El PP i el Bloc aproven una moció a la Diputació de Castelló reclamant el minitransvasament de l’Ebre

  • El PSPV s'absté en la votació · Tortosa refusa per unanimitat la demanda de l'ens provincial

VilaWeb
Redacció
13.09.2011 - 17:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ple de la Diputació de Castelló ha aprovat una moció del PP per reivindicar el minitransvasament d’aigua de l’Ebre cap a Castelló amb els vots favorables també del Bloc, mentre que els diputats del PSPV s’han abstingut en la votació. El Tribunal Suprem va instar fa unes quantes setmanes el govern espanyol a pronunciar-se sobre una petició d’aigua de l’Ebre que havia fet el 2007 la diputació de Castelló i que aleshores s’havia arxivat per silenci administratiu. Però la diputació, que demana 90 hectòmetres cúbics d’aigua anuals, va opugnar l’arxivament i va fer un nou requeriment al Tribunal Suprem, que insta el govern espanyol, en una sentència, a resoldre aquesta petició. De moment, el govern espanyol, ocupat a resoldre els problemes econòmics del l’estat, i amb unes eleccions a la vista, no ha dit res. Amb la moció d’avui, la diputació insisteix al govern espanyol sobre ‘la necessitat d’una aportació de l’Ebre per al desenvolupament econòmic de la província a partir dels excedents de cabal del riu’.

‘Sense anar contra ningú, amb tots els respectes als nostres veïns del delta de l’Ebre, demanem solament el 15% de l’excedent que es llença al mar i al qual contribueixen les fonts i afluents de la província de Castelló. No malgastem gens, necessitem tots els recursos i vam esperar que el Partit Socialista se sumés al consens i la gestió, abandonant el sectarisme. Els estem esperant’, ha argumentat el president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner. El portaveu del Bloc, Enric Nomdedéu, ha justificat el seu vot, en declaracions a VilaWeb, dient que es tracta d’un transvasament molt petit i argüint que el riu Bergantes, afluent de l’Ebre que neix a les muntanyes del nord del País Valencià, aporta una quantitat d’aigua molt més alta.

La moció, segons els seus promotors, volia posar en evidència el menyspreu del govern espanyol per les necessitats hídriques de Castelló així com ‘el perjudici econòmic ocasionat pel nul cas’ que hauria fet davant les peticions de l’ens provincial, entre les quals, la constitució d’un consorci d’aigües de la província de Castelló.

El govern espanyol s’ha de decidir abans de les eleccions

Segons la sentència del Tribunal Suprem, el govern espanyol s’ha de decidir obligatòriament durant els mesos de setembre i octubre. Però la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), que ja s’ha començat a mobilitzar i aquesta mateixa setmana podria anunciar noves accions, tem que el govern espanyol no demani moratòries a base de recursos per esquivar la decisió i deixar-la per a després de les eleccions, guanyi qui guanyi. La PDE vol pressionar perquè el govern espanyol actual es defineixi ara i digui que el transvasament no s’ha de fer, de manera que, si guanya el PP, la decisió ja sigui presa.

Resposta de l’Ajuntament de Tortosa

Abans de ser aprovada, la petició de la Diputació de Castelló ja tenia una resposta de l’Ajuntament de Tortosa, que en una declaració institucional aprovada per unanimitat de tots els grups va refusar la demanda d’un minitransvasament a Castelló. El consistori tortosí va recordar els arguments científics sobre la inexistència de cabals sobrants del riu i va apel·lar a l’ens provincial a buscar l’aigua que requereixi d’altres fonts alternatives.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any