Els italians voten contra Berlusconi i l’oposició li demana que renunciï

  • Un 57% de participació en els quatre referèndums · Els italians s'oposen a la privatització de l'aigua, a l'energia nuclear i a la llei de legítim impediment, que permetia als membres del govern de no acudir als judicis

VilaWeb
Redacció
14.06.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Itàlia ha votat en massa contra el seu primer ministre, Silvio Berlusconi, que ha rebut un nou batzac en dues setmanes. Després dels resultats de les eleccions municipals, que van fer perdre al seu partit les municipalitats de Milà, de Nàpols i d’unes quantes ciutats més, els italians han participat prou multitudinàriament en els quatre referèndums tinguts aquest cap de setmana. La participació ha estat del 57%, ben per sobre del 50% necessari perquè la consulta sigui vinculant. I el resultat ha estat clar: un 95% de les paperetes han dit que no a la privatització de l’aigua i a l’encariment de les tarifes, a l’energia nuclear i a la llei de ‘legítim impediment’, que permetria al primer ministre de no assistir als processos penals que el concernissin.

Berlusconi va acceptar ahir la derrota i va dir que hauria de tenir en compte els resultats, entesos no pas com una desaprovació del govern, sinó com la voluntat ciutadana sobre unes qüestions concretes. Però cal recordar que totes les qüestions votades, i repudiades, formaven part del programa electoral del ‘cavaliere’. Després de l’accident de Fukushima el govern va voler desviar l’atenció sobre el seu programa nuclear amb un decret-llei que prohibia la construcció de noves centrals durant un any. D’aquesta manera suspenia, temporalment, la construcció de quatre centrals en territori italià, pactades amb Nicolas Sarkozy. Però no amagava que entenia les nuclears com una de les fonts principals d’energia del país. La consulta sobre aquesta qüestió ha estat una iniciativa promoguda per uns quants grups ecologistes, el Partit Democràtic i Itàlia dels Valors. La inclusió de l’energia nuclear en el referèndum va dependre del tribunal constitucional, que el 7 de juny va considerar que s’hi havia d’afegir, contra el parer del govern de Berlusconi.

El govern també havia proposat de privatitzar l’aigua perquè les arques públiques italianes no poden pagar els 64.000 milions d’euros que calen per a renovar el sistema hídric del país. I sobre la llei del legítim impediment, Berlusconi tenia previst de mantenir-la. No en va té quatre judicis pendents al tribunal de Milà. Però, amb els resultats del referèndum sobre la taula, el govern té ara l’obligació de derogar la llei. I si ho fa aviat, Berlusconi no podrà fer prevaler els compromisos institucionals per esquivar una vegada més els processos oberts contra ell.

L’oposició demana la dimissió de Berlusconi

‘La majoria dels italians han dit un ‘no’ ben clar a la invitació de Berlusconi de no anar a votar’, va dir ahir, eufòric, el cap de l’Itàlia dels Valors, Leoluca Orlando. I Pierluigi Bersani, del Partit Democràtic, va recalcar que els resultats demostraven el divorci entre el govern i el país i, per tant, va demanar la dimissió de Berlusconi. Fins i tot els socis de govern de Berlusconi, la Lliga Nord, va demanar canvis radicals i reformes i va amenaçar el president de forçar unes eleccions avançades, si no en prenia nota.

A Twitter l’activitat ha estat molt intensa anit, sota les etiquetes #iohovotato (jo he votat) i #referendum2011, que milers d’internautes han fet servir per demanar també la dimissió de Berlusconi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any