa dolenta’. Ha demanat, també, que no es busquin motius racistes en el crim, car considera que  ha estat un problema entre ‘persones’.

Tant el conseller d’Interior català, Felip Puig, com el batlle de Barcelona, Xavier Trias, també han desvinculat l’assassinat i els aldarulls que se’n van derivar de cap pugna entre les comunitats subsahariana i gitana. Tots dos han dit avui que es tractava d’un fet aïllat i que no es podia considerar un crim de caràcter racista. La Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (Fagic) també ha lamentat els fets i ha demanat que no es vinculin a l’ètnia gitana dels detinguts.

Un insult racista, possible causa de la baralla

Tot va començar ahir al vespre. Segons els veïns, mentre uns nois d’origen subsaharià jugaven a futbol al carrer, uns altres nois, aquests gitanos, van començar una baralla. El director general dels mossos d’esquadra, Manel Prat, ha explicat a RAC1 que la principal hipòtesi és que comencés per un insult racista. N’hi hagué un que en va avisar un altre, i aquest va disparar contra un dels nois que jugava a futbol. Aquest va caure a l’instant i va morir poc després a l’hospital (explicació en àudio dels fets pels amics de la víctima, i testimonis dels fets).

Patrulles de mossos i de la guàrdia urbana van fer cap al lloc dels fets i van acordonar la zona. Va ser llavors quan els mossos van detenir dos germans gitanos, amb antecedents, com a presumptes assassins (comunicat de la policia, pdf).Aquesta matinada s’han fet dues detencions més: un tercer germà i el pare de tots tres. Tots quatre junts, segons la policia, apleguen més de seixanta antecedents per delictes menors.

Poc després de les primeres detencions, la mort del jove va motivar una primera manifestació de protesta d’un centenar de veïns ahir al vespre, que acusaven els gitanos de l’assassinat per motius racistes. La manifestació es va acabar amb els vidres de quatre cotxes esmicolats, mitja dotzena de contenidors bolcats i dos agents de la policia i un nombre indeterminat de manifestants ferits.

Situació semblant a la viscuda aquest mes d’agost al barri de Son Gotleu de Palma

Els aldarulls d’ahir al Besòs, per una possible pugna entre les comunitats subsahariana i gitana, recorden força els de l’agost de l’any passat al barri de Son Gotleu de Palma, on aquestes dues comunitats van avalotar-se durant dos dies per la mort d’un noi subsaharià en circumstàncies poc clares.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any