Una cimera vista amb prismes diferents

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.01.2011 - 13:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Entre els mitjans americans hi ha alguns de més incisius, com seria el cas de Time, que parla obertament de com evitar la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina i algun que replega un moment peculiar. És el cas de Politico (un diari digital creat per ex-redactors del Washington Post) que descriu els problemes del president xinés amb la traducció automàtica. Politico curiosament es pregunta si els xinesos no haurien d’aprendre llengües, oblidant que el xinés és la llengua més parlada del món.

A Europa en general els diaris posen un gran èmfasi en el tema dels drets humans. Sorprèn que moltes de les portades releguen la trobada a una posició molt secundària. Le Monde és dur en afirmar que Hu esquiva, dribla, el debat sobre els drets humans mentre el Frankfurter Allgemeine Zeitung, fidel a la seva tradició, posa de relleu les contradiccions de la trobada amb un títol significatiu: Un bon negoci i unes quantes preguntes dures.

Pel que fa als països emergents, Índia o Brasil, per exemple, els mitjans brasilers són més crítics amb els drets humans tot i que amb algun detall cridaner. Així per exemple Estadao de Sao Paulo confronta les crítiques als drets humans amb la sobirania xinesa, un debat que té ressonàncies al mateix Brasil i a l’Amèrica Llatina en general.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any